Akdeniz çarşı esnafı yerel yöneticilerle bir araya gelerek ilk ağızdan sorunlarını ve taleplerini anlattı. Kent merkezinin yeniden canlandırılmasını isteyen esnaf, bunun için otopark ve ışıklandırma gibi fiziksel sorunların çözümü yanında, merkezde yer alan tarihi binaların dokusunun korunmasını da talep etti.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Akdeniz Kent Konseyi Çarşı Meclisi Tanışma Toplantısı’na katıldı. AKP Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Muhammet Gültak, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşil Yeşilboğaz ile Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Biriliği Başkanı Talat Dinçer’in de yer aldığı toplantıda çarşı esnafı, yerel yönetime ilk ağızdan taleplerini iletme fırsatı buldu. Toplantıda konuşan Akdeniz Kent Konseyi Başkanı Mustafa Erim, esnafın taleplerini şöyle sıraladı:
“1 – Şehirde koruma amaçlı imar planı yeniden hayata geçmeli.
2 – Yenileme alanı hızla geri çekilmeli. Yoksa tarihi yerler konut alanına dönüşecek.
3 – Sokak sağlıklaştırma projeleri hızla yapılmalı.
4 - Zafer Çarşısı’nın rölöve ve restorasyon projesi acilen yapılmalı. Balık pazarı ile ilgili de aynı çalışma hızlanmalı. Üzerleri örtülüp bu çarşılara kapalı çarşı görünümü verilmeli.
5 - İstiklal Caddesi, Hastane Caddesi gibi birçok caddemizde restore çalışmaları yapılmalı. Yeniden düzenlenip cazibe merkezi haline getirilmeli.
6 - Resmi kurumların yeniden merkeze alınması sağlanmalı.
7 – Eski hastane binasının yeniden işlevlendirilmesi gerekli.
8 – Kent Müzesi çalışmalarını takip ediyoruz hızla faaliyete girmeli.
9 – Eski Hükümet Konağı bugün halka kapalı. Önünde bariyer var. Hükümet konağı tekrar şehre kazandırılmalı.
10 – Mersin’deki tüm tarihi yapılar yeniden projelendirilmeli.
11 – Bu şehirde 50 bin üniversite öğrencisi var. Kaçı şehir merkezine gidiyor? Kültürel, sanatsal ve sosyal projelerle şehir merkezi canlandırılmalı.
12 - Büyükşehir Belediye Başkanı ve Akdeniz Belediye Başkanı’nın kurduğu bir komisyonun yetkilerle donatılarak vakit kaybetmeden bu çalışmalara başlamalı.”
Gültak: “Akdeniz, şehrin kalbi”
Akdeniz’i limanıyla, serbest bölgesiyle, tarihi dokusuyla Mersin’in kalbi olarak değerlendiren Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Muhammet Gültak, burada Koruma Planı’nın devreye girerek şehrin koruma altına alınması gerektiğini söyledi. “Şehrin merkezini korumazsanız değersizleştirirsiniz” diyen Gültak, şehirle ilgili planların hepsinin tartışılması gerektiğini söyledi. Çamlıbel’in yeniden canlandırılması adına Dünya Bankası’ndan 45 milyon liralık krediye başvurduklarını bildiren Gültak, ardından kentsel dönüşüm adına yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. TOKİ’nin Ekim – Kasım aylarında Ataş arazisinde 350 konutluk projeye başlayacaklarını kaydeden Gültak, iki yılda tamamlanması planlanan bu projeyi sonrasında 950 konuta kadar çıkarmak istediklerini söyledi. “Güzel, yaşanabilir bir Mersin istiyorsak benim bildiğim yöntem bu” diyen Gültak, bu çalışma ile Çay Mahallesi’nin yeniden yapılanmış olacağını söyledi.
“Millet bahçesi ihalesi yapıldı”
Millet Bahçesi ihalesinin yapıldığına da dikkat çeken Mustafa Muhammet Gültak, yıkılan Tevfik Sırrı Gür Stadı’nın hemen yanındaki Oyak Kışlası, stad alanı ve kışla arası yürüyüş köprüsü ile aquapark dahil 140 dönümün bu kapsamda değerlendirileceğini anlattı. Bu projenin başta Çamlıbel ve Uray Caddesi olmak üzere kent merkezini ve esnafını canlandıracağına inandığını vurgulayan Gültak, bölgede bir cazibe merkezi oluşacağını sözlerine ekledi.
Seçer: “Kurul oluşturulması doğru yaklaşım”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de çalışmalardan sonuç alınması için birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyesi ve merkezi yönetimin birlikte hareket etmesi gerektiğini kaydeden Seçer, ilçelerdeki çalışmaların hızlanması adına getirilen komisyon kurulması talebini de yerinde bulduğunu söyledi. Sorunların herkes tarafından bilindiğini, çözümü için koordinasyonu sağlayacak bir kurul oluşmasında fayda bulunacağını bildiren Seçer, böylesi bir girişimin çalışmaları hızlandıracağına inandığını anlattı. Mersin’in merkezinin canlandırılmasının turizm açısından da büyük önem taşıyacağına işaret eden Seçer, “Merkez canlanırsa oluşacak ekonomik büyüklükten Mezitli’deki Tarsus’taki, Yenişehir’deki tüm vatandaşlarımız faydalanacaktır” ifadelerini kullandı.
“En büyük sorun otopark”
Çarşının en büyük sorunu olarak otoparkı gösteren Vahap Seçer, “Bu konuda elimizde birikmiş bir para var. Tevfik Sırrı Gür Lisesi yanındaki otopark yapısını inceledik alta doğru 2 kat otopark yapacağız. Üstü de kent meydanı olacak. Mümkün olduğunca yeşil alan, oyun alanları oluşturacağız” diye konuştu. Parkomat uygulamasının çalışmalarının tamamlandığını eleman alımlarına başlayacaklarını da ifade eden Seçer, burada pozitif ayrımcılık yaparak kadınlarla çalışmak istediklerine değinip, amaçlarının para kazanmak değil, trafiği düzenlemek olduğunu söyledi.
Belediyeyi Taş Bina’dan taşıyacaklarını ve burayı kent müzesi olarak restore edeceklerini bildiren Seçer, kaldırım işgalleri ve tabelalar konusunda çalışma yürüttüklerini de ifade etti. Oluşturdukları Esnaf Masası ile belediye ile esnaf arası koordinasyonu hızlandırmaya çalıştıklarını da belirten Seçer, konuşmasını metro çalışmalarına değinerek tamamladı.
“Metroyu Mersin’e kazandıracağız”
Metro projesinin çarşıya önemli katkı sunacağını vurgulayan Vahap Seçer, “Metroyu bir toplu taşıma projesi olarak görmemeli. Yapılması doğrudur, yanlıştır ayrı konu. Ama metro bir kentin gelişim projesidir. Metronuz varsa, kalkınmış, medeni bir kentsiniz anlamına gelir” değerlendirmesini yaptı. Metro projesinde batıdan doğuya yaklaşık 18 km bulunduğunu ve 15 durak planlandığını kaydeden Seçer, bu durakların birinin Özgür Çocuk Parkı diğerinin tren garında olacağını söyledi. Bu sayede çarşı merkezindeki park sorununa da çözüm üretilebileceğini ifade eden Seçer, konuyu yatırım programına aldıklarını bildirdi.