MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Perakendeciler sürdürülebirlik adına yapılması gerekenleri aktardı 27.10.2023 tarihinde yayınlandı

Mersin’de faaliyet gösterip sektöründe başarı yakalayan firma temsilcileri bir taraftan başarıya nasıl ulaştıklarını anlatırken diğer taraftan katılımcılara firmalarını sürdürülebilir kılmak adına nelere dikkat ettiklerini aktardı. 


Perakendeciler sürdürülebirlik adına yapılması gerekenleri aktardı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki 6 Meslek Komitesi ve Mersin AB Bilgi Bürosu işbirliğinde bu yıl ilki düzenlenen Perakende Zirvesi’nin son oturumu ‘Müşteri Odaklı Perakendecilikte Bölgesel Örnekler’ üzerine oldu. Habertürk Ekonomi Müdürü Zeliha Saraç moderatörlüğündeki panelde Merit Pazarlamadan Melis Yıldız, Rota Klima’dan Veysel Umut Çinici, Kitapsan’dan Hasan Söyümez, H-Consept Mobilya’dan İbrahim Eşkara, Ekobaymar’dan Şemsettin Bayar ile Dağ Tekstilden Mehmet Dağ bölgesel örnekler olarak sunum gerçekleştirdi. 

Yıldız: “Müşteri ve personel odak noktamız”
Merit Pazarlama Sahibi Melis Yıldız, müşteri ve personel odaklı çalıştıklarına değindi. Mağazaya giren her müşteriyi misafir olarak gördüklerini vurgulayıp güler yüzlü hizmet anlayışını benimsediklerini kaydeden Yıldız, “Biz hizmet sektöründeyiz ve müşterilerimizi ekip arkadaşlarımızın bıraktığı pozitif etki ile koruma arzusundayız” dedi. Bu nedenle çalışan ekosistemini doğru yönetmek gerektiğine dikkat çeken Yıldız, verdikleri düzenli eğitimlerle tüm personelin bilgi düzeyini eşitlemeye, müşterilere nasıl davranmalarını beklediklerini anlatmaya çalıştıklarını aktardı. Genç çalışanların taleplerinin farklılık gösterebildiğine de değinen Yıldız, onlara yönelik esneklikler tanıyabildiklerini bu sayede mutlu personel oluşturup bunu mutlu müşteriye çevirebildiklerini söyledi. Ağırlıklı olarak mağazaya sahip olsalar da e-ticarette de bulunduklarını belirten Yıldız, sözlerini “Ancak sektörde geleneksel yöntemlerin her zaman devam edeceğine inanıyorum” diyerek tamamladı. 

Çinici: “Sürdürülebilirlikte dijitalleşme önemli”
Rota Klima’nın Sahibi Veysel Umut Çinici, sektöre klima takarak başladığını ardında farklı markaların satışına yönelip son olarak da kendi markasını oluşturduğunu söyledi. Bugün Türkiye genelinde hizmet verdiğini 150 civarında bayileri ve 100 adet servisi bulunan mikro bir markaya dönüştüklerini belirten Çinici, daha çok noktaya ulaşmayı hedeflediklerini anlattı. Sürdürülebilirlik adına dijitalleşmeye önem verdiklerini vurgulayan Çinici, “Artık dijitalleşmeden müşteriye ulaşmak zor. Genç dinamik bir ekiple çalışmak da bu anlamda önemli. Z kuşağının olayları hızlı anlayıp hızlı çözmesi beni de hızlandırıyor” değerlendirmesini yaptı. Çeşitli danışmanlık destekleri aldığına da değinen Çinici, “Bu da sektörde beni rakiplerimden farklılaştırıyor ve hızlı yol almamı sağlıyor” ifadesini kullandı. 

Söyümez: “Kurumsallaşmak önemli”
Kitapsan Sahibi Hasan Söyümez, işletme olarak ticaretin temeline eğitim, bilgi ve etik değerleri koyduklarını söyledi. 37 yıldır müşteri memnuniyeti hedefiyle çalıştıklarını belirten Söyümez, çok sayıda sosyal sorumluluk projesine, kültür ve sanat projelerini destekleyerek müşteriyle aralarındaki bağı artırdıklarını anlattı. Sürdürülebilirlik için kurumsallaşmanın önemine değinen Söyümez, aynı zamanda eğitimli liyakatli personelin de büyük önem taşıdığını söyledi. Güçlü bir sistemsel ve dijital altyapıya sahip olduklarını vurgulayan Söyümez, ardından firmalara şu tavsiyelerde bulundu:
“İşletmelerini öz sermayeleri ile kurmaları önemli. Kurumsal yapılarını tesis etmeliler. Çağın gereklerine göre kendilerini yenileyebilmeliler. Geleneksel yöntemler dışındaki pazarlarda da yer alıp müşteri taleplerini gözetmeliler”

Eşkara: “Bizim sektör online satışlara açık değil”
H-Consept Mobilya Sahibi İbrahim Eşkara, mobilya sektöründe sürdürülebilirlik için firmanın vizyonunun büyük önem taşıdığına işaret etti. “Siz müşteriyi ne kadar aydınlatabiliyorsanız müşteri de sizi o kadar çok tercih ediyor” diyen Eşkara, “Sürekli fuarlara katılarak kendimizi yeniliyoruz. Müşterimizin karşısına sürekli yeni konseptlerle çıkıyoruz” dedi. Sektör olarak klasik mağazacılık anlayışından çıkmalarının zor olduğuna da değinen Eşkara, “Büyük ürünler satıyor olmamız bunun önüne geçiyor. Dijital satışlarda iade edilen ürünü geri alma zorunluluğu var. Büyükçe bir koltuğu 15’inci kata çıkartıp sonra beğenilmedi diye iade almak rantabl olmuyor. Müşteri görüp beğenerek ürünü almalı. Belki küçük parça satanlar için bu sistem uygun olabilir” değerlendirmesini yaptı. 

Bayar: “Müşteri, çalışan ve tedarikçi memnuniyeti önemli”
Ekobaymar Firmasının Sahibi Şemsettin Bayar da katılımcılara firma olarak sürdürdükleri farklı uygulamaları aktardı. Market işlettiklerini ve discount marketler karşısında nasıl mücadele verdiklerini açıklayan Bayar, “Biz bu marketlerin et, sebze meyve gibi zayıf olduğu taraflardaki gücümüzü de ürün çeşidimizi de artırıyoruz” dedi. Aynı zamanda her Çarşamba emeklilere kasada indirimler uyguladıklarını son dönemlerde buna üniversite öğrencilerini de dahil ettiklerini ifade eden Bayar, bu sayede müşteri memnuniyeti ve aidiyeti sağladıklarını söyledi. Sürdürülebilirlik için yeniliklere açık olmak gerektiğini de vurgulayan Bayar, kendilerinin de bu nedenle dijital mecralarda yer aldıklarını aktardı. Bayar sözlerini,  “Bana göre başarı için 3 şey önemli. Müşteri memnuniyeti, çalışan memnuniyeti ve tedarikçi memnuniyeti. Bu üçünü birlikte yürütebilirseniz başarılı olursunuz” diye tamamladı. 

Dağ: “Kurumsallaşmak önemli”
Dağ Tekstil Sahibi Mehmet Dağ ise çorap satışıyla başlayıp mağazalaşmaya ve markalaşmaya giden süreci özetleyerek konuşmasına başladı. Doğru insan kaynağıyla, kurumsallaşarak ve markalaşarak büyüdüklerini kaydeden Dağ, “Önceleri çorap satarken sonra toptancılara dahi satış yapmaya başladık. 2000’li yıllarda ilk mağazamızı açtık ve o yıllarda olmayan bir davranış sergileyip kurumsallaşmaya önem verdik. Bizi pazarlık yaparak alışveriş yapabilecekleri bir yer olarak görmediler. Fişimizi verdik ve ürünümüzü sattık. Asla ilkelerimizden taviz vermedik. Ardından yeni mağazalar geldi” dedi. İnsan kaynağı eğitimine verdikleri öneme de değinen Dağ, güçlü bir markaya sahip olup yapıyı doğru yönetebilmenin sürdürülebilirliği sağlayacağını söyledi. 

Zirve çekiliş töreni, plaket takdimi ve aile fotoğrafının çekilmesiyle son buldu. 


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER