Guatemala Ankara Büyükelçisi Jairo David Estrada Barrios, Büyükelçilik Ticaret Danışmanı Stephanie Elbay ile birlikte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı (MTSO) ziyaret etti. MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fuad Budur ile bir araya gelen Büyükelçi Barrios, ticareti karşılıklı artırmak istediklerini belirterek bunun için Latin Amerika ülkelerinin büyükelçilerinin tamamının katılımıyla Mersin’de bir organizasyon düzenlemek istediklerini söyledi. Böyle bir organizasyon için MTSO olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Budur, ilişkilerin güçlendirilmesinde önemli bir adım olacağına inandığını vurguladı.
Mersin’in büyük bir ekonomi olduğunu bildiklerini ve daha dinamik bir ticaret sürdürebilmek adına ziyaret ettiklerini kaydeden Büyükelçi Barrios, “Şu an için ticaret hacmimiz düşük olabilir ama liman yetkilileriyle de görüştük eğer bu ticaret artarsa doğrudan bir hat kurulması mümkün olabilir. Bunlar sağlanırsa ürünlerimizi çok daha uygun rakamlara daha kısa sürelerde ulaştırabiliriz” ifadelerini kullandı. Guatemala’daki ticaret ve sanayi odası ile çeşitli anlaşmalar yapılması, Avrupa ile Türkiye arasındaki Erasmus Programı gibi üniversiteler arası öğrenci değişim programları üzerine çalışılabileceği de görüşülen konular arasında yer aldı.
Güney Amerika’ya giriş kapısı Guatemala olabilir
Ziyaret sonrasında düzenlenen Ülke Tanıtım Toplantısı’nda MTSO Üyeleriyle bir araya gelen heyet, Guatemala’nın yatırım fırsatları hakkında bilgi paylaştı. Sunumunda Guatemala’nın stratejik konumuna değinen Büyükelçilik Ticaret Danışmanı Stephanie Elbay, “Pasifik ve Atlantik Okyanusu çevresindeki ülkelere ulaşım oldukça kolay. Orta Amerika’daki Panama’dan sonra ikinci büyük liman ülkemizde yer alıyor. Toplamda 3 tane limanımız var. Amerika Birleşik Devletleri, Orta Amerika Ülkeleri ve Avrupa ülkeleriyle serbest ticaret anlaşmalarımız bulunuyor” dedi. İstikrarlı bir ekonomiye sahip olduklarını belirtip 12 yıldır yüzde 4 enflasyonla devam ettiklerini kaydeden Elbay, “Bölgenin en güçlü ekonomisiyiz. Enerji maliyetlerimiz çok düşük. Genç bir nüfusa sahibiz. Bankacılık sistemimiz çok şeffaf ve güçlü. Yatırımcılar için her türlü altyapıya sahibiz” ifadelerini kullandı. Ülkenin farklı noktalarında 11 farklı sektörde sektörel kümelenmeler olduğunu da bildiren Elbay, bu sektölerden bazılarını orman ürünleri, meyvecilik ve tekstil olarak açıkladı. En çok muz, kavun, kakule, kahve, badem ve palm yağı, karides ile elektrik ihraç ettiklerini dile getiren Elbay, Türk vatandaşları için vize şartı aranmadığını da sözlerine ekledi.