Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meslek Komitesi Başkanları İstişare Toplantısının yedincisi, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut’un başkanlığında gerçekleştirildi. Komite Başkanlarına seslenen Aşut, “Sizlerden bir tek talebim var. Lütfen, oluşturduğumuz bu birlik ve beraberliğimizi koruyun” dedi.
Aşut, Meslek Komitesi Başkanlarıyla 3 ayda bir düzenlenen Komite Başkanlarıyla İstişare Toplantısında bir araya geldi. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen toplantının açılış konuşmasında MTSO Meslek Komiteleri arasında oluşturulan birlik ve beraberliğe vurgu yapan Aşut, bu birliğin kaybolmaması için başkanlardan korumaları talebinde bulundu. Aile başta olmak üzere, işletmelerde, sivil toplum örgütlerinde ve kurumlarda birlik ve beraberlik sağlandığı sürece o ortamda başarının olacağının altını çizen Aşut, Odadaki birliğin Komiteler sayesinde yaratıldığını söyledi. “Siz bunu iradeyi ortaya koymasaydınız bunu başaramazdık” diyen Aşut, şöyle konuştu:
“Hepiniz teker teker Yönetim Kurulu Üyesi olabilecek kabiliyettesiniz ve olmaya layıksınız da. Başarı istiyorsanız geniş toplumlarla hareket etmelisiniz. Benim başarım sizlerden gelen bilgileri doğru analiz etmemden geliyor.”
Aşut, “Komiteler, Odamızın omurgasıdır, mutfağıdır”
Sıklıkla vurguladığı bir ifadeyi hatırlatmak istediğini belirten Aşut, “Komiteler, Odamızın gerçek anlamda omurgasıdır, mutfağıdır. Bu mutfak çalışmazsa bu kent ekmek yiyemez. Bu mutfağın ocağı tütmezse, bu kentin ekonomisi sorunlarını gerçek anlamda belirleyemez ve çözemez. Tabandan gelen çözümler olmadan, tepeden inme çözümlerin bu kentin sorunlarına derman olmadığını iyi biliyoruz” dedi.
Komitelerin daha çok çalışmak, üretmek ve bulundukları koltukların değerini vermek zorunda olduğunu aktaran Aşut, camianın liderleri ve sözcüleri olarak, binlerce insanın kendilerinden beklentileri olduğunu kaydetti. Aşut, Meslek Komitelerini sadece etkin şekilde çalıştırmanın tatmin etmeyeceğini bunun daha çok birlik ve beraberlik ruhu ile yapılması gerektiğine inandığını söyledi. Yapmanın zor ama yıkmanın kolay olduğuna dikkat çeken Aşut, toplumu bozanların, yıkanların ve ayrıştıranların milletin kalbinde her zaman nefretle anıldığını hatırlattı.
Başka bir ülkeden bu topraklara sığınarak burayı kendine vatan yapmış bir Kazan Tatarı ailenin evladı olduğunu anımsatan Aşut, “Mersin bizi kucakladı, ekmek verdi, yuva verdi. Mersin’e ve Mersinlilere minnet borcumuz var. Burada iş yaparken, yaşarken, komşuluk yaparken, alış veriş yaparken, kimse bize mezhebimizi, etnik kökenimizi, inancımızı sormadı.
Biz bu saygıyla bugünlere geldik. Biz Mersin’i, Mersin’in sosyal yaşamını, Mersin’in ekonomisini bu saygıyla, bu evrensel insanlık değerleriyle ‘önce insan’ diyerek yücelttik. Bu birikimi, bu paha biçilmez kazanımı lütfen hiç kimsenin bozmasına izin vermeyin” şeklinde konuştu.
Aşut, “Bu camianın ve kentimin hizmetkarı olmaya devam edeceğim”
20 yıl boyunca kentin birçok kurumunda verdiği hizmette, birlik ve beraberliği sağladığını, siyasetin ayrımcı yüzüne prim vermediğini, demokrasiyi, Cumhuriyet değerlerini ve Atatürk’ün çağdaş hedeflerini her zaman gözettiğini anlatan Aşut, “Ben bu değerleri koruyan ve gözeten her arkadaşımın sonuna kadar yanındayım, yanında olacağım. Ben son nefesime kadar bu camianın ve kentimin hizmetkarı olmaya devam edeceğim. Çünkü ben halkıma hizmeti, Hakka hizmet olarak görüyorum. Bu güne kadar bana verdiğiniz destek için teşekkür ediyorum. Tüm yol arkadaşlarımla gurur duyuyorum” dedi.
Toplantıda söz alan MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Sefa Çakır, iki konuyu hatırlatmak istediğini söyledi. Birincisinin Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) ile birlikte 12-16 yaş arası gençlerin sanayi ile buluşturan proje olduğunu söyleyen Çakır, “Yazın çocuklarımızın telefon ve bilgisayardan uzaklaşması ve el becerilerinin artması için proje yaptık. Öğretmenlerin kontrolünde çocuklarınızı evden alıyoruz, OSB’nin içinde olan teknik lisemizde el becerilerinin gelişmesi için eğitimler verdiriyoruz. Çocuklarımız, masa ve sandalye yapmayı, pense ve torna vida tutmasını öğrenecekler” dedi.
Sadece bir kimlik fotokopisi ile müracaat edilebildiğini belirten Çakır, eğitimlerin ücretsiz olduğunu, yemek ve ulaşım gibi ihtiyaçların ücretsiz olarak karşılanacağını da hatırlattı.
İkinci olarak da evde okuyup bitirilen ve fazla olan kitapları lisedeki öğrenciler için topladıklarını aktaran Çakır, öncelikle MTOSB’deki teknik liseye bu kitapların götürüleceğini, onların ihtiyaçları kadarını verip, geriye kalan kitapları da köy okullarına dağıtacaklarını anlattı. Çakır, fazla kitapları olan ve vermek isteyenleri, Odadaki yetkililerle iletişime geçmeye davet etti.
Komiteler ile toplantıların, etkinliklerin ve kamp gibi organizasyonların çok başarılı olduğuna değinen Çakır, bu tür organizasyonların hem Odayı bir çatı altında tuttuğunu hem de daha da güçlenmesini sağladığını kaydetti. Odanın tarihinde bu tür organizasyonların olmadığına dikkat çeken Çakır, “Başlayan bu akımı devam ettirmeniz lazım” dedi.
Toplantıda söz alan; 16 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Erol Berktaş, 7 No'lu Meslek Komitesi Başkanı Hayrettin Aktunç, 29 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Görkem Aksoy, 11 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Hasan Engin, 27 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Oğuz Akar Tülücü, 26 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Yasemin Taş, 30 No’lu Meslek Komitesi Kerim Kara, 18 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Zeki Şan, 19 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Muazzez Araç, 32 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Bilge Gürbüz, 34 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Tarık Ciğer, 9 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Tuncay Torun, 23 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Hürşah Çelik, 22 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Faruk Aktuğ, 6 No’lu Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Veysi Topuz ve 1 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Murat Arukaslan da ilk defa bu kadar birlik ve beraberlik artırıldığına vurgu yaptı.