MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Terzibaşoğlu: “Dünyaya şehir turizmini yaymalıyız” 30.09.2016 tarihinde yayınlandı

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Destinasyon Yönetimi ve Kalite Programı Direktörü Esencan Terzibaşoğlu, dünyaya şehir turizmini yaymaya çalıştıklarını söyledi. Geçen 5 yılda şehir turizmindeki artışın yüzde 70’lere dayandığını kaydeden Terzibaşoğlu, kırsal kesimde turizmin yüzde 4 artış gösterdiğini, dağ turizminin de yüzde 4 artışta kaldığını açıkladı.


Terzibaşoğlu: “Dünyaya şehir turizmini yaymalıyız”

7. Akdeniz Turizm Forumu - MEDITOUR 2016’da Anahtar Konuşmacı Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Destinasyon Yönetimi ve Kalite Programı Direktörü Esencan Terzibaşoğlu, Akdeniz turizminin küresel piyasadaki yerini ve yeni destinasyonları anlattı. Akdeniz’in bütün dünyadaki en büyük destinasyon olduğunu dile getiren Terzibaşoğlu, son 7 yılda dünyada yeni destinasyonlar ortaya çıkıp benzer ürünler ortaya koyduğuna değinerek Akdeniz’in üstünlüğünü koruması için kendisini daha çok anlatması gerektiğine dikkat çekti. Ortaya yeni çıkan destinasyonlar arasında Orta Asya ve Uzakdoğu’yu gösteren Terzibaşoğlu, müşterilerin artık daha talepkar ve sofistike olduğunu dile getirdi. Müşterilerin geleneksel paketler yerine kendi turizm paketlerini oluşturmaya başladığını kaydeden Terzibaşoğlu, “Günümüzde tercih esneklikten yana. Verdikleri paranın karşılığını alma noktasında hareket ediyorlar” dedi.

Akdeniz’in turizmde hava trafiğinin yüzde 17’sine hakim olduğunu bildiren Terzibaşoğlu, bu hakimiyetin devamı için Akdeniz çanağındaki olgunlaşmış destinasyonların öne çıkarılıp net olarak ortaya konulması gerektiğini anlattı. Müşterilerin taleplerinin değişmesi nedeniyle artık destinasyonların yeni kriterleri göz önünde bulundurması gerektiğini anlatan Terzibaşoğlu, “Önemli olan artık inovatif ve farklı ürünlere sahip olabilmek. Çevrenin bozulmaması önemli. Taşıma kapasiteleri önemli. Artık ürün ya da hizmet kalitesi yerine destinasyon kalitesi öne çıkıyor” diye konuştu. Destinasyon kalitesinin de kaliteli insan sermayesinden altyapıya kadar tüm detayları kapsadığına işaret eden Terzibaşoğlu, “Akdeniz’deki olgun destinasyonların artık otantik özelliğini kaybettiğini, Türkiye’nin otantisiteye odaklanabileceğini söyledi.

 

“İmaj çok önemli”

Güvenlik ve imajın da destinasyonlar için çok önemli noktalar olduğunu kaydeden Esencan Terzibaşoğlu, “Paris’te bir terör saldırısı oluyorsa bu İstanbul’daki saldırı ile aynı etkiyi yaratmıyor. Buradaki güvenlik, imaj ile doğrudan bağlantılı” değerlendirmesini yaptı.

Destinasyon yönetiminin önemine de değinen Terzibaşoğlu,“Maalesef Türkiye’de destinasyon yönetimi yok. Türkiye’de turizm idaresi oldukça merkezi bir yapıda. Merkeziyetçi yerlerde daha fazla rekabetçilik vardır” diye konuştu.

Bir diğer sorun olarak teknolojiye yatırım yapılmamasını ve altyapıya öncelik verilmemesini gösteren Terzibaşoğlu, turizmin inovasyonla yakından ilgili olduğunu anlattı. İnovasyon geliştirilip piyasaya niş ürünler sunulması gerektiğini vurgulayan Terzibaşoğlu, şunları söyledi:

“İnovatif ürünler yanında gastronomi turizmi, sağlık turizminin olması, bunlara yatırım yapılması gerekli. Yine aynı şekilde işi demografik açıdan değerlendirmelisiniz. Örneğin, hedef Almanya ise burada farklı segmentleri dikkate almalısınız. Eğer yaşlı nüfustan bahsediyorsanız onu dikkate almalısınız. Macera arayan turist varsa onu dikkate almalısınız. Ayrıca düzgün bir kamu farkındalığının yaratılması gerekmekte. Burada bölgesel bir işbirliğinin olması gerekmektedir. Bunun için Akdeniz’de birlikte çalışmak önemli.”

 

“Kültürel değerler iyi anlatılmalı”

Konuşmasının sonunda kurvaziyer destinasyonlara değinen Esencan Terzibaşoğlu, kurvaziyer turizmi tercih edenler ziyaret noktalarının yeterince anlatılmadığını bildirdi. Kurvaziyer turizmi tercih edenlerin farklı kültürler görüp tanımak istediğine dikkat çeken Terzibaşoğlu, bu kişilerin yalnızca alışveriş merkezlerine yönlendirilmesinin beklentiye cevap vermeyeceğini anlattı. Makro düzeyde politika geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Terzibaşoğlu, “Özetlemek gerekirse planlamaya ihtiyaç var, ortak çalışmaya ve kamu özel sektör işbirliğine ihtiyaç var. İş dünyası turizme odaklanmalı. Akdeniz destinasyonları, küresel düşünün, bölgesel hareket edin ve turizm ruhunu bir kenarda unutmayın” dedi.

 

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER