İllüstratör ve Görsel Sanatlar Öğretmeni Hakan Çapkan, kent, doğa ve insan ilişkilerini ele aldığı illüstrasyon sergisini, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Sanat Galerisi’nde açtı. Aynı zamanda ikinci kişisel sergisini açan sanatçı, betonlaşmanın insan üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
MTSO Sanat Galerisi’nde İllüstratör Hakan Çapkan’ın, ‘kent, doğa ve insan’ isimli illüstrasyon sergisinin açılışı gerçekleşti. Sergide, sanatçının 40 eseri sanatseverlerin beğenisine sunuldu. 20 Kasım gününe kadar açık kalacak sergisinin açılışına, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol ile MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı Çağatay Güneş’in yanı sıra sanatseverler katıldı.
Çapkan: “Niyetim, betonlaşmanın insan üzerindeki etkilerine dikkat çekmek”
Sergi açılışında konuşan İllüstratör Hakan Çapkan, MTSO Sanat Galerisi’nde ilk kez sergi açtığını söyledi. İllüstrasyon sanatının basılı alanda metinleri güçlendirmek için yapıldığını bildiren Çapkan, çizimlerde ağırlıklı olarak kalemler, sulu boyalar gibi ekipmanların yanı sıra dijital ortamlardan da faydalanıldığını belirtti.
Kendisini çizerlik ile ressamlık arasında bir yerde gördüğünü anlatan Çapkan, “Ben çizimlerimde resimle karikatür arasında bir yerdeyim. Grafik alanına daha yakınım. Kent, doğa ve insan ilişkilerini işliyorum. ‘Doğadan uzaklaşmaya’ vurgu yapıyorum. Asıl niyetim ise betonlaşmanın insan üzerindeki etkilerine dikkat çekmek” dedi.
“Doğanın bize galip geleceğini düşünüyorum”
Bu sergisinde kentteki karmaşık yapının insan psikolojisindeki etkilerini işlediğinden bahseden Çapkan, mimarı yapıların doğayla uyumlu olması gerektiğini vurguladı. Doğada düz çizginin olmadığını ve düz çizgiyi insanın icat ettiğini aktaran Çapkan, “Ben düz çizgiye biraz karşıyım aslında. Çünkü düz çizgi doğayı bir şekle sokmaktır. Dikey dediğimiz yapı buradan gelir. Binalar bizim için birer katmandır. Tıpkı derimizin vücudumuzun katmanı olduğu gibi. Bu katmanı ne kadar arttırırsak doğadan uzaklaşıp makineleşiyoruz. Ama ben doğanın bize galip geleceğini düşünüyorum. Doğanın kendini yenileyebilme gücüne inanıyorum. Bizi yaşatan bu inançtır” diye konuştu.
Çocukluğundan bu yana çizim yaptığını anlatan Çapkan, gözlemlemeyi çok sevdiğini ve bu işin de gözlemlemeye dayandığını belirtti. “Ben çocukken çok gözlemliyordum. Evimizin çatısına çıkıp saatlerce binaları, çatıları, sokakları incelerdim” diyen Çapkan, şimdilerde bu alanda bir eğitimci olarak çalıştığını ve öğrencilerine hayal ettiklerini nasıl çizeceklerini öğrettiğini söyledi.
İlk kişisel sergisini 2010 yılında Adana’da açtığını bildiren Çapkan, yurtiçinde birçok karma sergiye katıldığını ve kişisel atölyesinde çalışmalarına devam ettiğini kaydetti.
İllüstrasyon öğrencilerine de tavsiyeler veren Çapkan, her alanda olduğu gibi bu alanda da çok çalışmanın önemli olduğunu ve olabildiğince fazla çizim yapılması gerektiğini söyledi. Günümüzde çizim alanında dijital ortamlara kaymanın söz konusu olduğunu belirten Çapkan, kâğıt ve kalem ilişkisini desteklediğini aktardı. Çapkan, “Çizer olmak istiyorsanız, bu hepimiz için geçerli, düzenli olup, planlı yaşamak gerek. Doğru incelemek, gözlemlemek ve fikri hamur gibi görüp yoğurmak gerek” dedi.