MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

SARICI: TEDARİKÇİLER DÜNYA ÇAPINDAKİ YATIRIMLARDAN PAY ALABİLİR” 12.08.2015 tarihinde yayınlandı

Akkuyu Nükleer A.Ş Mersin Bilgilendirme Merkezi Yöneticisi Eyüp Lütfi Sarıcı, Akkuyu Nükleer Santrali’nde faaliyet gösterecek Türk tedarikçilerin Rusya’nın dünya genelindeki yatırımlarından da pay alabileceğine dikkat çekti. Rusya’nın dünya gelinde 100 milyar dolarlık yatırım portföyü bulunduğunu hatırlatan Sarıcı, “Memnun kalınması halinde Mersin projesinde görev alacak tedarikçilere kapıların dışarı doğru da açılacağını tahmin ediyorum” değerlendirmesini yaptı.


SARICI: TEDARİKÇİLER DÜNYA ÇAPINDAKİ YATIRIMLARDAN PAY ALABİLİR”

Eyüp Lütfi Sarıcı, Bilgilendirme Merkezi Uzmanı Zeynep Yarar ile birlikte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut’u ziyaret etti. Ziyarette çalışmaları hakkında bilgi veren Sarıcı, şunları söyledi: “20 milyar dolarlık bir yatırım yapılıyor. Bu çalışmada inşaat çimento, çelik konstrüksiyon gibi temel alımlar Rusya’dan gerçekleştirilecek. 8 milyar dolarlık bölümün ise tedarikinin Türkiye’den gerçekleştirilmesi söz konusu. Bu nedenle bölgemizdeki firmaların, şirketin ne istediğini iyi takip etmesi, ürünlerini standardizasyona uydurması gerekli. Alımlar kategorilere ayrıldı. 1., 2. ve 3. Kategori ürünler Rusya’dan temin edilecek. 4. Kategori ise Türkiye’den alınacak.”

Dünyanın gözünün Mersin’de olduğunu kaydeden Sarıcı, Avrupa’dan birçok ülkenin bu projeye tedarikçi olma adına çalıştığını söyledi. Gerekli standardizasyonun sağlanması ve işlerin beğenilmesi halinde Türk firmalarının yeni fırsatlar yakalayabileceğine de değinen Sarıcı, “Rusya’nın Suudi Arabistan, Mısır, Çin, Vietnam gibi dünyanın dört bir yanında 100 milyar dolarlık yatırım portföyü bulunmakta. Çalışmalardan memnun kalınması halinde Türk firmalara bu yatırımların da kapısı aralanabilir” dedi. 

Sanayicilerin bu çalışmada Rusya’ya gidip orada bir Rus ortak bularak bilgi transferi yapabileceğine de işaret eden Sarıcı, “İkili anlaşmada bu madde de var. Türk şirketlere böyle bir beraberliğin önü açılıyor. Ancak şu anki sorun Rusya’da hangi firmaların 4 ve 3. kategori ürün ürettiğini bilmiyorlar. Bu konuda da Rusya’nın yardımcı olacağını tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.
330 Türk öğrencinin Eylül ayında Rusya’ya nükleer mühendislik eğitimine gideceğini hatırlatan Eyüp Lütfi Sarıcı, bu rakamın 600’e kadar çıkacağını açıklayarak, “Bu çocuklarımız geri döndüğünde sanayiler tarafından paylaşılacağına inanıyorum” diye konuştu.

Aşut: “Tedarikçi listesini Ankara ile birlikte hazırladık”

Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan tedarikçi listesinin oluşturulmasında birlikte çalıştıklarını anlatan MTSO Başkanı Aşut, “Bu konuda Ankara grubu çalışıyordu ve bizler de sürece dahil olarak bu konuda yalnızca Ankara değil, Konya, Kocaeli, Mersin ve Adana gibi Anadolu firmalarının da tedarikçi olabileceğini, özellikle bölgemizde çelik konstrüksiyon konusunda destek olabilecek birçok grup bulunduğunu söyledik. Bunun üzerine Enerji Bakanlığı tedarik zincirinin genişletilmesi konusunda önerimizi kabul etti” dedi.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER