Mersinli ekmek üreticileri artan girdi maliyetlerinden şikayetçi. Bu maliyetleri fiyatlarına yansıtamamaları nedeniyle zarar ettiklerini anlatan üreticiler, kalitelerinden ödün vermek istemediklerini bu nedenle birçok üreticinin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu anlattı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 33 No’lu Gıda ve İçecek Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Fuat Akbaş, ekmek fiyatlarında yaşanan sıkıntıları değerlendirdi. Ekim 2015’ten bu yana aldıkları 1 TL’lik rayiç ile satışlarını sürdürdüklerini ifade eden Akbaş, “Oysa girdi maliyetlerimiz yüzde 60 arttı. Mersin halkına kaliteli ekmek yedirmek istiyoruz ama zorlanıyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Mevcut durumda Mersin’de halk ekmeğin 60 kuruş bedel ile satıldığını açıklayan Akbaş, Türkiye genelinde ise bu rakamın 75 kuruş ile 90 kuruş arasında değiştiğini anlattı. Belediyenin 60 kuruşa sattığı ekmeğin tanesini 1 lira 70 kuruşa mal ettiğine de dikkat çeken Akbaş şunları söyledi:
“Belediyenin ekmek üretimiyle satışı arasında çok ciddi bir fark var. Bu fark da biz ekmek üreticilerimizden çıkarılıyor. Fırıncılar çok ciddi bir sıkıntı içinde. Kentteki birçok fırıncının kapasitesi düştü. Kazanlarımız dönmüyor. Belediye ekmeğini satıyor, bizler ise kapanma noktasına geldik. Ekstra bir fiyat artışı beklemiyoruz ama Mersin’de de halk ekmek fiyatları Türkiye ortalamasında olmalı. Belediyenin görevi ticaretle uğraşmak değil, hizmet etmek olmalı. Durum böyle devam ederse anahtarlarımızın tümünü belediyeye teslim edeceğiz.”
“Denetimler artırılmalı”
Artan fiyatlarla mücadele edebilmek adına sektör temsilcilerinin ürün çeşitlemesine gittiğini bildiren Akbaş, bunun da yeterli sonuç getirmediğini, her ne kadar kepekli, tam buğday, çavdar, yulaflı ekmeklerin tüketimi son zamanlarda artmaya başlasa da ana tüketim maddesi olan somun ekmek satışı ile rekabetin mümkün olmadığını söyledi.
Sektörde harsız rekabetin üst seviyelerde olduğuna da değinen Akbaş, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Özellikle son dönemlerde kentimizde pide satışlarında ciddi artışlar yaşanıyor. Hemen her köşe başında ruhsatsız pide fırınları açılmaya başladı. Bu durum sektöre ciddi zararlar veriyor. Denetimler artırılarak bu sorunumuz da çözümlenmeli. Bir taraftan artan maliyetler üzerimizde büyük bir yük oluştururken diğer taraftan haksız rekabet ile mücadele etmek, durumu daha da zorlaştırıyor.”