Mersin ekonomisinde önemli rol oynayan narenciyeye dikkat çekilmesi yanında kent turizminin gelişimine de ciddi katkılar sağlayan 7. Uluslararası Mersin Narenciye Festivali görkemli açılış töreni ile başladı. 25 ülkeden 700 performans sanatçısının gösteriyle renk kattığı festivalde defileler, konserler, gastroshowlar katılımcıların coşku dolu iki gün geçirmesine olanak sağlayacak.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cem Bucuge ve Yönetim Kurulu Üyesi Halil Kürek, Yasemin Taş, İsa Çani ile Meclis Üyelerinin de yer aldığı 7. Uluslararası Mersin Narenciye Festivali açılışına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Festival İcra Komitesi Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçpete, Mersin Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Milletvekilleri, İlçe Belediye Başkanları ve Mersinliler katıldı.
Özdemir: “Narenciye, Mersin için etrafında kenetlenmesi gereken bir semboldür”
Festivalin açılışında konuşan Mersin Narenciye Festivali İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, “Akdeniz incisi Mersin’in gülen yüzünü herkese göstermek için rengarenk bir narenciye dünyası yarattık” dedi. Meyve ile süsleme yapılan Türkiye’deki ilk ve tek festival olduğunu hatırlatan Özdemir, 100 bin kilo meyve ve 500 bin adet narenciye kullanıldığını bildirdi. 27 kurumun bir araya gelerek festivali hazırladığını dile getiren Özdemir, “Mersin Narenciye Festivali, el ele verdiğimizde neler başarabileceğimizin en somut örneğidir” değerlendirmesini yaptı. Amacın kamuoyunun dikkatini Mersin ve narenciyeye çekmek olduğunu ifade eden Özdemir şunları söyledi:
“Narenciyenin hak ettiği değeri bulmasını sağlamak istiyoruz. Narenciye, Mersin için etrafında kenetlenmesi gereken bir semboldür. Türkiye’de narenciyenin kalbi Mersin’de atıyor. En büyük temennimiz üreticinin alın terinin karşılığını almasıdır. Narenciye tüketimi ve ihracatının artması ana hedef olmalı. Marka yaratmanın ve marka değerinin yükseltmenin yollarını bulmalıyız. Bu hedefe ulaşmada devletin desteklerini esirgemeyeceğine inanıyoruz.”
Hisarcıklıoğlu: “Narenciyenin katmadeğerini mutlaka artırmalıyız”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da narenciyenin Mersin ekonomisi adına önemine dikkat çektiği konuşmasında, bu noktada yapılan festivalin dünya standartlarında olduğunu belirtip, uluslar arası bir festivale dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Festivali hazırlayan ekibin birlikteliğini bozmayarak kentin markalaşması adına da elinden geleni yapması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:
“Narenciye Mersin kadar Türkiye için de önemli. Türkiye ihracatının yüzde 37’sini, üretimin yüzde 25’ini Mersin yapıyor. Birçok aile bu işten ekmek yiyor. Mersin ekonomisinin bel kemiği narenciye. Ancak narenciyeyi sadece meyve olarak satmak yerine mutlaka katmadeğer katmalıyız. Suyundan tutun da kurutulmasına kadar narenciyeye değer katacak işleri yapıp markalaştırmalıyız. Mersin’de bunu yapacak vizyon da potansiyel de var.”
Seçer: “Yatırımcıyı Mersin’e bekliyoruz”
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de önce festival hakkında bilgi verip ardından Mersin’in potansiyeline dikkat çekti. Festivalin önemini vurguladığı konuşmasında Seçer, “Bu festival öncelikle Mersin’in tanınması adına önemli. Ne kadar tanınırsanız dünya ile ilişkiniz o kadar artar. 25 ülkeden 700’den fazla performans sanatçısı burada. Yurtiçi ve yurt dışından ziyaretçiler olacak. Bir arada olmaktan, eğlenmekten, şarkı söylemekten kimseye kötülük gelmez” dedi. Mersin’e pozitif ayrımcılık beklediklerini belirten Seçer şöyle konuştu:
“Bu ayrımı önce TOBB başlatmalı. Burada bir potansiyel var ki TOBB Başkanımız bir ayda 3 kez ilimize geldi. İşadamlarını potansiyeli yüksek bu kente yatırıma davet ediyoruz. Yeni OSB’lerimiz kuruluyor. Buralar yatırımcı bekliyor. Yatırımcı, güven, huzur ve az bürokrasi arar. Bunların hepsi Mersin’de var. Türkiye ve dünyadan yatırım yapacak tüm yatırımcıları Mersin’e davet ediyoruz.”
Su: “Narenciye istihdam demek, ihracat demek”
Mersin Valisi Ali İhsan Su da narenciyenin Mersin için önemine dikkat çekti. Mersin’in Türkiye’nin toplam narenciye üretiminin 4’te 1’ini gerçekleştirdiğini kaydeden Su, aynı zamanda limon çilek, muz gibi 7 üründe Türkiye birincisi, 8 üründe Türkiye ikincisi bir il olduğunu anlattı. Tarımın Mersin için çok önemli olduğunu kaydeden Su, “Bu tarım potansiyelinin en önemli ayağını oluşturan narenciye ürünlerini tanıtmak, dünya ile buluşturmak ve bu vesileyle ilimizi, ülkemizi tanıtmak adına festival düzenliyoruz” dedi.
Narenciyenin istihdam demek, ihracat, sağlık, kozmetik demek olduğunu kaydeden Su, “Narenciye her alanda çok önemli bir ürün. Bu ürünün bu festival aracılığıyla tanıtılması, ülkemizin, kentimizin tanıtılması önemli. Buraya yurtdışından katılan gösteri grupları sosyal medya aracılığıyla kentimizi, narenciye ürünlerimizi, misafirperverliğimizi de tüm dünyaya anlatacak. Yalnızca narenciyeye dikkat çekilmeyecek, kentimizin tanıtımına da bu etkinlik ciddi katkılar sağlayacak” dedi.
Açılış konuşmaları sonrasında gerçekleştirilen kortejin ardından stantlar ziyaret edilerek festival coşkusu yaşandı. Festival 3 Kasım Pazar akşamı sona erecek.