Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Eğitim ve Kalkınma Vakfı ile KOSGEB işbirliğinde düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminde başarılı olan 120 kursiyere sertifikaları verildi aldı.
MTSO Meclis Salonu’nda gerçekleşen sertifika töreninde Girişimcilik Eğitimine katılan 4 grupta eğitim alan 120 kişi sertifikalarını aldı. Sertifika töreninde 120 kursiyerden 14’ünün işyerini açtığı bildirildi.
Törende söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, KOSGEB’in çok sayıda desteği bulunmasına rağmen en değerli bulduğu desteklerden birisinin girişimcilik desteği olduğunu söyledi. Girişimcilere tavsiyelerde de bulunan Kızıltan, “Herkesin yaptığı bir işi yapacak olabilirsiniz ama bu işi herkesin yaptığı gibi yaparsanız başarı şansınız azalır. Başarı için farkınız olmalı, yenilik katmalısınız” dedi. MTSO olarak tüm girişimcilerin her zaman yanında olacaklarını, destek vermeye hazır olduklarını da bildiren Kızıltan, sözlerini, “Girişimcilik yolunda hepinize başarılar diliyorum” diyerek tamamladı.
MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çağatay Güneş ise eğitimin önemine dikkat çekti. “Eğitimlerimizi veren Hatice öğretmenimizin kurslar sırasında sizinle paylaştığı bilgiler büyük önem taşıyor” diyen Güneş, ticari hayattaki başarının derslerde de öğretildiği gibi kağıt üzerinde yapılacak testlerle artırılabileceğini anlattı. “Her konuda işi önce kağıt üzerinde test edin. Her şeyi onaylıyorsanız işinizde de kesinlikle başarıya ulaşırsınız” diyen Güneş, bir de girişimci adaylarına ortaklık kültürünü geliştirmeleri tavsiyesinde bulundu. Daha nitelikli işler yapılabilmesi için güçlerin birleştirilmesinin önemini vurgulayan Güneş, “Birlikte iş yapma alışkanlığını geliştirebilirseniz büyük başarılara imza atabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Peker: “Girişimcilik kültürü oturdu”
KOSGEB Mersin İl Müdürü Danyal Peker ise sertifika törenindeki konuşmasında girişimcilik destek programlarını 2010 yılından bu yana sürdürdüklerini hatırlattı. Girişimciliğe talebin her geçen yıl arttığına dikkat çeken Peker, geçen yıl 5 bin kişiye eğitim verdiklerini, bu yılın ise henüz yarısına dahi gelmeden sayının 3 bine ulaştığını bildirdi. Girişimciliğin ülkeler, toplumlar için bir ölçüt olduğunu, ekonominin ana unsuru KOBİ’lerin oluşması için girişimci sayısının artmasının önemini anlatan Peker, şunları söyledi:
“Türkiye’de son 20 – 30 yılda bu konuda iyi mesafe aldık. İnsanların kendi işini kurmayı bir kariyer seçeneği olarak görmediği, memuriyeti ön planda tuttuğu noktadan bugün iş yerini açmak isteyen kişilerin girişimcilik kurslarımızda yer bulamadığı bir noktaya ulaştık. Artık girişimcilik kültürü oturdu. Şimdi sırada yenilikçi, katmadeğerli ürünler üreten, küreselleşen dünyanın yeni trendlerine uyum sağlayacak girişimcilerimizin sayısını artırmak var.”
Tüm girişimci adaylarına şans dileyen Eğitim Danışmanı Hatice İğde ise, “Şans, bir girişimci için önemlidir ama iyi planlama yapan, öngörü sahibi kişiler de şansını yükseltir” ifadelerini kullandı.