Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) firmaların faaliyetlerini uzun soluklu devam ettirebilmesi, sürdürülebilirliğini sağlaması adına desteklerini sürdürüyor. Yeni üyelerin gerek birbiriyle gerekse Oda ile iletişimini artırmak adına MTSO KOBİ Akademi Programı’nın ikincisi gerçekleştirildi.
MTSO KOBİ Akademi Programı çerçevesinde yeni üyeler bir taraftan Oda çalışmaları hakkında bilgi alma fırsatı bulurken diğer taraftan KOBİ’lere sağlanan destekleri öğrendi. Toplantıda Mali Müşavir Erol Dibo ise yeni firmalara ticaret kanunu ve vergi mevzuatı hakkında bilgi verdi.
Toplantının açılış konuşmasını MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut gerçekleştirdi. Sözlerine, “Mersin’in yeni, genç ve umut veren firmalarının çok değerli temsilcileri” diye başlayan Aşut, ülkenin firma yaş ortalamasının çok genç olduğuna dikkat çekerek, 100 yılı aşan firma sayısının yok denecek kadar az olmasından duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdi. Bu sonucun ardında yatan neden olarak Türkiye’nin memurluğa eğilimli bir ülke olmasını, girişimcilik kültürünün geç oluşmasını gösteren Aşut, “Bunun temel nedenlerinden birisi oyunu ekonominin evrensel kurallarına göre oynamayışımızdır. Gelişmiş dünya ekonomilerinde şirketler, büyük veya küçük hiç fark etmez, kurumsallaşmaya giderken biz ne yazık ki geleneksel tek kişiye bağlı aile şirketi mantığından sıyrılamadık” dedi. Türkiye’deki şirketlerde iş tanımlarının, sorumluluk paylaşımlarının yapılmadığını, şeffaflık ve hesap sorulabilirliğin uygulanmadığını vurgulayan Aşut, bu nedenle ürünlerin ve firmaların markalaşması konusunda önemli adımlar atılamadığına dikkat çekti. “Daha doğrusu tek kişiye dayanan firmalarımızda, her sorumluluğu alan bizler, her işe koşturan bizlerden sonra, firmalarımızın ne olacağını düşünmedik” diyen Aşut, bundan dolayı idarecinin işi bırakmasıyla birlikte şirketlerin de kapanmak durumda kaldığını söyledi.
“İşe doğru başlamak önemli”
Bu nedenle işe doğru başlamanın, bilgiyle, vizyonla başlamanın büyük önem taşıdığını vurgulayan Şerafettin Aşut, MTSO KOBİ Akademi Programı’nın yeni üyelere önemli katkılar sunacağına inandığını anlattı. Sürekli değişen dünya ekonomisinin sürekli eğitim gerektirdiğini kaydeden Aşut, “Bu anlamda Oda’mızın kapısı her daim sizlere açıktır. Tüm departmanlarımızla tüm profesyonel arkadaşlarımız hizmetinizdedir” ifadelerini kullandı.
Verilecek eğitimlerle, bilgiyle donanan, uzun soluklu, katma değer yaratan kalıcı firmalar oluşmasını temenni ettiğini dile getiren Aşut, “Kentimizin ve ülkemizin katma değerini, üretimini, istihdamını ve ihracatını yaratacak olan siz değerli girişimcilerimize başarışlar diliyorum” dedi.
Başkan Aşut’un ardından söz alan MTSO Genel Sekreteri Abdulkadir Dölek, 20 bin 600 civarında kayıtlı üye bulunduğunu belirterek ardından bu üyelere verilen hizmetleri anlattı. Operasyonel ve diğer hizmetler olarak hizmet çeşitlerini ikiye ayıran Dölek, “Operasyonel hizmetler daha çok kamu adına yürüttüğümüz hizmetlerimizdir. Kuruluşunuzda yer alan ticaret sicil, üye hizmetleri, sanayi hizmetleri gibi” dedi. Aynı zamanda tahkim, arabuluculuk, marka ve patent danışmanlığı gibi hizmetler verildiğine de değinen Dölek, aynı zamanda Oda bünyesinde geliştirilen projelerle üyelerin desteklendiğini de anlattı.
MTSO Projeler Departmanı Birim Yöneticisi Fevzi Filik ise KOBİ’lerin yararlanabileceği destekler hakkında bilgi verdi. Ekonomi Bakanlığı destekleri, KOSGEB destekleri gibi çeşitli programları anlatan Filik, ihtiyaç duyulan her noktada üyelere bu desteklerden yararlanmaları konusunda yardımcı olabileceklerini söyledi. Filik, aynı zamanda birim olarak geliştirdikleri projelerin detaylarını da anlattı.
Mali Müşavirler Odası Vergi Mevzuatı Komite Başkanı, Mali Müşavir Erol Dibo ise ticaret ve iş kanunu ile ilgili bilgilendirme yaptı. İş kuran herkesin bir diğer ortağının devlet olduğunu hatırlatan Dibo, kazancın en az yüzde 20’sinin vergi olarak verilmesi gerektiğini ve verginin önemini anlattı. Hayatın içinde ve her alanında vergi bulunduğuna dikkat çeken Dibo, “Bizler devlet ile işletmeler arasında bu anlamda köprü oluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.