MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Karca: “Müşterinizi mutlaka koruyun” 27.10.2023 tarihinde yayınlandı

Sektörün oldukça esnek bir yapı kazandığını, alınabilecek aksiyon çeşitlerinin arttığını kaydeden Arçelik Pazarlama Direktörü Murat Karca, “Zaman birbirimizden müşteri alma zamanı. Bu nedenle bu aksiyonları iyi değerlendirip müşterinizi mutlaka koruyun” dedi.


Karca: “Müşterinizi mutlaka koruyun”

Avrupa Birliği tarafından finanse edilip Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 7, 8, 9, 11, 12 ve 29 No’lu Meslek Komiteleri ve Mersin AB Bilgi Merkezi işbirliğinde düzenlenen ‘Perakende Sektöründe Yeni Trendler’ konulu Mersin Perakende Zirvesi’nin üçüncü konuşmacısı Arçelik Pazarlama Direktörü Murat Karca oldu. Gelenekselden yeni nesil perakendeciliğe geçiş süreçlerini anlatan Karca, bu dönemde mevcut müşteriyi korumanın büyük önem taşıdığını dile getirdi. Müşteriyi koruma yolları yanında yeni müşteriler kazanma yollarına da değinen Karca, “Yeni müşteri kazanmanın en ucuz yolu ise diğer markalarla işbirliği yapmak” dedi. 

“Sonuna kadar geleneksel pazarımızı koruyoruz”
Konuşmasına Arçelik olarak sonuna kadar geleneksel pazarı, bayilik sistemini koruyan bir marka olduklarını vurgulayarak başlayan Karca, ancak bunun yanında dijitale de uzak durmadıklarını söyledi. Yurtiçi ve yurtdışında her platforma özel markaları bulunduğunu belirten Karca, “Hedef kitlemize ulaşmak için birden fazla kanalda olmamız gerekti ve bugün bütüncül bir yapıya sahibiz” diye konuştu. Perakende sektöründe günümüzde artık ürün değil müşterinin ön plana çıktığına işaret eden Karca, tüm bayilere müşterilerini sonuna kadar korumaları gerektiği uyarısını yaptıklarını söyledi. “Herkes sizin müşterinizi kendi müşterisi yapmaya çalışıyor” diyen Karca şunları paylaştı: 
“Biz Arçelik olarak ister dijital ortamda ister mağazadan olsun müşterilerimizin hepsinin verilerini kendi izinleri doğrultusunda, KVKK çerçevesinde dijital ortamda saklıyoruz. Ardından bıraktıkları izlere göre müşteriyi bir yılda kaç alışveriş yaptı, ne kadar ciro bıraktı, ne sıklıkta alışveriş yapıyor gibi kriterler doğrultusunda sınıflandırıyoruz. Sonrasında kişiye özel kampanyalar oluşturuyoruz. Müşteri radarımıza girdi ve diyelim bir çamaşır makinesine baktı ama almadı. O makine özelinde indirimler sunuyoruz. Yeni müşteri olacaksa daha büyük indirim imkanı tanıyoruz.”

“Yeni müşteri kazanmanın en ucuz yolu diğer markalarla işbirliği”
Polis gücü, sağlık çalışanları, spor kulüpleri gibi büyük iştiraklere özel kampanyalar düzenleyerek de yeni müşteri kazanılabileceğini ifade eden Karca, yeni müşteri kazanmanın en ucuz yolunun ise diğer markalarla işbirliğine gitmek olduğunu söyledi. “Biz özellikle güçlü telefon markalarını kendi bayilik yapımız içinde satarak işbirliğine gidiyoruz” diyen Karca, bu sayede her 4 telefon alıcısından birisinin Arçelik ürünü de aldığını, bu sayede yeni müşteriler kazandıklarını söyledi. Artırılmış gerçeklik uygulamalarıyla Arçelik ürünlerinin evin herhangi bir noktasında nasıl duracağını gösterdiklerini anlatıp böylesi dijital uygulamaların da müşteri üzerinde olumlu izlenim bıraktığını dile getiren Karca, bunun yanında kurdukları deneyim mağazalarında müşterilerin ürünleri deneyimleyerek daha çok vakit geçirmelerini sağladığını, bunun da olumlu etkilerini gördüklerini aktardı. Ayrıca yeni bir uygulamaya daha geçtiklerini belirtip pilot mağazalar içinde servis hizmeti de vermeye başladıklarını kaydeden Karca, müşterilerden olumlu geri dönüşler aldıklarını söyledi. 

“Kaçınılmaz olarak online satışlara da başladık”
Pandemiyle birlikte kaçınılmaz olarak online satışlara başladıklarını dile getiren Karca, bu satışları da bayiler aracılığıyla gerçekleştirdiklerini söyledi. Kurdukları sistem gereği Arçelik sitesinden bir ürün alındığında en yakın bayi aracılığıyla teslimat gerçekleştirdiklerini kaydeden Karca, böylece bir taraftan rekor teslimat sürelerine ulaşırken diğer taraftan bayiyi de sistem içinde tuttuklarını vurguladı. 
Yine online kanal ile mağaza deneyimini birleştiren ‘Online Uzman’ uygulaması başlattıklarını belirten Karca, bu sistemle müşterinin online mağazaya bağlanıp ürünü canlı yayında yerinde görüp özellikleri hakkında bilgi alabildiğini söyledi. 
Bayi Ortak Deposu Projesi’ni hayata geçirdiklerine de değinen Karca, kısıtlı stok imkanına sahip bayilerine ortak depolama alanları sağlayarak elleçleme, lojistik, personel maliyetlerinden kurtardıklarını ifade etti. Son olarak Perakende Akademi uygulamasına değinen Karca, bu akademide çalışanlara birçok alanda eğitim vererek sonunda da bu eğitimleri belgelendirdiklerini aktardı.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER