Başvuru Çağrı İlanına 7 Ocak’ta çıkılan TKDK IPARD II 10. Başvuru Çağrı İlanı detayları MTSO üyeleriyle paylaşıldı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Mersin İl Koordinatörlüğü işbirliğinde düzenlenen online toplantı ile MTSO Üyelerine IPARD II 10. Başvuru Çağrı İlanı detayları hakkında bilgi verildi. TKDK Mersin İl Koordinatörü Beytullah Uygur bir taraftan çağırının detaylarını paylaşırken diğer taraftan merak edilen soruları yanıtladı. Aralarında Mersin’in de bulunduğu Türkiye genelinde 42 ilde hibe desteklerin kullanıldığını kaydeden Uygur, tarım ve hayvancılık başta olmak üzere kırsalda 16 sektördeki yatırımlara yüzde 40 ile 70 arası hibe verildiğini bildirdi. Uygur, 2020 yılı içinde 76,7 milyon TL hibe ödemesi yaparak 42 il koordinatörlüğü arasında Mersin’in ilk sırada yer aldığına da değindi.
Ardından IPARD II 10. Başvuru Çağrısını anlatan Uygur şu bilgileri paylaştı:
“125 milyon Euro bütçeli bu destek için 7 Ocakta başvuru çağrı ilanına çıkıldı. İki tedbirden oluşuyor. Bir tanesi ‘Tarımsal İşletmenin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar’, diğeri ‘Tarım ve Balakçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar’. İlk tedbirin 4 yan başlığı bulunuyor. Bunlar Süt Üreten Tarımsal İşletmeler, Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler, Kanatlı Eti Üreten Tarımsal İşletmeler ve Yumurta Tavukçuluğu yapan işletmeler. İkinci tedbirimizde de yine 5 ayrı yan başlık destekleniyor. Bunlar da Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi, Kırmızı Et ve Kırmızı Et Ürünlerinin İşlenmesi, Kanatlı Eti ve Ürünlerinin İşlenmesi, Su Ürünlerinin İşlenmesi ile Meyve ve Sebze İşlenmesi ve Paketlenmesi.
Aranan şartlar
Bu desteklerden faydalanabilmek için başvuru sahiplerinde aranan belirli şartlarımız da bulunuyor. Tarımsal İşletmenin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar tedbirinden yararlanacak olan başvuru sahiplerinin başvuru sırasında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne ya da Hayvan Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olması gerekiyor. Gerçek kişi ise kendisi, tüzel kişi ise temsil ve ilzama yetkili kişisinin mesleki uygunluk kriterlerine sahip olması, yani ilgili üniversite ya da meslek liselerinden, meslek yüksek okullarından mezun olması şartı aranıyor. Bu alanda bir diploması yoksa Tarım Bağ-Kur’u ya da 3 yıllık Hayvan Kayıt Sistemi’ne kaydı bulunması şartı aranıyor. İkinci tedbir için başvuruda ise olmazsa olmaz şart başvuru sahibinin KOSGEB’e üye olması.
Nelere destek veriyoruz
Bu çağrıda Euro kurumuz 9.32’de sabitlenmiş durumda. Yatırımcıların yaptığı tüm masraflarda KDV muafiyeti sağlanıyor. Bu çağrıda makine ve ekipman alımına, yapım işlerine, hizmet alımlarına ve görünürlüğe destek verilirken arazi ve mevcut binaların satın alınmasına, ikinci el makine ve ekipman alımına, canlı hayvan alımına destek verilmiyor. Tüm vergiler, kira giderleri, motorlu taşıtlar, sigorta bakım ve amortisman giderleri ile işletme giderleri de desteklenmeyen kalemler arasında sıralanabilir.
Bu yıl avans sistemine geçildi
Bu yıl aynı zamanda bir takım kolaylıklar da sağlandı. Başvuru sahipleri ön finansmanda sorun yaşanabiliyordu. Sözleşme imzalandıktan sonra yatırımcı hibesinin yarısı kadar teminatı getirdiğinde bu yıl hızlı şekilde o oranda yatırımcının hebasına avansı ödeniyor. Diğer bir kolaylık ise daha önce proje sunan yatırımcının teminat olarak gösterdiği alanların üzerinde haciz ya da ipotek olduğunda kabul edilmiyordu. Bu yıl mevcut işletme için müracaat edecek olan yatırımcılarımızın eğer tapu kayıt belgelerinde haciz ipotek varsa banka uygun görüşü getirmeleri koşuluyla projelerin süreci devam edecek. Daha detaylı bilgi için www.tkdk.gov.tr adresinden yararlanabilirsiniz.”