Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MTSO Kasım Ayı Meclis Toplantısı’na katılarak iş dünyasının merak ettiği soruları yanıtladı. Seçilmesi halinde ikinci dönemde öncelik vereceği majör projelere değinen Seçer, “Metro yatırımını bitireceğim, Müftü Deresi iki yanında 500 dönümlük alanda park planlıyorum. Bir de sosyal konut projelerine ağırlık verip sadece satışla değil kiralayarak vatandaşın konut sorununa çözüm üretmeyi düşünüyorum” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Meclis Başkanı Hamit İzol yönetimindeki Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Kasım Ayı Meclis Toplantısına konuk oldu. Genel Sekreter ve Daire Başkanlarıyla birlikte Meclise katılan Seçer, 5 yıllık görev sürecinde yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aktarıp Meclis Üyelerinin merak ettiği soruları yanıtladı.
İlk olarak yatırımcının en çok üzerinde durduğu imar planları konusuna değinen Başkan Seçer, sanayi, lojistik ve depolama yatırımları için Akdeniz ilçesinde 3 bin 500 hektarlık yeni imar alanı açtıklarını söyledi. Konuşmasını yol yatırımlarıyla sürdüren Seçer, Karayolları Altyapı Genel Müdürlüğü’nden 11 kilometrelik tramvay projesini onaylattıklarını, 3. ve 4. çevreyollarını yeni kavşak yatırımlarıyla 34. Caddeye bağlayıp 2. çevre yolunu rahatlatacak önemli adımlar attıklarını, 35 kilometrelik raylı sistem projesinin metro ve tramvay bölümünde büyük yol aldıklarını bildirdi. Görev sürelerinde sosyal belediyecilik anlayışı içinde hareket ettiklerini dile getiren Seçer, alt ve üst yapı yatırımlarına ağırlık verdiklerini, kente vizyon katacak, kentin gelecek 50-100 yıllık projeksiyonunu çizip değer katacak anlayışla hareket ettiklerini vurguladı.
“Hayvan pazarı için proje hazırlayın”
Konuşmasını yöneltilen soruları yanıtlayarak sürdüren Seçer hayvan pazarı talebi karşısında, “Sebze halleri nasıl büyükşehirlerin görev alanındaysa hayvan pazarları da ilçe belediyelere ait bir konu. Ancak sektör temsilcileri olarak proje hazırlayıp getirirseniz nakliyeciler sitesinde olduğu gibi değerlendirebiliriz” dedi.
Deniz temizliği konusunda çok titiz çalıştıklarını vurgulayan Seçer, bu noktada sadece denetlemenin belediyenin çalışma alanına girdiğini hatırlatıp, yıl içinde gemilere kesilen cezalarla Türkiye’de tarihe geçtiklerini söyledi. Bu nedenle artık gemilerin daha titiz hareket etmeye başladığını belirten Seçer, önümüzdeki süreçte denetimleri dijital bir sistem üzerinden gerçekleştireceklerini dile getirdi.
Tüketim malzemelerinin ne kadarının Mersin’den temin edildiği sorusunu da yanıtlayan Seçer, doğrudan teminlerin hemen hemen tamamını Mersin’den, kalan alımları ihale kanunu gereği ihaleye çıkarak yurt genelinden gerçekleştirdiklerini bildirdi.
“Suyu yüzde 25-30 indirimli içebileceğiz”
Su konusundaki yatırımlara ilişkin soruları da yanıtlayan Seçer, Yeşilovacık’a kadar yapılacak arıtma tesislerinin tamamının finansman sorununu çözdüklerini söyledi. Pamukluk Barajı ile ilgili önemli yol aldıklarına dikkat çeken Seçer, “Bugüne kadar hep burası senin görev alanın benim görev alanım denilerek çalışmalar uzamış. DSİ ile bu sorunu çözüme kavuşturduk. Baraj ishale hattını DSİ, kalan arıtma yatırımını biz yapacağız. EBRD’den 40 milyon Avro hibe gelecek, kalan 40 milyonu biz bulacağız ve burası yapılacak. Gelecek 5 yılda içme suyu, kanalizasyon, arıtma tesislerinde muazzam yol almış olacağız. Pamukluk Barajı’nın tamamlanmasıyla suyu en az yüzde 25-30 daha indirimli içmiş olacağız” dedi.
Yöneltilen sorular üzerine kentsel dönüşüm konusunun ise ikinci dönemde majör vaatleri arasında yer alacağını vurgulayan Seçer, “Kentsel dönüşüm, yerinde dönüşüm konusunda yeni bir birim oluşturduk. Sosyal konutlara ağırlık vereceğiz, vatandaşı eski binalardan çıkarıp bu binaları dönüştürüp depreme dayanıklı hale getireceğiz. Sosyal konut konusunda Avrupa’daki örneklerden de yola çıkarak farklı sistemler uygulayacağız” dedi.
“Eğitimi periferde veriyoruz”
Eğitim Komitesinden Meclis Üyelerinin yönelttiği soru üzerine belediyenin üniversite sınavı ve LGS öğrencilerine yönelik verdiği eğitimler konusunda da bilgi aktaran Seçer şunları söyledi:
“Mersin’de okullarda 400 bin üzerinde öğrenci eğitim öğretim görüyor. Her yıl 50 bin üzerinde öğrenci sınavlara giriyor. Benim hitap ettiğim öğrenci sayısı yüzde 10’u bulmuyor ve dershanelerimizin büyük bölümü periferde. Mersin merkezde değil. Bir sektörü yaralamak değil, amacımız eğitimde fırsat eşitliği sağlamak. Eğitim verdiğimiz öğrencilerin hemen tamamı dezavantajlı öğrenciler. Başarılı sonuçlar da alıyoruz. Dershane sayılarını gözden geçirebiliriz.”
Konuşmasının sonunda Karboğazı Kayak Merkezi’nin son durumu ile ilgili bilgi aktaran Seçer, ihale aşamasına gelindiğini ifade edip, bu konunun da ikinci dönemin majör projeleri arasında yer alacağını sözlerine ekledi.