Mersin’de düzenlenen 1. Türk Arap Ekonomi Zirvesi’nde Arap iş dünyasına seslenen Kalkınma Bakanı Lütifi Elvan, “Kendimize güvenelim, ülkemize, insanımıza güvenelim. Çok açık olarak ifade etmek istiyorum. Burada bulunan 17 ülkenin temsilcileri bir ve beraber olduğumuz sürece yapamayacağımız hiçbir şey yoktur. Kimseden korkmayın” dedi.
Kalkınma Bakanlığı himayelerinde, Mersin Valiliği koordinasyonunda, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYTDTA), Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ve Türk-Arap İşadamları Derneği'nin (TURAB) destekleriyle düzenlenen 1. Türk-Arap Ekonomi Zirvesi başladı. 13 Ocak 2018 tarihinde sona erecek olan zirve kapsamında Türk ve Arap iş insanlarına yönelik olarak, ÇKA, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) işbirliğinde 12 Ocak 2018 tarihinde ikili iş görüşmeleri (B2B) gerçekleştirilecek. Zirve ile eş zamanlı olarak Mersin’de “Türk-Yemen İş Forumu” da gerçekleşecek.
Mersin, bu yıl ilk kez düzenlenen Türk – Arap Ekonomi Zirvesi’nde Yemen, Lübnan, Irak, Suriye, Ürdün, Cezayir, Fas, Tunus, Kuveyt, Suudi Arabistan, Filistin, Bahreyn Katar, Mısır, KKTC ve Libya’dan büyükelçiler ve iş adamlarının bulunduğu 250 kişilik heyeti ağırladı. Zirvenin ikincisi gelecek yıl Lübnan’da düzenlenecek.
Toplantının açılışında iş adamlarına seslenen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. “Biz aynı coğrafyanın insanlarıyız, aynı değerleri paylaşıyoruz” diyen Bakan Elvan, ancak aynı coğrafyada yaşayan bu kardeşlerin birbiri ile savaştığını görmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Bunun yerine birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Elvan, “Kendimize, ülkemize, insanımıza güvenelim. Burada bulunan Türkiye ile birlikte 17 ülkenin temsilcisine seslenmek istiyorum. Bir ve beraber olduğumuz sürece başaramayacağımız hiçbir şey yoktur. Kimseden korkmayın” dedi.
“Birlikte kazanalım, refah seviyemizi birlikte artıralım”
Türkiye ile Arap coğrafyası arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Bakan Elvan şunları söyledi:
“Türkiye'nin Arap ülkelerine yaptığı toplam ihracat 2002 yılında sadece 3.2 milyar dolarken 2016 yılında tutar 30 milyar doları aştı. 2002 yılında sadece 1,5 milyar dolar olan Türkiye'nin Arap ülkelerinden ithalatı 2016’da 10 milyar doları geçti. 2002 yılında ülkemize Arap ülkelerinden gelen toplam turist sayısı 400 bin civarındayken 2016 yılında bu rakam da 2,5 milyonu aştı. Bu yeterli değil. Daha da artıracağız. İşbirliğimizi daha da güçlendireceğiz. Başkalarının söylediği gibi bire üretelim bine satalım demiyoruz. Gelin birlikte şirketler kuralım. Bir Türk firması ile Yemen’den, Katar’dan, Suudi Arabistan’dan, Lübnan’dan, Ürdün’den gelen firma birlikte çalışsın. Birlikte kazanalım, birlikte refah seviyemizi artıralım diyoruz. Birlikte üretip, birlikte pazarlayıp, birlikte kazanalım diyoruz. Bizim anlayışımız bu, bundan sonra da böyle olacak.”
Maitimi: “İlişkilerin güçlenmesi adına zirve önemli”
Çok önemli bir zirvede olduklarını ve Türkiye ile derin bir ilişki içerisinde bulunduklarını kaydeden Yemen Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammed Abdulvahid El Maitimi, sürdürülebilir ilişkiler için, iletişim köprülerinin güçlendirilmesi için ülkeler arası ekonomik iletişimin güçlü olmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
Yemen Cumhuriyeti’nde yeniden imar projesini bitirdiklerini anlatan Maitimi, 88 milyar dolarlık projenin 5 yıllık süresi bulunduğunu belirterek, “Bence bu zirve bizim için çok önemli bir fırsattır. Bu projemizi anlatarak Türkiye’deki işadamlarının gücünden faydalanabiliriz. Yemen ve Türk halkı arasında toplumsal ilişkilerin güçlenebilmesi için de önemlidir” dedi.
Aşut: “Zirve ticari yükselişin başlangıcı olsun”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada Türk ve Arap ülkelerinin birbirine tarihten gelen inanç ve kültürel yakınlığa dikkat çekerek, “Aynı ailenin fertleri gibi gördüğüm Türk ve Arap ülkelerine bu kadar az bir iletişim yakışmıyor” dedi. Ticaretin artarak devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Aşut, “İnşallah bu zirve, bu güzel yükselişin başlangıcı olur” değerlendirmesini yaptı.
Türk ve Arap dünyasının birbirinin rakibi olmadığını vurgulayan Başkan Aşut, stratejik ortaklık çağrısı yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Hele hele birbirimizi tek taraflı ‘sömürgeci ruhuyla’ görenlerden hiç değiliz. Gelin Arap coğrafyasında ve Türk coğrafyasında birlikte hareket edelim. Kendi coğrafyalarımızda birbirimizin elçisi ve destekçisi olalım.
Refahımızı birlikte arttıralım, birlikte paylaşalım. Siz bizim Arap ülkelerine, biz de sizin Türk coğrafyasına ve Avrupa’ya giriş kapınız olalım, stratejik ortak olalım.”
Ardından Mersin’in ekonomik imkanları hakkında bilgi veren Aşut, Mersin’in ülkenin en büyük ikinci limanı, ilk kurulan serbest bölgesi, lojistik gücü, sanayi ve tarım üretimiyle Türkiye’nin lider kentlerinden, dünyanın ise etkin bir parçası olduğunu söyledi. “Gelin bu imkanları milletlerimizi zenginleştirmek için kullanalım” çağrısı yapan Aşut, zirvenin milletleri zenginleştirmek için bir anahtar olmasını, Türk ve Arap Coğrafyası’na refah getirmesini dilediğini söyledi.
Sunay: “İslam Birliği kurabiliriz”
TURAB Başkanı Canan Sunay ise toplantıda Avrupa Birliği gibi İslam Birliği kurulabileceğine dikkat çekti. Arap ülkeleri arasındaki ticarette gümrük ve vergi muafiyetleri uygulanabileceğini, vize muafiyetleri olabileceğini kaydeden Sunay, ülkelerin güçlerini birleştirip, birbirlerinin eksik yanlarını tamamlayarak dünyada bir güç oluşturabileceğini anlattı.
22 Arap ülkesi ile birlikte Türk Arap Meclisi oluşturmak istediklerini de anlatan Sunay, 5 yıl boyunca bu Meclisin başkanlığını TURAB’ın yöneteceğini ve Arap iş dünyası arasında güçlü bir network ağı oluşturmayı hedeflediklerini anlattı. Sunay, “Sayın Kalkınma Bakanımız Lütfi Elvan da bu Meclisin onursal üyesi olacaktır” dedi.
Ajaji: Türkiye yatırımcıya güven veriyor”
Al Ajaji Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmad Al Ajaji ise Türkiye’deki yatırım olanaklarına dikkat çekti. Türkiye’de geçmiş yıllarda bürokratik işlemlerin çok yavaş ilerlemesine rağmen artık hükümetin yabancı yatırımcıya büyük önem vermesi nedeniyle bu durumun tersine döndüğünü kaydeden Ajaji, “Türkiye, yabancı yatırımcıya güven veriyor. İki ülke arasındaki işbirliğini artırmak adına daha çok çalışmalıyız” dedi.
Mersin Valisi Ali İhsan Su ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise toplantıda Mersin’in ekonomik yapısı, tarım, turizm, lojistik ve sanayideki gücü hakkında bilgiler verdi.