MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Başkan Çakır’dan “Tarımda yapay zekanın payını birlikte artıralım” çağrısı  27.12.2023 tarihinde yayınlandı

Mersin’in tarım sektöründeki gücüne dikkat çeken MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, bu sektörde verimliliği artırıp, maliyetleri düşürmek, sorunlara daha etkin çözümler üretebilmek adına Yapay Zeka Politikaları Derneği’ne işbirliği çağrısı yaptı.


Başkan Çakır’dan “Tarımda yapay zekanın payını birlikte artıralım” çağrısı 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu Üyeleri İstiklal Koçyiğit ile Gökben Gökbulut; Mersin Valiliği, Nişantaşı Eğitim Vakfı ile Yapay Zeka Politikaları Derneği işbirliğinde düzenlenen ‘Yapay Zekada Anadolu Buluşmaları: Mersin’ konulu etkinliğe katıldı. ‘Ekonomik Kalkınmanın İtici Gücü Yapay Zeka’ ana temasıyla düzenlenen etkinliğin Mersin özelindeki oturum konusu “Tarım ve Yapay Zeka” oldu. Açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlik oturumlarla devam etti. AIPA Başkan Yardımcısı Alagöz Holding Kurumsal İletişim Direktörü Gökhan Varan moderatörlüğünde gerçekleşen 1. oturumda “Her Yönüyle Yapay Zeka” konusu, AIPA Tarım ve Kırsal Kalkınma Komisyonu Başkanı/Alagöz Holding Genel Müdür Yardımcısı Hasan Soydan moderatörlüğündeki 2.oturumda “Tarım ve Yapay Zeka” konusu üzerine açık oturum gerçekleştirildi.

“Yapay zeka 2025 sonrası dünyanın vazgeçilmezi olacak” 
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Milletvekili ve Nişantaşı Eğitim Vakfı Kurucusu Dr. Levent Uysal, Yapay Zeka Politikaları Derneği Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu ile iş dünyası, üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin katıldığı etkinlikte tüm dünyanın attığı adımlarla, çıkardığı yasalarla, kurduğu bakanlıklarla, yapay zeka üniversiteleriyle bu geçişe hazırlandığına işaret edildi. 2025 yılı sonrasında yapay zekanın dünyanın vazgeçilmezi olacağı vurgulanıp Türkiye’nin de şimdiden bu gerçeğe hazırlanması gerektiği ifade edildi. Türkiye’de de bir yapay zeka üniversitesinin şimdiden kurulmasının sağlayacağı faydalara değinilen toplantıda konunun bir adım ileri taşınıp teknik personel ihtiyacını karşılayacak yapay zeka liselerine duyulan ihtiyaca işaret edildi. 85 milyonluk Türk halkının geleceğini etkileyecek böylesi önemli bir gelişimi kaçırmamak adına acilen yurt genelinde seferberlik ilan edilmesinin önemine değinen katılımcılar, çalışmalara bugünden başlanırsa tüm dünya ile paralel hareket edip oluşacak büyük pastadan pay alınabilmesinin mümkün olacağını söyledi. 

“Yapay zeka ile işimizden olacak mıyız?”
Toplantıda yapay zekanın istihdama etkileri de değerlendirildi. Birçok kişinin bu gelişimden korktuğu, işsizliğin artacağı endişesi taşındığına dikkat çekilen toplantıda yapay zekanın birçok iş kolunu ortadan kaldırıp, 2030’a kadar 85 milyon kişinin işsiz kalacağının öngörüldüğü ifade edildi. Ancak bunun endişe vermemesi gerektiği kaydedilerek açılacak yeni iş kolları ve fırsatlarla 90 milyon kişiye de yeni iş sahası oluşturulacağının öngörüldüğü, bu nedenle umutsuzluğa kapılmak yerine her iş kolunun kendisini bugünden yapay zekaya nasıl entegre edebileceğini araştırması gerektiği hatırlatıldı.

Çakır: “Birlikte hareket etmeliyiz”
Tarımın ülkeler için stratejik öneminin vurgulandığı toplantıda, tarım arazilerinin giderek azaldığı belirtildi. Bir taraftan azalan tarım arazileri diğer taraftan giderek yok olan su kaynaklarının daha verimli ve etkin kullanılması gerekliliği nedeniyle tarımda da yapay zekanın kullanımının önemi dile getirildi. 
Toplantıda Türkiye’nin ilk Agropark’ının Mersin’de kurulduğunu hatırlatan MTSO ve Agropark Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, burada tarıma yönelik ar-ge çalışmaları yürütüldüğünü bildirdi. Çakır şöyle konuştu: 
“Şu anda bölgemizin en önemli sorunlarından birisini ürünü ağaçtan toplama noktasında yaşıyoruz. Agporak’ta bu soruna çözüm üretebilecek ar-ge çalışmaları yürütülüyor. Dronla toplama konusunda araştırmalar yapılıyor. Bu yöndeki çalışmaları Yapay Zeka Politikaları Derneği ile birlikte yürütebiliriz. Sizlerin de bizlerin de çok sayıda çalışması oluyor ama birbirimizden habersiz devam ediyoruz. Karşılıklı haberimiz olursa hem birbirimizin çalışmalarından yararlanma hem de katkı sunma olanağımız olur. Yetişen her bir ürün milli servet ve birlikte sahip çıkmalıyız.”
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER