Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, uzun süren iflas erteleme süreçleri nedeniyle alacaklara erişim noktasında yaşanan ciddi sıkıntıların çözümü üzerinde yürüttükleri çalışmaların sonuç vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. TBMM Genel Kurulunda, yatırım ortamının iyileştirilmesini amaçlayan İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’nın kabul edilerek yasalaşması sonrasında değerlendirme yapan Aşut, bu tasarı ile 6-7 yıldan 2 yıla inen iflas erteleme sürecinin piyasada güven ortamını artıracağını vurguladı.
Meslek komitelerinden gelen talepler doğrultusunda hazırlanan raporların Yönetim Kurulu aracılığıyla TOBB’a taşınması sonrasında yürütülen ısrarlı çalışmalardan sonuç almaya devam ettiklerini belirten MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, bu çalışmalarla son dönemlerde iş dünyasının işlerini kolaylaştıracak devrim niteliğinde adımlar atıldığını vurguladı. Ekonomik açıdan tüm dünyanın sıkıntılı bir süreçten geçtiği dönemde, Türk iş dünyasının yolunu açacak önemli adımlar atılmasının, Hükümet tarafından iş dünyasının sesinin duyulmasının büyük vizyonun bir göstergesi olduğunu kaydeden Aşut, emeği geçenlere teşekkür etti.
Yeni düzenleme ile artık iflas erteleme sürecinin kalktığını, yerine alacaklılar ile borçlunun müzakere etmesi ve anlaşmalarının mahkemece tasdiki temeline dayanan konkordato kurumunun işlevsel hale getirildiğini anlatan Aşut, şunları söyledi:
“Geçmiş dönemde sıkıntıya düşen bir şirket iflas erteleme yoluna gidiyordu ve 6-7 yıl devam eden bu süreç boyunca alacaklarınızı tahsil etmeniz mümkün olmuyordu. Böylesi bir durum piyasalara olan güveni sarsıyor, herkes nakitte kalmak istiyor, borçla iş yapmaktan kaçındığı, nakit ödeme alamadığı ürünü satmak istemediği için ekonomideki hareket yavaşlıyordu. Devrim niteliğindeki bu yeni uygulama ile alacaklarına daha kısa sürede ulaşabileceğini bilen iş adamları satışlarında da daha esnek davranabilecek, piyasalara güven artacaktır.”
Alacaklının hakkını koruyan daha adil bir sisteme geçişin adımlarının atıldığını vurgulayan Aşut, bu sistemde de şirketin devamlılığının esas alındığını ancak şirketin devam edememesi halinde hızlı tasfiyesinin söz konusu olacağını bildirdi.
Aşut sözlerini, daha etik bir ticarete zemin hazırlayan böyle bir düzenlemenin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek tamamladı.