Patronlar, insan kaynakları yöneticileri, iş arayanlar ve sektörün duayenleri Girişimci İnsan Kaynakları Derneği (GİDERİK) tarafından bu yıl 7’incisi düzenlenen İnsan Kaynakları Yönetimi ve Liderlik Zirvesi’nde buluştu.
GİDERİK öncülüğünde, İŞ-KUR desteği ve birçok sivil toplum kuruluşunun katkısıyla 7. İnsan Kaynakları ve Yönetimi Liderlik Zirvesi 26 Ekim’de Mersin’de düzenlendi. Zirve farklı konu ve konuklarıyla sektöre yön vermeyi sürdürdü. Bu yıl Zirveye Mersin’in yanı sıra Adana, Antalya, İzmir, Bursa, Ankara, Nevşehir, Konya, Hatay ve İskenderun’dan da firma temsilcileri katıldı. 350 kurum ve kuruluşun 400 temsilcisinin takip ettiği Zirve’de yeni nesil insan kaynaklarında bulunması gereken özellikler, İK hakkında bilinenler ve olması gerekenler, yeteneğe liderlik etme sanatı, insan kaynaklarını bir tarafa kaldırıp atalım mı?, yönetimde gelecek trendleri, farklılıkları yönetmek gibi konular ele alındı.
Toplantının açılışında konuşan GİDERİK Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Özada, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Derneğin 2010 yılından bu yana faaliyette olduğunu bildiren Özada, kuruldukları günden bu yana 40 adet insan kaynakları etkinliği, 25 adet çalıştay düzenliklerini, 45’ten fazla radyo ve televizyon programında ise farkındalık oluşturmak adına çalışmaları hakkında bilgiler verdiklerini söyledi. Ardından önümüzdeki süreç için hazırladıkları projelere değinen Özada, üniversite, sanayi ve devlet işbirliğine katkı sağlayacak çalışmalara ağırlık vereceklerini, Mersin için bir kariyer rehberi hazırladıklarını ve ‘Kamudan Sektöre Gelecek Projesi’ üzerinde çalıştıklarını bildirdi.
Bu yıl zirvede yeni nesil liderlik kavramı üzerinde duracaklarına da dikkat çeken Serkan Özada, en büyük hayallerinin ise Mersin’de Türkiye’nin en büyük insan kaynakları kongresi ya da zirvesini düzenlemek olduğunu sözlerine ekledi.
Aşut: “GİDERİK bir başarı hikayesidir”
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise Zirve’nin açılışında yaptığı konuşmada GİDERİK’in kısa sürede kaliteli insan kaynağı ile neler yapılabileceğini gösterdiğini ve bir İK başarısı yazdığını söyledi. Serkan Özada ve ekibinin çabalarıyla tüm sektöre örnek olduğunu vurgulayan Aşut, “Bir şirketin en değerli kaynağı ne içindeki ekipman yatırımıdır, ne bankadaki parası, ne de mülkleridir. Bir şirketin en değerli şeyi, insan kaynağıdır. Onunla yükselirler veya onunla batarlar” dedi. Bugün yeni nesil insan kaynakları yönetiminin konuşulduğunu ifade eden Aşut, tarihçi İlber Ortaylı’nın bir sözünü hatırlatarak, şöyle konuştu:
“Az gelişmiş ülke vasıfsız insan kaynağı olan ülke demek değildir. Az gelişmiş ülke, insan kaynağını vasıflarına ve becerilerine göre sınıflandıramayan, buna göre istihdam edemeyen ülkedir. Şirketler için de durum aynıdır. Kötü personel yoktur, niteliklerine göre işe yerleştirilmeyen personel vardır. İşte bu anlamda işe alım sürecinden sürekli eğitimlere, İK planlaması bu yeni nesil mantıkla yapılırsa, insan kaynağı becerisine göre, niteliklerine göre sınıflandırılırsa şirketler yükselir. İnsanlar daha mutlu ve daha verimli olur.”
Tekli: “25 firmanın temel atması söz konusu”
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli ise Zirvedeki konuşmasında çeşitli yatırımların müjdesini verdi. Mersin’e yeni sanayi alanları kazandırmak için MTOSB Yönetim Kurulu ile birlikte mücadele ettiklerini kaydeden Tekli, “İlimizde kısa bir süre içerisinde yaklaşık 750 bin metrekare alan içerisinde 25 firmanın temel atması söz konusu. Bu kapsamda en az 5 bin kişinin çalışacağı ortamın sağlanması için gerekli çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu ortamın sağlanması için bizlere destek olan başta Kalkınma Bakanımız Lütfi Elvan ve Mersin Valimiz Ali İhsan Su'ya teşekkürlerimi sunuyorum. Bizler şu anda yaptığımız çalışmalarla özellikle kentimize yeni istihdam alanları yaratma gayretindeyiz” diye konuştu.
Özdemir: “Önce İK algısı değişmeli”
Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir ise öncelikle günümüzde İK departmanının şirketler için önemine dikkat çekerek, “Önce İK algısı değişmeli, kurumsallaşma algımız değişmeli” diye konuştu. Türkiye’de iş gücü istatistikleri incelendiğinde iki temel sorun ile karşılaşıldığına değinen Özdemir, bunlardan ilkinin işsizlik rakamları ikincisinin de mevcut işgücünün çalışma verimliliği olduğunu anlattı. OECD ülkelerinde bir çalışanın bir saatlik çalışmasının ülkesine 45 dolar gelir getirdiğini, Türkiye’de ise 30 dolar civarında olduğunu bildiren Özdemir, “Öncelikle aradaki açık kapanmalı, işsizlik sorununu çözmek yetmiyor. Aynı zamanda iyi eğitimli ve nitelikli işgücü konusunda da önemli adımlar atmalıyız. Bu konuda İK’ya büyük görevler düşüyor” dedi.
İzol: “Yeni Nesil Liderlik kavramına yoğunlaştık”
Mersin Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Serkan İzol ise İK yönetiminin her geçen gün öneminin daha da arttığını vurguladığı konuşmasını şöyle tamamladı:
“Mersin GİAD ailesi olarak Girişimci İnsan Kaynakları Derneği'nin öncülüğünde başlayan İnsan Kaynakları Birlik Projesi'nin ikinci aşamasında özellikle 'Yeni nesil liderlik' kavramı üzerinde katkı sağlamaya devam edeceğiz. Gerçekleştirilen 'İnsan Yönetimi ve Liderlik Zirvesi' bu projenin ilk meyvesi olarak ortaya çıkmıştır. Zirvenin ikinci bölümünde, iş hayatında liderlik konusunu işleyerek liderlerin gözünden insan kaynakları yönetimine bir bakış açısı oluşturmaya çalışacağız.”
Kutlu: “Türkiye’ye örnek projeler sunuyor”
Mersin İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu Zirvede GİDERİK Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Özada’yı Türkiye’ye örnek olan projeleri dolayısıyla kutladı. Her yıl düzenlenen İK ve İstihdam Fuarı’nın da İnsan Kaynakları Zirvelerinin de Türkiye’de parmakla gösterilen projeler olduğunu dile getiren Kutlu, “Allah’tan temennim, bu çalışmaların istihdamın artırılmasına, işgücü piyasasının desteklenmesine ve 2023 hedeflerimiz arasında yer alan yüzde 5 işsizlik oranına ulaşmamıza katkısı olur” dedi.
Açılış, insan kaynaklarında fark yaratanlar ödül töreni ile sona erdi.