MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Yeni teşvikler, Kazanlı Turizm Bölgesi için biçilmiş kaftan 30.04.2018 tarihinde yayınlandı

Resmi Gazetede 28 Nisan 2018 tarihinde yayımlanan ‘Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’ Kazanlı Turizm Bölgesi için biçilmiş kaftan. Yayımlanan bu karar, 7 bin 500 yatak kapasitesini haiz turizm yatırımları için faiz desteği, vergi indirimleri, KDV iadesi gibi yeni ek teşvik kalemleri içeriyor.


Yeni teşvikler, Kazanlı Turizm Bölgesi için biçilmiş kaftan

Mersin-Tarsus Kazanlı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin hayata geçmesi adına önem arz edecek bir karar yayınlandı. Resmi Gazete’de yayınlanan kararı değerlendiren Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, teşviklere eklenen yeni kararla, 10 yılı aşkın süredir yatırım yapılması için beklenen Kazanlı – Seyhan Bölgesi’nde tesislerin kurulması için büyük bir şans olduğunu söyledi. Mersin-Tarsus Kazanlı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nde yatırımcılarının bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini belirten Kızıltan, “Bu konuda üzerimize düşen bir şey varsa elimizden geleni yapmaya hazırız. Yatırımcılar bunu iyi değerlendirmelidir. Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’ın bu kararın çıkmasında emeği çok büyük. Başta Sayın Bakanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimi arz ediyorum. Bugünden itibaren yatırımcıların peşini bırakmayacağız” dedi.
Mersin’de, Kazanlı – Seyhan Bölgesi dışında 7 tane daha Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olduğunu, 1 tanesinin kış turizmi diğerlerinin deniz turizmini geliştirme amaçlı bölgeler olduğunu, Kazanlı Bölgesinden sonra buraların da yatırımcılara tahsis edilebilir hale getirilerek Mersin turizm yatırımlarının ivme kazanması gerektiğinin altını çizen Kızıltan şunları söyledi: 
“Mersin tarihi, doğası, kumu, güneşi, deniziyle büyük bir turizm potansiyeli barındırıyor.  İlimizde tespit edilmiş turizm bölgelerinin yatırımcılara tahsis edilebilir hale getirilmesi için büyük çaba harcanıyor. Bu teşvikler, bu bölgelerin bazılarına yapılacak yatırımları da kapsayacak. Bu karar bizim için büyük bir fırsat oldu.”

Resmi Gazetede yayınlanan kararın detayları şöyle: 
1.    Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde bir veya birden fazla yatırımcı tarafından gerçekleştirilecek asgari 7 bin 500 yatak kapasitesini haiz turizm yatırımları için beşinci bölgede uygulanan bölgesel destek unsurlarının bu maddede belirtilmeyen hükümleri aynı kalmak üzere aşağıdaki destek, oran, süre, miktar ve şartları uygulanabilir: 

a)    Bankalardan kullanılacak en az bir yıl vadeli yatırım kredilerinin teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde 80’ine kadar olan kısmı için ödenecek faizin veya kar payının Türk Lirası kredilerde yedi puanına kadarı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde üç puanına kadarı, Bakanlıkça da uygun görülmesi halinde ilk 10 yıl için ödenmek kaydıyla bütçe kaynaklarından karşılanabilir. 

b)    Vergi indirimi desteği kapsamında yatırıma katık oranı yüzde 55, vergi indirimi oranı yüzde 90 ve toplam yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilecek kazançlar üzerinden kullanılabilecek oranı yüzde 100 olarak uygulanır. 

c)    Yatırımcı tarafından talep edilmesi halinde, azami destek tutarı ve süresi aynı kalmak üzere sigorta primi işleyen hissesi ve desteği uygulanmasına yatırım tamamlama vizesi şartı aranmaksızın yatırım dönemi içerisinde başlanabilir.  

ç) Sabit yatırım tutarı 100 milyon TL ve üzerindeki teşvik belgeli yatırımlar kapsamında yapılacak bina inşaat harcamaları KDV iadesinden yararlandırılabilir. 

2.    Müstakil olarak belgelendirilmiş kongre ve sergi merkezi, golf tesisi, sağlıklı yaşam tesisi ve günübirlik tesisler de bu madde kapsamındaki desteklerden yararlanabilir. 

3.    Yatırıma başlanıldığının kabul edilmesi için bu maddenin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde teşvik belgesinin ilk düzenlendiği tarihteki sabit yatırım tutarının en az yüzde 10’u oranında veya asgari 5 milyon tutarında harcama yapılması gerekir. 

4.    Bakanlığa yapılacak teşvik belgesi ve tamamlama vizesi müracaatları, asgari 7 bin 500 yatak kapasitesine ulaşmasını müteakip topluca değerlendirilir. Yatırımların bitiş tarihi 31.12.2022 olup mücbir sebep veya fevkalade haller dışında süre uzatımı yapılmaz. Bu madde kapsamında düzenlenen belgelerin tamamlama vizesinin yapılabilmesi için, bu tarihe kadar yatırımın tamamlanarak turizm işletme belgesinin alınması ve bu tarihi izleyen 6 ay içinde müracaat edilmesi zorunludur. 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER