MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

İhracatın yüzde 56,4’ünü KOBİ’ler yapıyor 05.10.2016 tarihinde yayınlandı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Mersin Müdürlüğü’nden KOBİ Uzmanı Ali Can Aydın, Türkiye'de işletmelerin yüzde 99,82’sini KOBİ’lerin oluşturduğunu ve toplam ihracatın yüzde 56,4’ünü KOBİ’lerin gerçekleştirdiğini söyledi.


İhracatın yüzde 56,4’ünü KOBİ’ler yapıyor

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 6 No'lu Toptan Gıda ve Muhtelif Ticaret Komitesi, 7 No'lu Perakende Gıda ve Muhtelif Ticaret Komitesi ile 33 No'lu Gıda ve İçecek Sanayi Komitesi ortak sektör toplantısında buluştu. MTSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Zeper’in başkanlığında düzenlenen toplantıda, KOSGEB Mersin Müdürlüğü’nden KOBİ Uzmanı Ali Can Aydın, KOSGEB Destek Programları hakkında komite üyelerine sunum yaptı.

KOBİ’lerin ekonomideki payları hakkında bilgi veren KOBİ Uzmanı Ali Can Aydın, Türkiye'de işletmelerin yüzde 99,82’sini KOBİ'lerin oluşturduğunu ve toplam ihracatın yüzde 56,4’ünü KOBİ’lerin gerçekleştirdiğini söyledi. Toplam istihdamın yüzde 72,2’sini yine KOBİ’lerin sağladığını belirten Aydın, toplam katma değerin de yüzde 52,8’ini KOBİ’lerin oluşturduğunu kaydetti. Ayrıca KOBİ’lerin toplam satışların yüzde 63,8’ini ve toplam yatırımların yüzde 53,3’ünü oluşturduğu vurguladı.

KOSGEB’in kuruluş amacının, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin payını ve etkinliğini artırmak olduğunu ifade eden Aydın, KOBİ’lerin rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmeyi, sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Destek programlarını sekiz ana başlık altında topladıklarını anlatan Aydın, destekleri şöyle sıraladı:

“Genel Destek Programı, İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı, Girişimcilik Destek Programı, Kobigel-KOBİ Gelişim Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı, Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı, AR-GE,  İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı ve Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı.”

Destek programlarının süreçlerine de değinen Aydın, KOBİ’lerin ilk olarak KOSGEB veri tabanına kayıtlı olması gerektiğine dikkat çekti. Daha sonrasında program başvurusu yapılması gerektiğini söyleyen Aydın, taahhütname verilmesinin ardından işletme dosyasının açılacağını kaydetti. Aydın, destek ödemelerinin gerçekleşmesinin ardından ise işletmenin izleneceğini ifade etti. KOBİ’lere yönelik rekabet gücünü artırıcı bireysel faaliyetleri de desteklediklerini belirten Aydın, yurt içi fuarlar için 45 bin TL, yurt dışı iş gezileri için 20 bin TL, nitelikli eleman istihdamı için 50 bin TL, danışmanlık için 22 bin 500 TL ve enerji verimliliği için 75 bin TL destek sağladıklarını açıkladı.  Ayrıca Aydın, sınai mülkiyet hakları için, belgelendirme için ve test, analiz ile kalibrasyon için de 30 bin TL, lojistik için 15 bin TL ve gönüllü uzmanlık için 40 bin TL destek verdiklerini anlattı.

“Eksik ve yanlış bilgilere dikkat edin”

MTSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Zeper ise, KOBİ’lerin KOSGEB destekleri hakkında çok fazla yanlış ve eksik bilgilerinin olduğunu söyledi. Zeper, KOSGEB’in toptancı ve perakendeciler için fazla desteğinin olmadığını belirterek, makine ve teçhizat alımları için ise çok sayıda desteğinin olduğunu söyledi. KOBİ’lerin KOSGEB’e daha yakın durmaları ve desteklerinden yararlanmaları için çağrıda bulunan Zeper, piyasadaki yanlış ve eksik bilgilere inanmamaları için uyarıda bulundu.

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER