Çağ Üniversitesi bünyesinde yer alan KUGAM ve Kariyer Kulübü tarafından organize edilen Kariyer Günleri etkinliğinin, ‘Küresel ve Bölgesel Dinamiklerle Öğrenci İşbirliği’ konulu panelinde konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, gençlere Çukurova’nın gücünü anlatarak, yetişmiş elemana duyulan ihtiyaca dikkat çekti. Panelistler arasında yer alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise birlikteliğin önemini vurguladığı konuşmasında, gençlere, “Bizler yapamadık ama sizler birlikte hareket edip, kolektif çalışmayı öğrenirseniz, Çukurova’nın gücünü birleştirirseniz, tüm dünyaya hizmet götürebilirsiniz” dedi.
Kariyer Uygulama Geliştirme ve Araştırma Merkezi (KUGAM) ile Kariyer Kulübü tarafından organize edilen ‘Kariyer Günleri’ etkinliği 9-10 Nisan günlerinde Prof. Dr. İlhan Yücel Konferans Salonu'nda düzenlendi. İlk gün gerçekleştirilen Küresel ve Bölgesel Dinamiklerle Öğrenci İşbirliği’ konulu panelin konuşmacıları arasında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan da yer aldı. Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim İnan’ın modöretörlüğünde gerçekleşen panelin diğer konuşmacıları Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe ile Damus Enerji ve Yatırım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Cömert oldu.
Kızıltan: “Tek eksik birlikte olamamak”
Panelde gençlere seslenen MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, önce Çukurova’nın gücünü, ardından yetişmiş personele duyulan ihtiyacı anlatıp sonrasında ise gençlere başarıya giden yolda neler yapmaları gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu. Çukurova’da tarım, turizm, lojistik, enerji, yer altı kaynakları, sanayi başta olmak üzere her alanda ciddi bir potansiyel bulunduğunu kaydeden Kızıltan, “Korkunç bir potansiyelimiz olmasına rağmen Çukurova olarak niye bir patlama yapamadığımızı düşündüğümüzde ise tek eksiğimizin birlikte hareket etmememiz olduğunu gördük. Biz bugüne kadar bu birlikteliği sağlayamadık ama sizler birlikte çalışmayı öğrenir, birlikte hareket ederseniz Çukurova’nın gücü dünyaya hizmet götürmeye yeter” dedi. İş hayatında başarılı olmak için medeni cesaretin, özgüvenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Kızıltan, “Kendinize çok güvenin. İyi iletişim kurmaya özen gösterin, cesur olun ama hepsinden önemlisi de çok çalışın” tavsiyesinde bulundu.
Lokmanoğlu: “İngilizceyi ana diliniz gibi bilin”
Lojistiğin önemine değinerek başladığı konuşmasında MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu şunları söyledi:
“Lojistik olmazsa hiçbir sektör gelişemez. Bölgemiz de bu alanda gelişime çok müsait. Bu alanda kendinizi geliştirebilirsiniz. Benim sizlere tavsiyem üniversiteye not için değil, öğrenmek için gidin. Araştırmayı öğrenin. Biz iş dünyası olarak karşımıza gelen kişilere iki şey soruyoruz. İlki İngilizce biliyor musun? İkincisi hangi üniversiteden mezun oldun? Yöremizdeki üniversiteler standartlarını geliştiriyor. Bundan faydalanın ama üniversiteyi bitirdiğinizde mutlaka İngilizceyi anadiliniz gibi bilin. 4-5 dili derdinizi anlatacak kadar bilin demiyorum. Mezun olduğunuzda yalnızca İngilizceyi anadiliniz gibi bilin.”
Üniversite hayatının çok rahat olduğunu ancak okul bittiğinde aynı kolaylığı bulamayacaklarını anlatan Lokmanoğlu, “Ben Amerika’da inşaat mühendisliği okudum ama hiç inşaat yapmadım. Hayat ne getirecek bilemeyiz. 4 yılın sonunda sizin bitirdiğiniz bölümlere de ihtiyaç kalmayabilir. Bu nedenle esnek olup öğrenmeye açık olun. Araştırmayı öğrenin. Sosyal tarafınızı geliştirin” dedi.
Menevşe: “Çukurova geleceği parlak bir bölge”
Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe ise gençlere TR 62 bölgesi hakkında bilgi verdi. Adana ve Mersin’in birlikte gelişip kalkınmasına büyük önem verdiklerini dile getiren Menevşe, “Çukurova, geleceği parlak bir bölge” değerlendirmesini yaptı. Adana ve Mersin’de önümüzdeki günlerde bir gelişme olacağını ve bu gelişimin de yatırımlar sayesinde gerçekleşeceğini kaydeden Menevşe, “Sizler de burada önemli görevler alacaksınız” dedi. Bölgenin üretim ve ihracat potansiyelinin çok yüksek olduğunu ancak bu pastalardan hak ettiği payı alamadığını kaydeden Menevşe, “Bizler üretim ve ihracatı artırmak için çabalıyoruz. Bunun için firmalarımıza, KOBİ’lerimize sürekli eğitimler veriyoruz. Bunu başaracak olan yetişmiş insan gücü. Bu nedenle sizlere önemli görevler düşüyor. Okuduğunuz, yetiştiğiniz yere bir borcunuz var. Şehir dışına ya da yurtdışına gitmeyi düşünmek yerine bulunduğunuz bölgeye borcunuzu ödemeniz gerektiği düşüncesindeyim” ifadelerini kullandı.
Kıvanç: “Bölgemize inanın, sahip çıkın”
Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç da Çukurova Bölgesi’nin önemine dikkat çekti. “Çukurova dünyanın nadide yerlerinden biri. Bölgemize önemli yatırımlar geliyor, daha da büyüyor” diyen Kıvanç, gençlere, bölgeye inanın ve sahip çıkan çağrısı yaptı. Çukurova’nın önümüzdeki günlerde Türkiye’nin yeni bir üretim merkezi olacağını kaydeden Kıvanç, “Maalesef gençlerimiz burada mutlu olmayıp başka illere, ülkelere gitme hayalinde. Ancak bizim bölgemiz her geçen gün gelişiyor. Güçlü yatırımlar geliyor. Ceyhan’da tarımdan, su ürünlerine, gıdadan enerjiye 5 adet Organize Sanayi Bölgesi kurulması için çalışmalar sürüyor. Bu yatırımlara sahip çıkın” dedi. Gençlere tavsiyelerde de bulunan Kıvanç, yabancı dil bilmeden mezun olmamaları gerektiğini söyledi. Bir işin çıraklığı olmadan ustalığının öğrenilemeyeceğini anlatan Kıvanç, hemen müdür olma arzusu yerine çırak olarak başlayıp mücadele edilmesi tavsiyesinde bulundu.
Cömert: “Üzerinde durulan yeni konu sürdürülebilirlik”
Damus Enerji ve Yatırım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Cömert ise yeni çağın gereklerine dikkat çekti. Son yapılan Davos toplantısında yapay zeka, büyük data gibi son dönemlerin en çok öne çıkan kavramlarının ele alındığını anlatan Cömert, küreselleşmenin etkilerinin gündeme geldiğini anlattı. Küreselleşmenin getirdiği fırsatlar ve tehditlerin dünya liderleri tarafından ele alındığını kaydeden Cömert, sürdürülebilirliğin her zamankinden fazla önem taşıdığını söyledi. Özellikle su, çevre, iklim gibi konularda sürdürülebilirlik kavramının en çok üzerinde durulan konular olduğunu dile getiren Cömert, “Sadece devletlerin değil, şirketlerin de sürdürülebilirliği önem kazanıyor. Şirketleri bu konuda kendisini geliştirmeye zorluyor. Bu nedenle sizler de iş planlarınızı bu konularla ilintili yapmaya gayret gösterin
Panel plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.