Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Eğitim ve Kalkınma Vakfı, TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu, İş-Kur İl Müdürlüğü ve Toros Üniversitesi Mersin’de yönetici asistanı yetiştirmek üzere bir araya geldi. ‘Asistanım Olur musun?’ projesi ile kentte 27 yaşını aşmamış 30 üniversite mezunu genç kıza eğitim verilerek iş hayatına kazandırılması hedefleniyor.
İmzalanan protokolün ardından projenin ilk adımı atıldı. Protokol töreninde proje hakkında bilgi veren MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı İbrahim Kiper, 27 yaş ve altı, tercihen yabancı dil bilen üniversite mezunu 30 gence eğitim verileceğini bildirdi. 52 saatlik teori ve 3 aylık staj süresi olan projenin dört aşamada yürütüleceğini kaydeden Kiper, ilk aşamada teorik, ikinci aşamada ise işyerlerinde düzenlenecek staj imkanıyla pratik eğitim verileceğini anlattı. Üçüncü aşamada asistan ile işvereni bir araya getirip oryantasyon eğitimi vereceklerini, yalnızca personeli değil işvereni de bilgilendirmek istediklerini vurgulayan Kiper, son aşamada ise Türkiye’de tanınan yönetici asistanlarının katılımıyla tecrübe paylaşımları ve konferans düzenleyeceklerini, bu aşamanın ise tüm işyerlerine açık olacağını ifade etti.
Mersin İş-Kur İl Müdürü Mustafa Kutlu ise nitelikli insan gücünü istihdam etmeye yönelik her projenin içinde yer aldıklarına işaret etti. Proje kapsamında kursiyerlerin günlük harçlıklarını ve sağlık sigortalarını karşılayacaklarını dile getiren Kutlu, “Bizi heyecanlandıran bir proje” değerlendirmesini yaptı. İş-Kur olarak istihdamı artırmaya yönelik iş başı eğitim, meslek kursları, girişimcilik eğitimleri gibi farklı doneleri bulunduğunu hatırlatan Kutlu, “Bu kapsamda Asistanım Olur musun? Eğitim Kursuna da destek vereceğiz” dedi.
Harp: “Üzerinde titizlikle çalıştık”
Bu projeyi dünden bugüne hazırlamadıklarını yaklaşık 1,5 yıldır üzerinde çalıştıklarını bildiren TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayla Harp, “Uzun soluklu ve her türlü ayrıntısı düşünülmüş bir çalışma” dedi. Yola çıktıklarında bir araştırma yaptıklarını ve Mersin’de büyük şirketlerde dahi yönetici asistanı eksikliği bulunduğunu gördüklerini dile getiren Harp, “Kentimizde maalesef sekreter ile yönetici asistanı kavramları karıştırılıyor. Sekreter telefon trafiğini yöneten kişi. Oysa yönetici asistanı yöneticinin tüm yükünü üzerine alan ve yöneticinin farklı konulara yoğunlaşabilmesine destek veren kişidir. Biz bu vasıfta personel yetiştireceğiz” dedi.
Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yüksel Özdemir ise, “Umarım hepimiz bir araya gelip bir gün bu tür programları sonlandırırız” değerlendirmesini yaptı. Orta öğretimden yüksek öğretime kadar tüm aşamalarda mesleki eğitimin başarılı şekilde verilmesi halinde STK’ların, üniversite ve devlet kurumlarının bir araya gelerek bu tarz eğitimler vermesine gerek kalmayacağına dikkat çeken Özdemir, “Hepimizin çabası ülkemizin ekonomik yönden gelişmesini, insanlarının kalkınmasını sağlamak. Bu bakımdan mesleki eğitimler çok önemli” değerlendirmesini yaptı. Bu bakımdan iş dünyası ile eğitim kurumlarının daha sık bir araya gelerek birbirlerine destek olması gerektiğini kaydeden Özdemir, kursiyerlere de aldıkları eğitimin öneminin farkında olup sahip çıkmaları tavsiyesinde bulundu.
Proje fikir sahibi TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Canan Sunay, ise konuşmasında işyerlerindeki sekreter ve asistan algısının değiştirilmesinin önemine değindi. Asistanın firmanın aynası olduğunu, yöneticinin sağ kolu olduğunu kaydeden Sunay, Mersin’deki firmaların bu anlamda ara eleman sıkıntısını gidermek adına yola çıktıklarını söyledi.