MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Meslek komiteleri, daha etkin çalışmanın yöntemlerini aradı 09.05.2015 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından düzenlenen Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nın ikinci günü “Komitelerimiz Çalışıyor” konulu çalıştay ile başladı. İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kurumsal İletişim Danışman ve Eğitmeni Özlem Yurdanur Özgenç’in moderatörlüğünü yürüttüğü çalıştayda Komite Üyeleri 6 Şapkalı Düşünce Tekniği ile ‘Ne yaparsak komiteler daha etkili olur’ sorusunun yanıtını aradı.


Çalıştayın açılış konuşmasını MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut yaparak, birlik ve beraberliğin başarıya ulaşmada önemini vurgularken, MTSO Genel Sekreteri Kadir Dölek, komite üyelerini Odanın çalışmaları hakkında bilgilendirdi.

Başkan Aşut konuşmasında özellikle birlik ve beraberlik üzerinde durdu. Sorunlara ortak akılla, olumlu ve yapıcı eleştirilerle çözüm bulunabileceğini, bu sayede büyük işler yapılacağına inandığını vurgulayan Aşut, “Ben komitelerimizde bu gücü görüyorum. Ancak, gerçek gücün birlikten ve beraberlikten doğduğunu da biliyorum. Komite üyeleri Oda çalışmalarına daha çok entegre oldukça; yaptığınız işlerin değerini daha çok anlayacaksınız” dedi. Odanın tüm departmanlarının projelerini, kentsel, bölgesel, ulusal ve uluslar arası seviyede yapılan çalışmaları üyelere daha çok anlatılmasının ve herkesin bu sürecin bir parçası haline gelmesinin zorunluluk olduğuna dikkat çeken Aşut, şöyle konuştu:

“Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın sıradan bir Oda olmadığını; Mersin iş dünyasının sıradan bir camia olmadığını öncelikle kendi üyelerimize hissettirmek zorundayız. Komitelerin gerçek gücünü Mersin Ticaret ve Sanayi Odasına entegre etmek zorundayız. Bugün daha çok sizlerin konuşmasını istiyorum. Katkı koymanızı bekliyorum. Bilgi ve deneyimlerinizle Odamıza daha çok değer katmanızı bekliyorum. Bekliyorum; çünkü sizleri tek tek tanıyorum. Bu gücün her bir arkadaşımda olduğunu biliyorum.”

“Komiteler Odamızın mutfağı”

Meslek Komiteleri’nin kanunda belirtilen görevinin "Meslekleri ile ilgili incelemeleri yapmak, yararlı ve gerekli gördükleri tedbirleri Yönetim Kurulu'na iletmek" olduğunu hatırlatan Şerafettin Aşut, dolayısıyla Meslek Komiteleri’ni Odanın mutfağı olarak gördüğünü vurguladı. Meslek Komiteleri’nin Odanın omurgasını oluşturduğunu kaydeden Aşut, “Sorunlar burada tespit edilir, çözümler burada ortaya çıkar, projeler ilk kez burada dinlenir” dedi. Komitelerin tabanın, 12 bin aktif üyenin sesi olduğunu vurgulayan Aşut, ekonominin kılcal damarlarını ancak komitelerin bilebileceğini söyledi. Bu bağlamda komitelerin vizyonunun, olaylara bakışının büyük önem taşıdığına işaret eden Aşut, “Komiteleri ne kadar etkin çalıştırsak, kentin tüm bu sorunlarının, özellikle sektörlerin sorunlarının çözümünde ve hazırlanacak olan projelerde daha verimli oluruz” değerlendirmesini yaptı. Aşut, Odanın çalışmalarını ve projelerini yönlendiren bilgi ve verilerin de komitelerden geldiğini hatırlattı.

“Ayakları yere basan projeler bekliyoruz”

“Üyelerin beklenti ve taleplerine sizler sayesinde vakıf olabiliyoruz” diyen Şerafettin Aşut, bu bağlamda temel beklentilerinin Oda’nın yürüteceği bir projenin önerisinin de komitelerden gelmesi olduğunu söyledi. Öneri derken akla gelen her proje fikrinin değil, fizibilitesi yapılmış, fikir aşamasından sıyrılarak belirli bir çerçeveye oturmuş projelerin paylaşılmasını beklediklerini ise özellikle vurgulayan Aşut konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Aksi takdirde, bazı öneriler alt yapısı hazırlanmamış olduğu için Yönetim Kurulumuz tarafından haklı olarak çoğu zaman uygun görülmüyor. Ayakları yere basan hiçbir projeye ise Yönetim Kurulumuz ‘hayır’ demeyecektir.”

Projelerin fizibilitesi yapılırken Oda personelinden destek alınabileceğini de hatırlatan Aşut, “Fizibiliteyi onlara yaptırın demiyorum. Çünkü konuları ve çözüm yöntemlerini sizler kadar bilemezler. Ama ihtiyaç duyduğunuz her türlü yönlendirme ve bilgi temini konusunda personelimiz size hizmet vermeye hazırdır” diye konuştu. Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcılarına bu konudaki taleplerin iletilmesi halinde ilgili personelin destek vermesi konusunda talimat vermekten çekinmeyeceklerini anlatan Aşut, “Komite toplantılarınıza, gündem konunuzla ilgili olarak, ya da Odamızın faaliyetleriyle ilgili merak ettiğiniz bir konuda Odamız personelini davet edebilirsiniz” dedi.  

“Her zaman öncü ve örnek çalışmalar yaptık”

Zaman zaman hazırlanan projelerde hayal kırıklıkları yaşanıp umutsuzluğa kapıldıkları günler yaşadıklarını da hatırlatan Başkan Şerafettin Aşut, “Zorluklar bizim hayatımızın bir parçasıdır. Bizim küsme lüksümüz yok. Başarının ilacı pes etmemektir. Birlik ve beraberliktir” dedi. Komitelerin her zaman gerek ülkeyi gerekse Mersin’i ilgilendiren her konuda öncü ve örnek çalışmalar yaptığını hatırlatan Aşut, “İlk toplanan, ilk düşünen, ilk hareket eden ve kentin diğer dinamiklerini tetikleyen oluşum MTSO Komiteleri olmuştur. Hatırlayın; Geçtiğimiz genel ve yerel seçimlerde tüm milletvekili ya da belediye başkanı adaylarını sizler bir araya getirdiniz, Mersin’e yapacakları hizmetlerin sözünü aldınız, fark yarattınız. İnanın bu, Türkiye’de belki de bir ilktir. Türkiye’nin en büyük istihdam seferberliği olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi ile Mersin’i 2011’in en çok istihdam yaratan ili yaptınız. Gençler meslek kazandı; sektör vasıflı insan kaynağı kazandı; Mersin kazandı, ülke kazandı. Bu gönüllü hizmetler için Mersin size minnettardır” dedi.

Ardından söz alan MTSO Genel Sekreteri Kadir Dölek Odanın genel çalışmaları hakkında komite üyelerini bilgilendirdi. Odanın tek tek birimleri hakkında bilgi veren Dölek, sonrasında Oda tarafından verilen belgeleri anlattı.  Oda bünyesinde kurulan platformlar, eğitimler hakkında yürütülen çalışmaları da üyelerle paylaşan Dölek, başta girişimcilik ve inovasyon olmak üzere hazırlanan ve sürdürülen projeleri, Çukurova Kalkınma Ajansı ile birlikte gerçekleştirilen çalışmaları anlattı. Dölek sözlerini Oda bünyesindeki laboratuvarlar ve yapılan testler hakkında bilgi verip görev aldıkları kurumlar ve kurullar hakkında bilgi vererek tamamladı.

“Komitelerin etkinliğini artırma çalışması”

Konuşmaların ardından başlayan çalıştayı Özlem Yurdanur Özgenç yönetti. Mersin’in iş üretme açısından Türkiye’de çok önemli bir noktada bulunduğunu ve bu nedenle çalışmaların bir adım ileriye taşınması için çok büyük farklılıklar ortaya konması gerektiğini vurgulayan Özgenç, “Yeni bir şeyler söylememiz lazım. Mesleklerin cazibesini artıracak, mesleklerdeki fırsatları insanlara gösterip yatırımcıyı teşvik edecek çalışmalara yönelip, MTSO ile birlikte hayata geçirmek lazım” dedi. Bu noktadan hareketle çalıştayda ‘6 Şapkalı düşünce tekniği uygulayacaklarını bildiren Özgenç, “Amacımız ne yaparsak komiteler daha etkili olur sorusunun cevabını aramak” dedi. Her gruba bir renkte şapka dağıtan Özgenç, mavi şapkayı alan grubun serin kanlı düşünerek, büyük resmi görüp, Türkiye ve dünya ölçeğinde komite çalışmalarını ortaya koymasını istedi. Kırmızı şapkayı alan grubun duygusal faktörleri düşünmesi gerektiğini kaydeden Özgenç, duyguların harekete geçmesiyle aklın arkadan geleceğini söyledi. Çalıştayda beyaz şapkalı grup tarafsız bakış açısıyla Mersin’e en çok fayda getirecek tabloyu çizme mücadelesi verirken yeşil şapkayı alan grup yaratıcı fikirler ortaya koydu. Siyah şapka eleştirel bakış açısı geliştirirken sarı şapkalı grup iyimser bakış açısıyla Polyanna’cı bir yaklaşım sergiledi. Her grubun 25’er dakikalık düşünme sürecinin ardından ortaya çıkan sonuçlar masaya yatırıldı.

Toplantının ardından 12 No’lu Meslek Komitesi üyesi Mesut Yeter mavi şapkalı ekibin çalışmalarını anlatırken 27 No’lu Meslek Komitesi Üyesi Oğuz Akar Tülücü sarı şapkalı ekibin çalışma sonuçlarını paylaştı. 23 No’lu Komite Üyesi Hürşah Çelik beyaz şapkalı ekip, 29 No’lu Komite Üyesi Nebahat Demir kırmızı şapka, 26 No’lu Komite Üyesi Yasemin Taş siyah şapka ve 9 No’lu Komite üyesi Murat Yüksekbaş ise yeşil şapkalı ekibin çalışmalarını aktardı. Komitelerin ardından söz alan Başkan Şerafettin Aşut, çalıştaydan çıkardığı başlıkları ise şöyle özetledi:

“Kurumsal bir yapı oluşturmalıyız, iletişimi artırmalıyız, aidiyet oluşturmalıyız. Bunları yaparsak çok daha etkin çalışabiliriz. Biz büyük bir aileyiz. En büyük kaynak ve en büyük zenginliğimiz ise komitelerimiz.”

Çalıştay protokol ve nezaket kurulları semineri sonrasında Başkan Şerafettin Aşut'un Özlem Yurdanur Özgenç'e katkılarından dolayı verdiği teşekkür çiçeğinin ardından toplu aile fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER