MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meslek Komitesi başkanlarıyla biraraya geldi. Yönetim Kurulu'na Komitelerin çalışmalarının yön verdiğini belirten Kızıltan, komitelerin çalışmalarına da üyelerin yön vereceğini hatırlatarak, "Sektörünüzdeki üyelerle teması artıralım. Ne kadar çok kişiye ulaşıp talepleri Odamıza taşırsanız tabanın sesini o kadar gür duyurmuş oluruz" dedi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Komite Başkanları İstişare Toplantısı, Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan başkanlığında gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Fuad Budur, Yönetim Kurulu Üyeleri Halil Kürek ve Nedim İkanç'ın da katıldığı toplantıda komitelerin çalışmaları hakkında bilgi alındı, talep ve beklentileri dinlenerek yönetimin bu talepler karşısında bugüne kadar yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verildi. Üye ziyaretlerinin öneminin vurgulandığı toplantıda üzerinde durulan bir diğer konu birliktelik oldu. Ticari güç birliğine gidilmesi halinde sektörlerin güçlenebileceğine dikkat çekildi.
Kızıltan: "Sizlerden cesaret alıyoruz"
Toplantının açılışında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Yönetim Kurulunun çalışmalarına Komitelerin yön verdiğini bildirdi. "Sizler sorunları doğru tespit edip belirlerseniz biz de bu sorunların çözümü adına daha doğru adımlar atabiliriz" diyen Kızıltan, "Aynı zamanda düzenlenen sektörel toplantılara katılımınız da önemli. Sizleri yanımızda görürsek bizim de güvenimiz ve gücümüz artıyor. Tabanda bir isteksizlik, önemsememe durumu olup toplantılara katılmadığınızda bu, bizim algımızı da olumsuz etkiliyor. Biz bir aileyiz ve hep birlikte güçlüyüz. Sizin yüksek katılımınız bizi de motive ediyor, sorumluluğumuzu daha üst derecede hissediyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Komitelerden gelen talepler doğrultusunda lobi çalışmalarını yürüttüklerini kaydeden Kızıltan şunları söyledi:
"Sizlerden aldığımız cesaretle her konuyu dile getiriyoruz. Sizlerin sesini duyuruyoruz yoksa siyaset yapmıyoruz. Biliyoruz ki arkamızda bu kadar insan var. Benim arkamda büyük bir güç var. Bizler sektörlerimizin gelişimi ve şehrimizin daha yaşanabilir bir kent olması çabasındayız. Bu nedenle konuşmalarımız mutlaka karşılığını bulacaktır. Israrla konuşup her platformda sorunlarımızı dile getiriyoruz."
Komite toplantılarının düzenli yapılmasının önemini de vurguladığı konuşmasında Kızıltan, "Eğer üye ziyaretlerinizi artırırsanız sorunlarını yakından dinlerseniz aylık komite toplantılarınız daha verimli geçer, sorunların çözümüne daha somut katkılar sunabilirsiniz" tavsiyesinde bulundu.
Başkan Kızıltan'ın üzerinde durduğu son konu ortaklık kültürü oldu. Güçlerin birleştirilmesi halinde başarının yakalanabileceğini vurgulayan Kızıltan, "Diyelim kentimizde 8 tane yerel market var. Hepsi biraraya gelip gücünü birleştirse, aynı çatı altında zincir market oluşur. Ulusal ve uluslararası marketlerle rekabet edilebilir. Gücümüz artar. Bu birliği oluşturmayı mutlaka başarmalıyız" dedi.
Toplantı Komite Başkanlarının sektörel değerlendirmeleriyle devam etti.
Mustafa Arslan (1 No'lu Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Ticareti Komite Başkanı): Bizim ana faaliyetimiz ihracat. 2 No'lu Komite ile sorunlarımız aynı gibi görünse de bu açıdan farklar var. Bu farkımız nedeniyle sorunlarımızın çözümünde muhatap bulmakta zorlanıyoruz. Tarım Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığına, Ekonomi Bakanlığı, Tarım Bakanlığı'na yönlendiriyor. Önümüzdeki süreçte sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi içeren bir dosya hazırlamayı düşünüyoruz.
Suphi Yılmaz (2 No'lu Sebze ve Meyve Komisyoncuları Komitesi Meclis Üyesi): Yeni Hal Yasasını bekliyoruz. Sanırım bu yasa ufkumuzu açacak. Değilse, tamamen kapanacak. Güncel bir konuya da değinmek istiyorum. 15 gündür ıspanak kendisini aklayamadı. Eğer gerçekten aklayamayacaksa ekilmesin. Değilse İl Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odaları, Valilik el ele verip bu sebzede bir sorun olmadığını anlatsın. Gerçekten ıspanakta bir sorun yok, hele bizim bölgemizde ekilen ıspanak ile karışabilecek zararlı bitkiler de yetişmiyor, bunu vatandaşa çok iyi anlatmak gerekiyor.
Ayten Yeniçıkan (4 No'lu Hayvansal Ürünler ve Destek Faaliyetleri Komite Başkanı): En büyük sorun çarşının yenilenmemesi, bununla ilgili yerel yönetimlerimizin gayretleri olduğunu biliyorum, önümüzdeki yıllarda çözülebileceğini düşünüyorum.
Murat Okşar (5 No'lu Tarım Destek Faaliyetleri Komite Başkanı): Kooperatifleşmenin önemine dair bir konferans düzenledik. Ayrıca komite olarak yeni bir proje üzerinde çalışıyoruz. Hedefimiz narenciye bahçelerindeki unlu bit zararlısı ile biyolojik mücadele. Silifke'den Hatay'a kadar olan bölgedeki narenciye bahçelerinde 5 kilometrede bir yapılacak çalışma ile yararlı böcek salımı yapacağız. Zararlı böcek sayısı azalacak ve doğal denge sağlanacak. Bu konudaki hazırlık çalışmalarımız sürüyor.
Sadık Erhan Attila (6 No'lu Toptan Gıda ve Muhtelif Ticaret Komite Başkanı): Bizim güçlenmemiz için yerel marketlerin, büfelerin de güçlenmesi önemli. Bu nedenle 7 No'lu komitemizle birlikte discount marketlere karşı yaşanan sorunları içeren dosyamızı tüm ilçe belediyelerle paylaştık. Yerel televizyon ve radyolarımız da sesimizi duyurmalı. Bir diğer teknik sorunumuz isenace kodlarındaki hatalar. Bunun düzeltilmesi adına çalışıyoruz. Aynı zamanda hal kompleksi içinde gıda toptancıları bölümü var. Hal kapsamında olduğu için buradaki işyerlerimizi kiraya veremiyoruz. 6 bloktan oluşan gıda toptancıları bölümünün toptancılar sitesi olarak ayrılmasını talep ediyoruz, bunun çalışmalarını sürdürüyoruz.
Mustafa Aykun (7 No'lu Perakende Gıda ve Muhtelif Ticaret Komite Başkanı): Sektörümüzün en büyük sorunu yerel firmalar olarak kolektif çalışamamak,ortaklık kültürünü geliştiremememiz. Bu nedenle sermayemiz uluslararası sermaye karşısında eriyor ve kapanan işyeri sayımız gün geçtikçe artıyor. 6 No'lu Komite işbirliğinde sorunlarımızı içeren bir dosya hazırladık. Özellikle kayıtdışı perakendecilerle yaşadığımız sorunları içeren dosyayı yerel yöneticilerle paylaştık.
Ali Fehmi Deşilmez (9 No'lu Bilgisayar, Elektrik, Elektronik Telekomünikasyon ve Büro Cihazları Komite Başkan Yardımcısı): Üyelerimizle sürekli iletişim halindeyiz. 2 yılda iki sektörel fuara katıldık. Ramazanda iftar programı düzenledik. Grup içinde sorunumuz yok. Komite toplantılarımıza eksiksiz katılıyoruz, üyelerimizle iletişimimiz gayet iyi ve toplantılarımız dolu dolu geçiyor.
Kemal Dede (11 No'lu Tekstil Konfeksiyon ve Ayakkabı Ticareti Komite Başkanı): En büyük sorunumuz AVM'ler ve zincir mağazalar. Dışarıdan gelen sermaye kentin tüm gelirini topluyor ve bizler bu firmalarla rekabet edemiyoruz. Sadece Hastane Caddesi'nde biraz hareket var. Diğer tüm sokak ve caddeler boş. Geçmişte kiralayamadığımız dükkanlarşimdi kira fiyatına satışa çıkıyor. Kentimiz konfeksiyon imalatında oldukça güçlü, hem iç piyasaya, hem de dış pazarlara ürün gönderiyoruz. Bu alanlarda belki Kentimizde önümüzdeki yıllarda sektörel bir fuar düzenlenebilir.
Mehmet Kisin (13 No'lu Ulaşım Araçları İmalat, Satış ve Onarımı Komite Başkanı): Şirket ortaklıklarını artırmaya çalışmak yerineüyelerimize kooperatifleşmeyi anlatmayı öneriyorum. Bu birlikte hareket etme kültürümüzü de artıracaktır diye düşünüyorum.Bunun yanında komite olarak yaşadığımız sorunlar, hayat şartları ortada. Kapasitemizi nasıl artırabiliriz bunu düşünüyoruz. Sanayi olarak artık kabuğumuza sığmıyoruz ve sektörel sanayi sitesi talebimizi sürdürüyoruz, bunun için yer gösterilmesini bekliyoruz.
Özcan Can (14 No'lu İkamet Amaçlı İnşaat Komite Başkanı): Sektörümüzün sorunları genellikle ulusal ekonomiye bağlı. Banka mevduat faiz oranları ya da dövizdeki dalgalanmalardan etkileniyoruz. İnşaat bir yatırıma dönüştü. İnsanlar yatıracakları parayı mevduat faizine göre oranlayıp yatırım yapıyor. İnsanlar TL'den uzak durup dövize endeksli çalışıyor. Bu nedenle sektörümüz çok büyük sıkıntı yaşıyor, faizlerin düşmesi ve dövizdeki dalgalanmaların azalmaya başlamasıyla sektörde biraz hareketlenme başladı, umarım hareketlilik daha da artar.
Enver Küçükalıç (15 No'lu Mühendislik ve Mimarlık Komite Başkanı): Akdeniz ve Yenişehir Belediyesi sınırlarında kentsel dönüşüme yönelik yoğun bir çalışma var. Komite olarak bu konuda kamuoyu oluşması adına bugüne kadar neler yapıldı? Hatalar nelerdi? Nasıl olmalıydı? gibi sorulara cevap içeren bir panel düzenlemeye hazırlanıyoruz. Bunun yanında kent için önem taşıyan 1/5000 ve 1/1000'lik imar planlarının hız kazanması için belediyelerle görüşüyoruz.
Erol Berktaş (16 No'lu İnşaat Malzemeleri Üretimi ve Ticareti Komite Başkanı): Komitemiz adına sektörel anket düzenledik ve iletişim bilgilerimizi güncelledik. Sektörel Site talebimiz halen devam ediyor, bunun için planlamaların tamamlanması gerekiyor.
Selçuk Kılıç (17 No'lu Yolcu Taşımacılığı Komite Başkanı): Üyelerimizin büyük çoğunluğu ile ilgili kararlar UKOME’de alınıyor. Ancak biz Oda olarak UKOME’de yer alamıyoruz. Tek isteğimiz Komitemizden bir yetkilinin de UKOME'de yer alması. Biz sadece gözlemci sıfatıyla bulunabiliyoruz, imza yetkimiz de olsa bizimle ilgili alınan kararlarda söz sahibi de olabiliriz.
Zeki Şan (18 No'lu Gümrük Müşavirliği Hizmetleri Komite Başkanı): Sektörümüzde yaşanan dijital gelişme ile artık beyannamelerimizi sistem üzerinden gümrüğe gönderiyoruz. Bu, işlemleri hızlandırıyor, ancak zaman zaman da altyapı sorunu yaşanıyor ve sistem duruyor. Tüm dış ticaret ve gümrük firmaları uğraşsa da sorun sırasında ulaşacak kimseyi bulamıyor. Bize 5'ten sonra dönüş yapılıyor. Bakanlık bünyesinde bir kriz masası oluşturularak sorunlarımızı anlık iletmemiz ve çözüm üretilmesi sağlanabilir. Ayrıca liman çevresinde otopark sorunumuz devam ediyor. Son olarak yeterli antrepo bulunduğu gerekçesiyle Mersin'e yeni antrepo açılmasına izin verilmiyor. Oysa Mersin bir dış ticaret şehri ve talep var. Bu konuda da çözüm bekliyoruz.
Vural Zafer Emirel (19 No'lu Yurtiçi Yük ve Eşya Taşımacılığı Komitesi Başkan Yardımcısı): Lojistik sektörü, kent ekonomisine dolaylı olarak yüzde 40-50 katkı sağlıyor. En büyük sorun ise bir lojistik köyümüzün olmaması. Yenice'de yapılan yatırım,özel sektörün kullanabileceği bir merkez değil. Bir diğer sorunumuz yüksek fiyatlar nedeniyle özellikle dökme yükün Mersin yerine İskenderun Limanı'na kaymış olması. Tüm makarna fabrikaları, yemciler İskenderun'a gitti ve Mersin ekonomisi bundan zarar görüyor. Sadece dökme yükte değil, Mersin Liman tarifeleri diğer limanlara göre oldukça yüksek, bu da ithalatçı ve ihracatçıların maliyetlerini artırıyor.
Hasan Büyük (20 No'lu Uluslararası Yük ve Eşya Taşımacılığı Komite Başkanı): Oda olarak bir sosyal tesisimizin olması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca yeni yönetim olarak sizleri sürekli sahada görmek de bizi mutlu ediyor. Teşekkür ediyorum.
Hürşah Çelik (23 No'lu Madencilik ve Mineral Ürünler Komite Başkan Yardımcısı): 10 yıldır sektörel sanayi sitesi talebimiz oldu ama sonuç alamadık. Artık umudumuz da kalmadı. Yer gösterilecek olsa oraya tekrar organize olabilecek maddi imkanımız da kalmadı. Ayaklarımızın üzerinde durmaya çalışıyoruz.
Hatice Orğun (24 No'lu Lokanta Kafeterya ve Pastaneler Komite Başkanı): Bizim en önemli isteğimiz kent içerisinde park sorununun çözülmesi. Bunun için de parkomatuygulamasının artık hayata geçmesi lazım. Bu konuda sürecin başlaması bizi memnun ediyor. Bir de Belediye tarafından sahilde yeni yapılan kafeler var,bunların da işletmesininözel sektöre verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Akar Tülücü (27 No'lu Makine Sanayi Komite Başkanı): Fabrikalarımız işletme kredisi kullanarak yatırıma gitti. Fabrikasını, atölyesini büyüttü, makine aldı. Ancak süreç içerisinde kredi faizlerinin yükselmesi nedeniyle birçok üyemiz maalesef battı. Hedefimiz önümüzdeki 5 yılda tekrar iki yıl önceki seviyeleri yakalayabilmemiz. Mevcut durumda kazancımız işletme kredisi faizlerini ödemeye yetmiyor. Tarım gibi sanayi sektörü de mutlaka desteklenmeli.
Cahit Tunç (28 No'lu Eğitim Hizmetleri Komite Başkanı): Arazi olmaması nedeniyle okullardaki dikey yapılaşma en büyük sıkıntımız. Bu durumda önümüzdeki süreçte çocuklarımızı gönderebileceğimiz doğru okul projesi bulmakta zorlanabiliriz. Tekli eğitime geçilmesiyle devlet okullarında sınıf sayıları 45 kişiye ulaştı. Özel okullara ise talep artıyor. Mersin'deki özel okullarda 12 binin üzerinde öğrenci var. Türkiye'de ilk sıralardayız. Okul arsası konusunda da desteklenirsek doğru projelerle daha iyi hizmet verilebilir. Bir diğer sıkıntı da yeterli sayıda servis plakası olmaması. Bu konuda da çalışılma yürütülmeli.
Turgay Demirtaş (29 No'lu Kırtasiye, Matbaa, Reklam Ajansları ve Basın Yayın Hizmetleri Komite Başkanı): Sorunumuz çok ama tek bir talebimiz var. Bazı reklamcı arkadaşlarımız Odamız da dahil olmak üzere iş dünyası tanıtım noktasında hizmet alacağı dönem üyelerimizden de teklif alınsın istiyor.
Abdulcelil Alkış (30 No'lu Sigortacılık Hizmetleri Komite Başkanı): En büyük sorunumuz 2 yıldır komisyon oranlarımızdaki düşüş. Bunun yanında maliyetlerimizdeki artış. Mersinli işadamlarımızdan sigortalarını yaptırırken Mersinli acenteleri tercih etmelerini istiyoruz. Yetkisi olmayan kişilere fırsat verilmesin, yerel acenteler tercih edilsin. Mersin'in geliri kentimizde kalsın.
Aynur Coşkun Eser (31 No'lu İşletme Destek Faaliyetleri Komite Başkan Yardımcısı): Üyelerimizin sorunlarını dinliyoruz, zaman zaman tanıtım toplantıları düzenliyoruz. Komitemizde birçok meslek grubuyer almakta. Bu sektörlerle ayrı ayrı toplantılar yapıyoruz, Örneğin KOSGEB Müdürümüzle danışmanlık hizmetleri sunan firmalarımızı buluşturduk. Sık sık alt gruptan üyeleri çağırıp sorunlarını dinlemeye ve Yönetim Kurulu'na aktarmaya çalışıyoruz.
Yavuz Beller (32 No'lu Metal Sanayi Komite Başkanı): Demir çelik üzerine faaliyet gösteren firmalarımız son 2 yıldır yatırım yapılmadığı için yatırım mamulü olarak bu ürünü satmakta zorlanıyor. Hedefimiz bu sıkıntılı günlerin ez az hasarla atlatılmasına yardımcı olmak adına üyelerimizi döviz dalgalanmalarına karşı hangi önlemleri kullanabilecekleri konusunda bilgilendirmek. Önümüzdeki günlerde bu alanda eğitimler düzenleyeceğiz.
Ramazan Topal (33 No'lu Gıda ve İçecek Sanayi Komite Başkanı): Komitemizde yer alan fırıncıların mağduriyeti oldukça fazla. Büyükşehir Belediyesi bizimle rekabet ediyor ve ekmeği maliyetinin altında, 75 kuruşa satıyor. Bizim ise maliyetlerimiz çok yükseldi, un fiyatı yüzde 100 arttı ama ekmeğe zam yapamazsınız deniyor. Bir diğer sorun da merdiven altı üretim,üyelerimiz iflasın eşiğinde. Belediyenin bize rakip olmaması lazım, merdiven altı işletmeleri denetlemesi lazım, bu konuda çalışma yapılmasını talep ediyoruz.
Gül Zeynep Aslan (35 No'lu Geri Dönüşüm, Plastik ve Kimya Komite Başkanı): Geri dönüşümden elde edilen ürünlerle kimyayı bir araya getirip farklı ürünler elde etmek istiyoruz. Önümüzdeki yıl üyelerimizi ziyaret ederek bu konudaki görüşlerini alacağız. Ayrıca Komitemiz tehlikeli ve çok tehlikeli sektörleriiçeriyor. İş sağlığı ve güvenliğine yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarımızı da artıracağız.
Eşref Akdoğan (37 No'lu Enerji Üretim ve Ticareti Komite Başkanı): Tüpgaz satışı yapan firmalarımız faaliyet belgesi ile ilgili sıkıntı yaşıyor. Daha önce yalnızca dolum tesisi niteliğindeki firmaların bu belgeyi alması gerekiyordu, yapılan mevzuat düzenlemesiyledaha sonrasatış yapan firmaların da alması talep edildi. Ancak firmalarımız bu belgeyi almakta zorlanıyor. Kritik durumda olan ancak iş yaptığımız firmalar için bu belge alımını bizim üstlenmemiz adına Adana'da Ulaştırma Bölge Müdürlüğü ile görüştük,olumlu sonuç alabilmemiz adına yardımlarınızı bekliyoruz.
Ali Şimşek (38 No'lu Tekstil Konfeksiyon ve Ayakkabı Sanayi Komite Başkanı): Önümüzdeki süreçte tabanda üyelerimize daha fazla ulaşıp daha geniş katılımla sorunlarımızı tespit edip çözümü için çaba sarfetmeyiplanlıyoruz.
Nurettin Su (39 No'lu Emlak ve Destek Faaliyetleri Komite Başkanı): Düzenlediğimiz etkinliklerle sektörümüzü ilgilendiren konularda üyelerimizi bilgilendirmeye çalışıyoruz. En son düzenlediğimiz çalıştayda5 Aralık’ta sektörümüz için zorunlu hale gelecek olan Mesleki Yeterlilik Belgelerini üyelerimizin nasıl alabileceklerini ve bu süreçte Odamızca açılacak sınava katılım koşullarını paylaştık.
Nurettin Akbay (40 No'lu Genel İnşaat Faaliyetleri Komite Başkanı): Kamu müteahhitleri olarak yaşadığımız sorunlarımız var. Geçtiğimiz aylarda fesih ve tasfiyelerle ilgili bir Kararname yayınladı ama kimse yararlanamadı. Yapılan düzenlemeyle Maliye Bakanlığından görüş alınması konusu yer alıyor, bu nedenle ihale makamları yarım kalan işlerle ilgili Maliye Bakanlığına görüş soruyor, ancak Maliye Bakanlığı hiçbirisine olumlu görüş vermedi. Mersin'de onlarca işten bir tane tasfiye kararı çıktı. Sadece süre uzatımı oldu. Üyelerimiz aldıkları işleri zararına bitirmeye çalışıyor. Mağduriyetimiz sürüyor.