MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Yaşlı hastalara gündüz bakım merkezi sayısı artmalı 01.11.2023 tarihinde yayınlandı

Türkiye’deki Palyatif Bakım Merkezine sahip tek yaşlı bakım merkezi olduklarını dile getiren Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi ve Mersin Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge, bu sayıların artırılmasının kadın istihdamının artmasına da katkı sağlayabileceğine işaret etti. 


Yaşlı hastalara gündüz bakım merkezi sayısı artmalı

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi ve Mersin Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge,  Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Özcan Demir, Mehmet Sabuncu ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Üyesi Osman Kiper ile birlikte MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır’ı ziyaret etti. Alzheimer Derneği Mersin Şubesi’nin hizmetleri hakkında bilgi paylaşan Prof. Dr. Özge, derneğe ait yaşlı bakım merkezinde 70 personel ile hizmet verdiklerini, tam kapasite 100 kişinin hizmet aldığını ve bunun 86’sının devlet desteğinde, 8’inin ise tamamen kimsesizlerden oluştuğunu vurguladı. 
Türkiye’de Bakanlık tarafından “Demans İhtisas Merkezi” olarak tanındıklarını bildiren Özge, şu anda “Palyatif Bakım Merkezine” sahip Türkiye’deki tek yaşlı bakım merkezi olduklarını dile getirdi. Mersin’de yaşlı hastalara yönelik gündüz bakım merkezine ihtiyacın oldukça fazla olduğunu ifade eden Özge, bu konunun özellikle kadınların istihdama girmesinin de önünde bir engel olduğuna işaret etti. Hastası olan kadınların hastasını günü birlik bırakacak bir merkez olmaması nedeniyle istihdama katılamadığını kaydeden Özge, bu durumun ekonomiye katlamalı bir maliyet olarak geri döndüğünü ifade etti.

“Mersin sağlık turizminde bölgesinde iddialı bir kente dönüşebilir”
Alzheimer Derneği Mersin Şubesi’nin ve yaşlı bakım merkezinin kurulumundan bu yana Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın maddi ve manevi olarak yanlarında olduğunu hatırlatan Özge, Mersin’in sağlık alanında özellikle cerrahi ve ayakta tedavide çok iyi durumda olduğunu, eğer eksik olan yanık tedavi merkezi, rehabilitasyon merkezi ve yaşlı bakım merkezlerinin yeni yatırım planlamaları yapılırsa, Mersin’in sağlık turizminde de bölgesinde iddialı bir kent haline gelebileceğini söyledi.
Tüm kaynaklarıyla Alzheimer Derneği Mersin Şubesi ve yaşlı bakım merkezinin yanında olacaklarını ifade eden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, konunun ekonomik bağlantıları ve açılımları olsa da, öncelikle insani bir konu olduğunu belirtti. “Yaşlı büyüklerimizin, bu kent ve ülkeye hizmet eden ve bir gün kendine yetemez hale gelen insanlarımızın kaliteli bir yaşam sürmelerine destek vermek medeni bir ülke olmanın baş şartıdır” diyen çakır, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gerek MTSO Yönetim Kurulu olarak, gerekse ilgili meslek komitelerinde de bu konuyla ilgili çalışmalar yapıldığını ifade eden Çakır, MTSO olarak kentin eksik sağlık alt yapısını, envanterini çıkartma anlamında çalışacaklarını söyledi. Çakır, bu sayede hem Mersin’de bakıma ihtiyacı olan yaşlı insanlara daha kaliteli bir hizmet sunma fırsatını artıracaklarını, hem de sağlık turizmini Mersin’e kazandıracaklarını ifade etti.


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER