MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin sektörlere değil firmalara odaklanacak 26.04.2017 tarihinde yayınlandı

Mersin RİS + Projesi ile yeni dönemde sektörlere değil, inovatif firmalara odaklanma hedefinde. Endüstri 4.0 mantığını benimseyen ileri teknoloji, katmadeğer yaratan firmalara odaklanarak kent ekonomisinin bu firmalar etrafında büyümesi, yan sanayinin bu doğrultuda şekillenmesi hedefleniyor.


Mersin sektörlere değil firmalara odaklanacak

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Nisan ayı basın buluşmasını gerçekleştirdi. Aşut’a toplantıda Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan Sefa Çakır, Fuad Budur, Ufuk Maya, Ekrem Sağlam ve Mustafa Kabadayı eşlik etti. Ay içerisinde başlayan ve devam eden projeler hakkında bilgi veren Aşut, ilk olarak RİS+ üzerinde durdu. Geçmiş yıllarda başlayan RİS Mersin Projesi ile kentin yenilikçilik (inovasyon) kavramı ile tanıştığını hatırlatan Aşut, bu projenin devamı niteliği taşıyan RİS + Projesi’nin en önemli çıktısının ise ‘Akıllı Uzmanlaşma’ kavramı olacağını söyledi.
Mersin Valiliği himayesi ve koordinasyonunda, Çukurova Kalkınma Ajansı desteği ve Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi, MTSO işbirliğinde yürütülen Proje’nin öncelikli hedefinin bilgi ve yeniliğe dayalı bir ekonomi oluşturarak ‘Akıllı Büyüme’nin sağlanmasına katkı vermek olduğunu kaydeden Aşut şunları söyledi: 
“Bu proje ile Mersin’de Akıllı Uzmanlaşma kavramını öne çıkaracağız. Akıllı uzmanlaşma kamu yatırımlarının araştırma ve yenilikçilik alanında daha etkin kullanımını teşvik eden yenilikçi bir yaklaşım olarak tanımlanıyor. Bu kavram ile kentimiz araştırma ve inovasyona dayalı ekonomik büyüme hedefliyor. Yüksek katma değerli ve rekabetçi bir ekonomi yaratılması doğrultusunda bir Strateji Dokümanı ve Eylem Planı hazırlanması planlanıyor.
Akıllı Uzmanlaşma İçin Bölgesel Araştırma ve Yenilik Stratejisi Yol Haritası’na göre süreç 6 adımdan oluşuyor. Bu adımlar şöyle sıralanabilir:
1 - Bölgenin mevcut durumunun ve yenilik potansiyelinin analiz edilmesi,
2 - Güçlü ve kapsayıcı bir yönetişim yapısının oluşturulması,
3 - Bölgenin geleceği için ortak bir vizyon oluşturulması,
4 - Bölgesel kalkınma için sınırlı sayıda önceliğin seçilmesi,
5 - Uygun politika bileşenlerinin, yol haritasının ve eylem planının oluşturulması,
6 - İzleme ve değerlendirme mekanizmalarının stratejiye entegre edilmesi.”

“RİS+ Mersin’in ekonomik omurgasındaki büyük devrimdir”
Bu hedeflere ulaşmak adına sektörlerden öte firmalara yoğunlaşmayı planladıklarını vurgulayan Aşut, İnovatif firmaları tespit etmek üzere önümüzdeki günlerde firmalara İnovasyon Anketi düzenleneceğini analiz sonuçlarına göre tespit edilen firmalarla küme oluşturulacağını anlattı. İnovatif sektörlerin derinlemesine analizi ile devam edecek sürecin strateji ve eylem planı yazımı ile sonlanacağını belirten Aşut, “RİS+ Projesi içeriğinde aynı anda yürüyen birçok farklı çalışmayı barındırıyor. ‘akıllı kent’, ‘sosyal inovasyon’ ve ‘KETs’ gibi. Dolayısıyla hazırlanacak strateji; kentimizin SMART denen “akıllı” ve yüksek teknolojili bir ekonomiye geçişinin temellerini atacaktır” ifadelerini kullandı.
Yola Endüstri 4.0’ın mantığını benimseyen firmalara odaklanarak devam edeceklerini vurgulayan Aşut, “İnovatif, yani yenilikçi firmalar odak noktamız olacaktır. Çünkü gelecek tüm ekonomi bu firmaların etrafında büyüyecek, yan sanayi buna göre şekillenecektir. Ana sanayi ve üretiminiz ne ise, yan sanayiniz de ona paralel gelişir. Bu anlamda RİS +, Mersin’in ekonomik omurgasındaki büyük devrimdir” dedi.

“Vasıflı insan kaynağı her şeyin temelidir”
Kentin her alanda hedefine ulaşmasının yetişmiş insan gücü ile mümkün olabileceğine dikkat çekerek bu noktada eğitimin büyük önem taşıdığını dile getiren Şerafettin Aşut, “Biz de Oda olarak bildiğiniz gibi son yıllarda en çok eğitime odaklandık ve odaklanmaya da devam edeceğiz. Çünkü vasıflı ve bilgili insan kaynağı her şeyin temelidir” dedi. Bu anlamda gerek yeni girişimcilerin gerekse mevcut firmaların sürekli kendisini yenilemesi, firmalarını bir adım ileri taşımalarına destek vermek adına çeşitli eğitim programları başlattıklarını kaydeden Aşut, KOBİ’lerin verimliliğini artırmak, faaliyetlerini daha uzun soluklu devam ettirmelerine katkı sağlamak adına KOBİ Akademi Projesi’ni başlattıklarını söyledi. Bu projenin tamamen yeni kurulan firmaları kapsadığını açıklayan Aşut, ekonominin dalgalı denizlerini çok iyi bilmeyen yeni girişimcilere danışmanlık hizmeti verdiklerini dile getirdi. Benzer bir vizyon ile bir diğer eğitim projesinin Sanayi Akademi adı altında geleceğin yöneticilerine yönelik başlatıldığını kaydeden Aşut, “Bu proje ise, yeni kurulan firmaları ve girişimcileri değil;  aksine, var olan ve hala üretim yapan, üretim odaklı firmaların ikinci veya üçüncü kuşaklarını eğittiğimiz bir proje. Amacımız, bu köklü aile firmalarını devralacak olan ikinci veya üçüncü kuşağı, firmalarını bir adım daha ileri taşıyabilecek vasıflı birer yönetici haline getirmektir” dedi.

“100 binlik Planla ilgili çalışmalarımız sürüyor”
Konuşmasını tarımın ardından gerçekleştirilen diğer alanlardaki kümelenme çalışmaları ve bu alandaki hedefleri anlatarak sürdüren Başkan Aşut, sözlerini onaylanan 1/100.000’lik Çevre Planı’nı değerlendirerek tamamladı. Bu planda kent adına büyük kazanımlar bulunduğunu ifade eden Aşut, “Ulaştırma konusundaki adımlar ile Serbest Bölge ve Seka Limanı ile ilgili imar gelişmeleri önemli ve olumludur. Ancak, aynı şeyi sanayi ve ticaret alanları adına söyleyemeyiz. Bunun altında bazı mevzuat sorunları yatmaktadır. MTSO olarak ilgili Bakanlıklarla bu konuyu görüşüyoruz ve görüşmeye devam edeceğiz. Mevzuat sorunları aşıldıkça kentin ekonomik gelişimini ve beklentilerini tatmin etmeyen bölümlerde yaşanan sıkıntıların da aşılacağına inanıyorum” dedi.
Toplantıda Yönetim Kurulu Üyelerinden Hakan Sefa Çakır narenciye sektöründe oluşturdukları küme ve bu kümenin çalışmalarını anlatırken Fuad Budur, turizme yönelik komşu illerde yapılacak tanıtım çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ufuk Maya Karayolu Taşıma Yönetmelik Taslağı hakkında basın mensuplarını bilgilendirirken Ekrem Sağlam, konfeksiyon sektöründe yaşanan gelişmeleri Avrupa ile ilişkiler açısından değerlendirdi.

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER