MTSO Üyelerine, ihracatlarını geliştirmeleri, pazar çeşitlemesi yapmaları, dış pazarlarda rekabet güçlerini artırmaları adına Eximbank kredileri ve sigorta ürünleri hakkında bilgi verildi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Türk Eximbank Mersin Şubesi işbirliğinde “Türk Eximbank Kredi ve Sigorta Ürünleri” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ile Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan’ın da katıldığı online toplantıda Eximbank Mersin Şube Müdür Yardımcısı Oğuz Cerit katılımcılara krediler hakkında bilgi verirken Uzman Aydın Murat Kılıç, sigorta ürünlerini anlattı.
Cerit: “Hizmet verdiğimiz ihracatçılar içindeki KOBİ sayısı artıyor”
İhracatın finansmanındaki tek resmi finansman kuruluşu olduklarını dile getiren Mersin Şube Müdür Yardımcısı Oğuz Cerit, amaçlarının ihracatın artması, ihraç ürünlerinin ve pazarlarının çeşitlenmesi, rekabet gücünün artırılması, riskten arınmış bir ortamda iş yapma imkanı sağlanması olduğunu söyledi. 2021 yılsonunda 30 milyar doları krediler olmak üzere toplamda 51 milyar dolarlık hacme ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Cerit, “2020’de 45,6 milyar dolara ulaşmıştık. Bunun 17,1 milyar doları sigorta, 28,5 milyar doları ise kredileri oluşturuyordu” dedi. Hizmet verdikleri ihracatçı sayısının da yüzde 4 artışla 13 bin 102’ye ulaştığını kaydeden Cerit, bunun 9 bin 308’inin KOBİ’lerden oluştuğunu bildirdi. Artık daha fazla KOBİ ihracatçıya hizmet verdiklerini belirten Cerit, “Son bir yılda hizmetlerimizden ilk kez yararlanan 953 ihracatçının yüzde 90’ını KOBİ’ler oluşturdu. Özellikle KOBİ’lere özel sunduğumuz TL ile verdiğimiz ihracata hazırlık kredileri büyük ilgi görüyor” diye konuştu. Ardından krediler hakkında bilgi veren Cerit, finansman programlarını yurtiçi krediler, alacak sigortaları ve uluslararası krediler olmak üzere üç başlıkta topladıklarını dile getirdi. Kredi kullanıcısı firmaların mal ya da hizmet ihracatı yapması gerektiğini belirten Cerit, mal ihracatçısının ihracatçı, ihracata yönelik ürün üreten imalatçı ya da hem imalat hem ihracatçı olması gerektiğini söyledi. Hizmet ihracatında ise Cerit, turizm işletmeleri ve seyahat acentelerinin, özel havayolu firmalarının, nakliyat işletmelerinin, müteahhitlik firmalarının, müşavirlik, mühendislik ve yazılım firmalarının yararlanabileceğini anlattı. Kredilerin detayları hakkında bilgi de veren Cerit, konuşmasını kredilenme sürecinin nasıl gerçekleştiğine değinerek tamamladı.
Kılıç: “Sigorta riskleri yönetme imkanı sunar”
Uzman Aydın Murat Kılıç ise alacak sigortaları hakkında bilgi verdi. Sigortanın kullanıcısına ticari faaliyetlerin getirdiği ticari ve siyasi riskleri güvenilir bir şekilde yönetme imkanı sunduğunu kaydeden Kılıç, şunları söyledi:
“Firmaların faturalarının ödenmesini temin edip, ticari faaliyetlerin getirdiği ticari ve siyasi riskleri güvenilir bir şekilde yönetmelerini sağlayan Alacak Sigortamız ticari ve politik risklere karşı tahsilat güvencesi sağlayıp, riskten arınmış alacakların iskonto edilmesi suretiyle finansman imkanı da sunmaktadır. Ayrıca riskten arınmış alacakların iskonto edilmesi suretiyle finansman imkanı sağlamaktadır. Yurtdışında 238 ülke, azami yüzde 90 tazminat ve 360 gün vade ile sigorta imkanı sunuyoruz. Alıcının iflas etmesi, tasfiye kararı alması, borç ödemekten acze düşmesi, borçları ile ilgili konkordato ilan etmesi, borçlarını ödeyememesi gibi ticari riskleri kapsayan Alacak Sigortası ürünümüz, bu risklerin yanında politik risk olarak; transfer yasakları ve kısıtlamaları, alıcının ülkesinde meydana gelen savaş, ihtilal, iç savaş, isyan ve benzeri haller nedeniyle mal bedellerinin ödenmemesi, ithal yasakları veya kısıtlamaları, ithal müsaadelerinin iptali, alıcının ülkesinde ya da Türkiye sınırları dışında mallara el konulması veya benzeri haller, kamu alıcısının ödeyememe halini de kapsamaktadır.”