MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO, 130. YILINDA KÖKLÜ ŞİRKET OLMANIN İPUÇLARINI VERDİ 18.12.2015 tarihinde yayınlandı

Türkiye’nin en eski 10 Ticaret ve Sanayi Odası arasında yer alan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), 130’ncu yıl kutlamalarını düzenlediği ‘130 Yıllık Mirasa Sahip Çıkmak ve Geleceğe Taşımak’ isimli konferans ile sürdürdü. Konferansta Türkiye’deki köklü kurum ve köklü şirket sayısının artırılması adına bir projeksiyon tutuldu. MTSO, konferansta ikisi Mersin’de doğup ünü Türkiye sınırları dışına taşan biri de Mersin için büyük emek veren, yatırımları ve vizyonu ile örnek olan 3 isme evsahipliği yaptı. Türkiye’nin köklü şirketlerden Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Damnus Enerji ve Yatırım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Cömert ile CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet Nane, tecrübelerini paylaşarak katılımcılara yeni bir vizyon oluşturdu.


MTSO, 130. YILINDA KÖKLÜ ŞİRKET OLMANIN İPUÇLARINI VERDİ

MTSO Konferans Salonu’nda düzenlenen ve moderatörlüğünü Kaan Yakuphanoğullarından’ın gerçekleştirdiği konferans iki oturumda gerçekleşti. Konferansın açılış konuşmasını yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Türkiye’nin ilk kurulan birkaç Odası arasında yer alan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın 130 yılı arkasında bıraktığını söyledi. Geride kalan 130 yılda edinilen tecrübe, bilgi birikimi kültür ve kurumsal hafızanın gelecek 130 yılın gücünü ve payandasını oluşturduğunu kaydeden Aşut şöyle konuştu:
“Bu anlamda, 130 yıl boyunca Mersin ekonomisine, Mersin kentine ve dolayısıyla ülkemize katkıda bulunan Oda’mızın geçmiş tüm Başkanlarından Meclis üyelerine, yönetimlerinden tüm üye ve çalışanlarına kadar herkese şükranlarımızı sunuyoruz.”
Bugün her şey unutulsa da fedakarca hizmet eden insanların asla unutulmadığına vurgu yapan Aşut, “Bakınız 130 yıl sonra, 130 yıl önceki bu insanlara şükranlarımızı sunuyoruz” dedi. Özel sektör için de durumun farklı olmadığına değinen Aşut, kurduğu ya da çalıştığı şirketten sürekli bir şeyler almaya çalışanların, sadece kendi menfaati adına kurumda bulunanların başarı sağlayamadığını söyledi. Çıraklıktan itibaren iş dünyasında olan bir işadamı olarak söz aldığını kaydeden Aşut, “Çıraklıktan gelen bir STK başkanı olarak şunu gördüm. Siz ne kadar samimi, işinize ne kadar saygılı olursanız, çalıştığınız veya patronu olduğunuz iş yerinden almak yerine, ona ne verebilirim, bu işyerine nasıl yeni bir katkı sunarım mantığı ile yaklaşırsanız; o oranda başarılı oluyorsunuz” diye konuştu.

“Siz ne kadar verirseniz hayat da o kadar verir”
Başarının sırrının samimiyetten geçtiğini vurgulayan Şerafettin Aşut, sözlerini, “Hayat aslında çok adil. Siz ne kadar verirseniz hayat da size o kadar veriyor” dedi. Mersin’de samimiyeti, aşkı, çalışkanlığı, iş ahlakını yaşayan ve yaşatan önemli konuklar ağırladıklarını ifade eden Aşut, “Ben bu büyük tecrübelerin bizlere çok şey katacağına inanıyorum. Tecrübelerini bizlerle paylaştıkları için öncelikle tüm konuşmacı konuklarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Nane, sürdürülebilir ticaretin sırlarını verdi
Konferansın ‘Mersin’in Yetiştirdiği Değerler Türkiye’yi Geleceğe Taşıyor’ konulu ilk bölümünde söz alan CarrefourSA Gene Müdürü Mehmet Nane, sürdürülebilir ticaretin sırlarını verdi. Konuşmasında Glokal kavramı üzerinde duran Nane, “Bu kavramı daha önce duymamışsınızdır. Başarı için şirketlerin globalleşirken lokal, yerel çalışmayı da ihmal etmemesi gerektiğini anlatan bir kavram olarak kullanıyorum” dedi. Şirketlerin başarıya ulaşması adına atması gereken adımları da anlatan Nane şunları söyledi:
“Ticarette kazık atmak ahmaklık, hilekarlık eşekliktir. Müşteriye bir kez kazık atarsınız, ikinci kez buna kimse fırsat vermez. Şirketler alırken kazanır. Alırken kazanıp bunu müşteriye değer vermeyle, müşteri memnuniyetiyle birleştirebilirseniz, kurumunuzun sürekliliğini artırabilirsiniz.”
Paylaşmanın da çok önemli bir kriter olduğunu kaydeden Nane, kazancın tüm paydaşlarla bölüşülmesi gerektiğini, “Bu topraktan kazandığınızı bu topraklara verirseniz başarılı olursunuz” sözleriyle açıkladı. 
Satış kavramı üzerinde de duran Mehmet Nane, kazanmak için giderlerin azaltılması, satışların artırılması gerektiğine değindi. Giderlerin satış içinde oranını düşürmenin iki yöntemi bulunduğunu ifade eden Nane, bunlardan birisinin gider tasarrufu, ikincisinin ise yüzdesel olarak satışı artırmak olduğunu söyledi. Nane, “Satışlarınız artarsa otomatik olarak gideriniz düşer. Gider kesecek yeriniz yoksa kampanyalarla satışınızı artırabilirsiniz” tavsiyesinde bulundu.

Cömert: “Marka, algılar topluluğudur”
Aynı oturumun ikinci konuğu Damnus Enerji ve Yatırım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve Harvard Üniversitesi İleri Liderlik Kıdemli Akademi Üyesi Nusret Cömert oldu. Ağırlıklı olarak enerji konusundaki yatırımlarını ve enerji sektöründe yaşananları anlatan Cömert, şirketlere yönelik olarak da şu mesajları verdi: 
“Marka algılar topluluğudur. Siz ne verirseniz karşıda o algı yaratılır. Bu nedenle markanız sizin yansımanızdır. Sizin yaşamınızı değerler zinciri şekillendiriyor. Bu da ailede başlıyor. Her şeyden önce adil olmalısınız. Azimli olmalısınız. Ancak azimle hırs karıştırılmamalı. Sonuç odaklı çalışmak önemli. Bir şeyler öğretmek, etki yaratmak başarıyı getiriyor.”

Arkas: “Başarının sırrı insan ilişkilerinde”
Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ise tecrübelerini paylaştı. Başarının sırrının insan ilişkilerinde yattığını kaydeden Lucien Arkas, insan ilişkilerini iyi tutanların kazanacağını söyledi. Disiplinli çalışmanın önemine de değinen Arkas, üniversite eğitiminin kişilere yalnızca formasyon verdiğini ancak kişinin kendisini sürekli güncellemesi gerektiğini anlattı. Yabancı dilin önemine değinen Arkas, “Ticarette de önemli konular var. Örneğin yanlış bir ürün satmak, müşteriyi aldatmak kesinlikle yasak. İnsanlarla ortak işler yaptığınızda karı paylaşmak tek başına zararı karşılamaktan iyidir” dedi. 
Aile şirketlerine de değinen Lucien Arkas, aile şirketlerinin kurumsallaşabilmesinin önemli olduğunu söyledi. Ancak bunun sancılı bir süreç olduğunu kaydeden Arkas, “Profesyonellere güvenip işi teslim etmek önemli ama aile hiçbir zaman işi bırakmamalı. Eğer işi bırakıp giderseniz yılsonunda temettü dağıtan bir şirkete dönersiniz” ifadelerini kullandı. 
Kararsızlığın en büyük düşman olduğunu da anlatan Arkas, beklemenin dahi bir karar olduğunu ancak kararsızlığın zarar vereceğini söyledi. Ardından güçlü ve zayıf yanlarını da özetleyen Arkas, çok atılımcı olmalarını güçlü yanlarını, motivasyonun çabuk bozulmasını ise zaafları olarak gösterdi. 
Konferans sonunda MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ile Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver konuşmacılara plaket verdi ve organizasyon toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. 

-'130'lık mirasa sahip çıkmak ve geleceğe taşımak' Konferansı Fotoğrafları;
https://picasaweb.google.com/108980388086811781629/18AralK2015KonferansFotograflar



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER