MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

“İstihdam için öncelik eğitim ve iş geliştirme olmalı” 18.02.2021 tarihinde yayınlandı

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı (MTSO) ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ile bir araya geldi. MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol ile Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cem Bucuge’nin de eşlik ettiği görüşmede AB tarafından desteklenen, TOBB önderliğinde yürütülen, MTSO’nun da ortak olduğu “Mahir Eller” Projesi hakkında bilgi verildi.


“İstihdam için öncelik eğitim ve iş geliştirme olmalı”

Görüşmede Türkiye’nin dünyanın en büyük mülteci nüfusunu ağırlayan ülkesi olduğunu vurgulayan Büyükelçi Meyer-Landrut, şunları söyledi: 
“AB 6 milyar Avroluk Yatırım Fonu ile Türkiye’nin ağırladığı bu büyük nüfusa destek olmak istedi. Geçtiğimiz yılsonunda bütçe sözleşmeye bağlandı ve artık uygulama dönemindeyiz. Yardım programımızın öncelikleri arasında mültecilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması, sosyal yardım, sağlık ve eğitim yer alıyor.”
En çok önem verdikleri konunun ise insanların geçimini sağlaması olduğunu vurgulayan Büyükelçi Meyer-Landrut, sosyo ekonomik projelere, geçim kaynağı sağlayacak projelere ağırlık verme taraftarı olduklarını söyledi. Bunun için eğitime öncelik verdiklerini belirten Meyer-Landrut, ardından mesleki eğitim, sertifikasyon ve iş piyasasına hazırlanma çalışmaları yürüttüklerini anlattı. Ancak tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin istihdam konusunda sıkıntı oluşturduğuna dikkat çeken Meyer-Landrut, Başkan Kızıltan’a “Bu noktada istihdama yönelik neyi daha iyi yapabiliriz ya da farklı yapmalıyız?” sorusunu yöneltti. 

Kızıltan: “Türk firmalarına işlerini geliştirmesi adına da destek verilmeli”
İş dünyasının gerçekçi düşündüğünü, personel seçiminde Türk, Suriyeli ya da Alman ayrımı yapmayacağını kaydeden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, işe alımda önceliğin kalifikasyona verildiğini vurguladı. Bu nedenle eğitim ve mesleki yeterlilik projelerine önem verilmesini yerinde bulduğunu dile getiren Kızıltan, “Ancak önemli bir konu da şu ki, pandemi nedeniyle tüm dünyada istihdamda sıkıntı oluştu. Biz bir yandan mahir insanlar yetiştirirken bir yandan da onların iş alanlarını, iş bulabilecekleri yeni alanları da geliştirmeliyiz. Mevcut durumda Türkiye’nin belli bir sanayi ve ticaret kapasitesi var. Bu kapasite belli bir oranda insana istihdam sağlayabilir. Türkiye’deki firmalara da işlerini geliştirmesi adına destek verilebilir ki ihtiyaç duyulan personel kapasitesi artsın” diye konuştu. 
Ardından Mersin’deki Suriyeli vatandaşlara yönelik istatistiki bilgiler aktaran Başkan Kızıltan, Mersin’de kayıtlı 222 bin 982 Suriyeli vatandaşın yaşadığını belirtip bu rakamın kent nüfusuna oranının yüzde 12 olduğunu söyledi. Mersin’in Suriye nüfusunun en yoğun olduğu 6’nıcı il olduğunu da kaydeden Kızıltan, bu nüfusun önemli bir bölümünü gençlerin oluşturduğunu bu nedenle verilen eğitimlerin ayrıca önemli olduğunu söyledi. 
Görüşme Mahir Eller Projesi’nden faydalanan Türk ve Suriyeli yararlanıcıların görüşlerini aktarması sonrası karşılıklı hediye takdimiyle son buldu.

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER