MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

İran ülke tanıtımı MTSO’da gerçekleştirildi 19.11.2014 tarihinde yayınlandı

Büyükelçi Bikdeli, “Türkiye, komşularımız arasında bizim için ön planda yer alıyor”Mersin Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda gerçekleştirilen “İran Ülke Tanıtım Toplantısı” düzenlendi. Toplantıya İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, İran Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi Hamid Zadboom, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Sağlam ile çok sayıda davetli katıldı.


Türkiye ve İran ekonomik büyümenin parçası olmalı
Toplantının açılış konuşmasını yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, “Amerika 2008 finans krizini daha yeni yeni aşmaya çalışıyor. Avrupa hala ciddi ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor. Öte yandan, Orta-Doğu, Kuzey Afrika ise sosyal ve siyasi istikrarını modern dünyaya göre yeniden dizayn etmenin sıkıntılarını yaşıyor. Bazı bölgeler iç savaşlarla istikrarsız durumda. Üretim Batıdan Doğuya kayarken, Asya yeniden canlanmakta, gelişmekte ve medeniyetin beşiği olan bu coğrafya yeniden o eski günlerine dönmektedir. Asya’da; Çin ve Hindistan’ın başını çektiği bir ekonomik büyüme yaşanırken, bu coğrafyanın iki büyük kadim devleti olan Türkiye ve İran bu ekonomik büyümenin parçası olmak zorundadır. Bunun yolu, bu coğrafyada her anlamda kardeş kadar yakın bu iki ülkenin artık yapay sorunlardan sıyrılması ve el ele tutuşmasıdır. Dünya ticaret haritasının yeniden şekillendiği günümüzde, sıkıntılı coğrafyamızda; Gerek ekonomik istikrarı, gerek siyasi istikrarı, gerekse kültür ve medeniyet zenginliği işte bu iki köklü millet, iki köklü devlet dikkati çekmektedir. Belli ki birileri bizim el ele tutuşmamızdan rahatsız oluyor. Bu yapay sorunlara baktığımızda, belli ki dünyada birileri İran ve Türkiye’nin ortaklaşa gerçekleştirebileceği şeylerden rahatsız oluyor. Biz bu tuzağa düşmemeliyiz. Sınırdaş olduğumuz, hatta kardeşlik hisleri ile birbirimize bağlı olduğumuz İran ile karşılıklı ilişkilerimiz ve ticaretimiz ne yazık ki arzu etiğimiz noktada değil. Bu ziyaretlerin artması gerektiğini düşünüyoruz. Birkaç yıl önce Mersin heyeti olarak İran’ın Bander Abbas, Tahran ve Tebriz kentlerine yaptığımız ziyaretleri tekrarlamak istiyoruz. Özellikle Mersin’in dış ticaret tecrübesinin, gelişmiş liman ve lojistik gücünün, artan üretim gücünün her iki ülkenin gelişmesinde, zenginleşmesinde ve dünyaya daha etkin ve kolay açılmasında, değerlendirilmesi gereken bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Bu iki büyük devletin, bu iki kadim milletin işbirliği yapacağı sayısız konu olduğunun bilinciyle; Bu ziyaretlerin, potansiyellerimizi olgunlaştıracak ve somutlaştıracak bir fırsata dönüştüreceğine tüm kalbimle inanıyorum” dedi.

Başkan Aşut, “Dünyada, İran’a Türkiye’den daha yakın bir ülke yok; Dünyada İran’ı Türklerden daha çok seven bir millet yok; Sizin acılarınıza bizim kadar üzülen; Sevincinize bizim kadar sevinen başka bir ülke yok; Bizler siyasetçi değiliz, Onun için sözlerimizin altında başka anlamlar aramayınız. Bizim ağzımız ve kalbimiz bir… Bu sözler bir politika veya çıkar için söylenen sözler değildir. Bu sözler sıradan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, yani 75 milyon Müslüman Türk’ün, İran ile ilgili, İranlı kardeşlerimizle ilgili samimi, içten düşüncesidir, hissiyatıdır” diye konuştu.

Ticaret iki taraflı olmalı
İran hakkında bilgi veren İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, “İran, 1,8 milyon m2 yüzölçümlü, 78 milyon nüfusa sahip bir ülkedir. Kaynak ve madenler bakımından dünyanın güçlü ülkelerinden biriyiz. Enerji kaynaklarımız daha çok batının dikkatini çektiği için hep doğalgaz ve madenlerimiz tanıtıldı. Aslında İran her açıdan adı dünyada bahsedilen bir ülkedir. Çok zeki ve yetenekli bir toplumuz. Zengin tarih ve kültüre sahibiz. Dış politikamız komşularımızla işbirliğine dayalı bir politikadır. Türkiye’de komşularımız arasında bizim için ön planda yer alıyor. Yılda 1,5-2 milyon İranlı Türkiye’yi ziyaret ediyor. Türkiye’de şu an 5 bin civarında öğrencimiz ve 3 bin İran firmasının temsilciliği var. Kalıcı ortaklıklar karşılıklı derin tanımalarla oluşur. Ticaret iki taraflı olmalıdır. Yoksa kalıcı olmaz. Bizler de Türkiye ile ilişkilerimizi daha iyi noktalara getirmek istiyoruz. Bunun için de tüm Türkiye halkını ve Mersinlileri ülkemize, İran’ın tarihi ve kültürel zenginliklerini yakından tanımaya davet ediyorum” dedi.

Büyükelçi Bikdeli, “Hangi alanda Türkiye ile işbirliği fırsatlarımız varsa diğer ülkelerden önce Türkiye’yi tercih ederiz. Aynı düşünce Türkiye için de geçerli olmalı. Böylece her iki ülkede birçok konuda kazanç sağlar. 1 Ocak 2015 tarihinde tercihli ticaret anlaşması imzalanacak. Bu anlaşma sırf İran ve Türkiye için yapılmıştır. Bunun yanında farklı tercihli ticaret anlaşmaları da hazırlanıyor. Bunlardan biri yine Türkiye’nin de içinde olduğu İslami ülkeler arasında imzalanacak anlaşmadır” ifadesinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından toplantıya katılan Mersin firma temsilcileri sektörleriyle ilgili soru ve sorunlarını Büyükelçi ile paylaştılar. Özellikle İran’a taşımacılık yapan Mersin firma yetkilileri İran sınır kapılarındaki bürokrasinin ağırlığından ve aşırı yoğunlukların ticareti olumsuz etkilediğinden şikayetçi oldular. Mersin İran arasında taşımacılık yapan firmalar özellikle İran’ın uyguladığı yakıt farkı uygulamasının haksızlık olduğuna değindiler.

İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bikdeli de var olan sorunların bilincinde olduklarını, çok kısa sürede bir çözüm olmasa da kesinlikle iki ülke arasında olumsuzluk yaratan bu sorunların böylesi buluşmalarla çözüleceğine inandıklarını ve bu anlamda Bander Abbas ile kardeş şehir olan Mersin’in bu ilişkilerden en çok yararlanacak kentlerden olduğunu vurguladı.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER