Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) ilk bölgesel toplantısını Mersin’de gerçekleştirdi. Sendika üyeleri ve sektör temsilcileri toplantıda sorunlarına çözüm aradı.
EPGİS Bölgesel Toplantısı Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda Akaryakıt sektör temsilcilerini MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Meclis Başkanı Hamit İzol da yalnız bırakmadı. Kızıltan ve İzol’un yanı sıra toplantıya EPGİS Genel Başkanı Fesih Aktaş, Genel Başkan Yardımcısı Sabahattin Kılıççıoğlu, Mersin Akaryakıtçılar Derneği Başkanı Aziz Akgül, Adana Akaryakıtçılar Derneği Başkanı Mehmet Eraydın, sendika yönetici ve üyeleriyle sektör temsilcileri katıldı. Sektörde kaçakçılıkla mücadele konusunda alınan hatalı kararlardan bu sorunun çözümü için neler yapılması gerektiğine, sektör maliyetlerini artırıcı yanlış uygulamalardan bu sorunların çözümü için sunulan önerilere kadar birçok konu ele alındı. Toplantı sonunda katılımları ve desteklerinden dolayı EPGİS Genel Başkanı Fesih Aktaş, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan’a plaket verirken MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol’a ise plaketini EPGİS Genel Başkan Yardımcısı Sabahattin Kılıççıoğlu verdi.
Kızıltan: “Akaryakıt sektörü durursa tüm Türkiye durur”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan toplantının açılışında yaptığı konuşmada akaryakıt sektörünün Türkiye’nin en güçlü sektörlerinden biri olduğuna dikkat çekti. “Akaryakıt sektörü durursa tüm Türkiye durur, hayat durur” diyen Kızıltan, MTSO’nun 10 No’lu Akaryakıt, LPG, Madeni Yağın İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi’nin de bu nedenle sektörün sorunlarını çözmek, adına yoğun şekilde büyük özveriyle çalıştığını vurguladı.
“Yaptığım incelemede göreve geldiğimiz günden bu yana komitemizin yaklaşık 30’a yakın karar aldığını gördüm” diyen Kızıltan sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu kararların akaryakıt sektörünün çok daha ileri gitmesi, gelir dağılımının eşit ve dengeli olabilmesi, haksız rekabetin ortadan kaldırılabilmesi, yerel yönetimlerin devletin hükümetin uyguladığı, uygulamak istediği haksız rekabet yaratan, haksız kazanç oluşturan, sektördeki insanların ve vatandaşın sırtından fazla gelir elde etmek isteyen uygulamaların ortadan kaldırılması adına alındığını gördüm. Biz de komitemizin yönlendirdiği çalışmaların her zaman arkasında durduk. Gerek yerel yönetimlerde gerek hükümette ilgili mercilerde yerel ve ulusal basında akaryakıt sektöründe çok düzenli, ciddi bir çalışmanın olması için elimizden geleni yaptık. EPGİS’in toplantısını da bu anlamda çok önemli buluyorum. Burada alacağınız kararlar sektörün gerçekten ülkenin yüz akı sektörlerinden olmasını sağlayan çalışmalar olacaktır. Hepinizi kutluyorum.”
İzol: “Akaryakıt ve müteahhitlik ülkeyi ayakta tutan sektörler”
Akaryakıt ve müteahhitlik sektörüne Türkiye’de yanlış gözle bakılmasına rağmen ülkeyi ayakta tutan sektörler olduğunu kaydeden MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol ise, “Böyle güçlü bir sendika ve dernek olduktan sonra her türlü sorunun üstesinden gelinir. Sektörün başarıya ulaşmaması mümkün değil” dedi. Yapılacak açıklamaların, görüşlerin sektörün bilgilendirilmesi adına büyük önem taşıyacağını vurguladığı konuşmasını İzol, “Toplantının başarılı geçmesini diliyor sizleri kutluyorum” diye tamamladı.
Kılıççıoğlu: “Birlikte olursak haklarımızı alma şansımız var”
EPGİS Genel Başkan Yardımcısı ve MTSO Meclis Üyesi Sabahattin Kılıççıoğlu ise sektör sorunlarına değindi. Sektörde uygulanmaya başlanan taban fiyatın verdiği zararlara dikkat çeken Kılıççıoğlu, “Bu karar bizi çok üzdü. Elektrik, istihdam gibi girdi maliyetlerimizin hiçbiri düşmezken sektöre yönelik böyle bir uygulama başlatıldığını her ortamda anlattık. Hükümet bazında dile getirirdik ve taban fiyat uygulamasının doğru olmadığı her tarafta kabul gördü. Bu nedenle birlikte olmamız, birlikte hareket etmemiz, böyle toplantılar düzenlememiz çok önemli” dedi.
Akgül: “Mersin, akaryakıt depolamada Türkiye’de bir numara”
İlk toplantı için Mersin’in seçilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Mersin Akaryakıtçılar Derneği Başkanı Aziz Akgül ise Mersin’in akaryakıt sektörü için önemini özetledi. 1 milyon 840 bin nüfuslu bir kent olan Mersin’de 328 akaryakıt istasyonu bulunduğunu bildiren Akgül, araç sayısının ise 619 bin olduğunu belirtti. İstasyon sayısının çok fazla olduğunu kaydeden Akgül, akaryakıt depolama alanında da Mersin’in Türkiye’de ilk sırada olduğunu açıkladı. Karaduvar, Kazanıl ve Adanalıoğlu’da toplam 1 milyon 250 bin metreküp üzerinde depolama alanı olduğunu ifade eden Akgül, “Türkiye’nin toplam depolama alanı 3 milyon 300 bin metreküp. Bu da Türkiye’deki gücümüzü gösteriyor” dedi. Aynı zamanda güneş enerjisi konusunda da Türkiye’de lider olduklarını vurgulayan Akgül, Mersin’in enerji konusunda ülkede birinci sırada olduğunu söyledi.
Çiçeklidağ: “İşinize sahip çıkın”
Zor bir sektörde faaliyet göstermelerine rağmen Türkiye’de bu ürünün itibarsızlaştırıldığını kaydeden EPGİS Mersin İl Temsilcisi Kadri Çiçeklidağ ise, “Bir taraftan devletimizin ekonomimizin katma değerine ciddi katkı sağlıyoruz. Diğer taraftan ürünün değerini öyle yapıyoruz ki neredeyse gel bedava al diyoruz. Yerlerde süründürüyoruz. İşinize sahip çıkın” diye konuştu.
Aktaş: “Hedef bataklık kurutmak mı çevredeki sinekleri öldürmek mi?”
EPGİS Genel Sekreteri Cenk Tülemek’in LPG konusunda yaptığı bilgilendirme sunumunun ardından söz alan EPGİS Genel Başkanı Fesih Aktaş, sektör sorunlarını anlattı. EPDK’nın, Gelir İdaresi Başkanlığının çıkardığı tebliğleri, uygulamaları değerlendiren Aktaş, bu kararlar sonrası sektör üzerinde oluşan yüke dikkat çekti. Sorunların çözümü için alınan kararların istasyonları sıkıntıya sokmaktan öteye gitmediğini vurgulayan Aktaş, “Oysa kaçakçılığın önlenmesi için kanun çerçevesinde yapılan operasyonların ihbarını hep bizler yapıyoruz, sonra alınan kararlar yine bizi zorlamaya yönelik oluyor. Biz devletin yanındayız” diye konuştu. Kaçakçılıkla mücadele için 1 Ocak’tan itibaren devreye girecek olan yeni nesil yazarkasa uygulamasının da sektöre ciddi bir mali yük getireceğini vurguladığı konuşmasında Aktaş, bu şekilde kaçağın önüne geçilemeyeceğini belirtip, “Eğer mücadele isteniyorsa KDV yüzde 1’e düşürülür aradaki yüzde 17’lik fark ÖTV’ye eklenir ve sorun kalkar. Hedef bataklık kurutmak mı çevredeki sinekleri öldürmek mi?” diye konuştu.