MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Hisarcıklıoğlu: “El vicdan” 20.09.2017 tarihinde yayınlandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘Oda ve Borsalar ne işe yarar?’ eleştirilerine son 7 ayda yapılan çalışmaları anlatarak yanıt verdi. Üyelerin üzerinden kaldırılan maddi yükleri madde madde sıralayan Hisarcıklıoğlu, “Girişimlerimiz sonunda işveren üzerindeki istihdam yükleri kalktı. Vergi konusunda düzenlemeler yapıldı. KGF kefaletleri sağlanarak finansmana kolay erişim sağlandı. Sonra da ne iş yapıyorsunuz deniyor. El vicdan” ifadelerini kullandı. 


Hisarcıklıoğlu: “El vicdan”

Mersin İli Oda ve Borsaları Müşterek Toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Konferans Salonu’nda düzenlendi. 
MTSO ev sahipliğindeki toplantıya Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Mersin Valisi Ali İhsan Su da katıldı. TOBB Ticaret Borsaları Konseyi ve Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sabri Tekli, İlçe Oda ve Borsa Başkanları, Meclis Başkanları ile iş dünyası temsilcileri yer aldı. 
Toplantının açılış konuşmasını MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut yaptı. Konuşmasında TOBB’da yaşanan değişime değinen Aşut şunları söyledi: 
“TOBB, 2001 yılına kadar neredeyse sadece ulusal çapta bir oluşumdu. Kabuğunu kıramayan, kapalı bir oluşum. 2001 yılını özellikle vurguluyorum. Çünkü 2001’de Sayın Hisarcıklıoğlu’nun başkan seçilmesiyle yeni bir vizyon kazandı. Bugün TOBB, etkin bir küresel örgüt olduysa, Euro Chambers’tan Milletlerarası Ticaret Odasına, B20’den, Dünya Odalar Federasyonu’na, İslam Ticaret ve Sanayi Odası’ndan, Balkan Odalar Birliği’ne, Asya’dan Afrika’ya, Amerika’dan Avrupa’ya kadar sayısız uluslararası oluşumun etki ve karar verici parçası olduysa; birçoğuna da başkanlık yapıyorsak, bunun arkasında bu hedefleri ortaya koyan Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu’nun vizyonu, bitmeyen enerjisi ve bizlere verdiği motivasyon vardır. Bu seviye, erişilmesi kolay bir seviye değildir.”

“İki hizmet çok önemli: TEPAV ve TOBB ETÜ Üniversitesi”
Kısa sürede yapılan büyük hizmetleri saymanın mümkün olmayacağına dikkat çeken Şerafettin Aşut, ancak iki hizmeti çok önemsediğini vurguladı. Bunlardan birinin kısa adı TEPAV olan, düşünce üretim merkezi olarak da adlandırılan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı, diğerinin ise TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi olduğunu söyledi. Bu hizmetler sayesinde Oda ve Borsaların, dolayısıyla iş dünyasının odak noktasını eğitim, bilgi, ileri teknoloji, inovasyon ve ar-ge’nin oluşturduğunu kaydeden Aşut, “Mutlaka eksikler de vardır ama herkes şunu bilmeli ki TOBB ile tüm Oda ve Borsalarımız son 20 yılda yaşanan ulusal, bölgesel ve küresel olayların, sıkıntıların, problemlerin içinden alnının akıyla çıkan nadir oluşumlardır” dedi.

Hisarcıklıoğlu: “Mersin’deki Oda ve Borsalar beş yıldızlı hizmet veriyor”
Toplantıda söz alan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, görevde olduğu süre boyunca senede bir kez Mersin’e geldiğini belirterek, “Mersin, Türkiye için çok önemli. Akdeniz’in incisi, dünya kenti. Anadolu’nun dünyaya açılan kapısı” dedi.
Mersin’deki Oda-Borsaların birlik ve beraberliğini tüm Türkiye’ye örnek gösterdiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Birlik ve beraberlik olunca meselelerin çözümü de o kadar kolay oluyor. Birlikte rahmet ve bereket var” ifadelerini kullandı.

Mersin’deki 9 Oda ve borsadan biri hariç tümünün akredite olduğunu hatırlatan TOBB Başkanı, “Akredite Oda-Borsa ne demek? Üyeye 5 yıldızlı hizmet demek. Yani otellerdeki gibi. Bu değerlendirmeyi biz değil, uluslararası bir kuruluş yapıyor. Paris, Berlin, Londra Odaları ile en az aynı konumda hizmet veriyorlar” dedi.
Mersin’deki Oda ve Borsaların kentin gelişmesi ve kalkınması için her zaman elini taşın altına koyduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Siz belki buradan görmüyorsunuz ama ben Ankara’da yaptıkları çalışmaları bire bir takip ediyorum” diye konuştu. 

“İş dünyası Mersin’in geleceğine yatırım yapıyor” 
Mersin’in turizm, sanayi, lojistik, tarım ve eğitimi kapsayan bir şehir olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Turizmde; 321 km sahilimiz var. Bunun 108 km’si doğal kumsal. Böyle bir coğrafya yok. 10 mavi bayraklı plajımız var. Deniz turizmi yanında inanç ve kültür turizmi de var. Turizm pastasından Mersin potansiyeline göre az pay alıyor. Buraya yerli ve yabancı daha çok turist çekmemiz lazım.
Sanayide; OSB’leri ve serbest bölgesi ile Akdeniz’in üretim üssü. Bakın bundan 10 sene önce Mersin’de İSO-1000’de 6 şirket varken, bugün 10 şirket var.
Lojistikte; Mersin, İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun denize açılan kapısı. Mersin limanı, Türkiye’nin 2’nci, dünyanın 91’inci en büyük limanı. 4 deniz sınır kapısı var. Konya-Mersin Demiryolu Projesi lojistik açısından çok önemli. Çukurova Bölgesel Havalimanı Mersin’in lojistik gücüne daha da güç katacak.
Tarımda; bitkisel üretimde 3 il arasında. Mersin’in %53’ü orman, %24’ü tarım arazisi. Verimli topraklar. Muzun %72’si, limonun %70’i, çileğin % 40’ı burada üretiliyor. Her üç ürünün üretiminde de Mersin, Türkiye 1’incsi.
Eğitimde 3 üniversite var. Yükseköğretimde çekim merkezi. Gördüğünüz gibi Mersin çok yönlü ve rekabet gücü yüksek bir şehir. Mersin’i bugünlere getiren herkesten Allah razı olsun.
Görüyorum ki Mersin iş dünyası Mersin’in geleceğine yatırım yapmaya da devam ediyor.”

“Ortak akla tüm başkanların katkısı var”
Ardından Mersinli Oda ve Borsa başkanlarının Ankara’daki çalışmalarına değinen Hisarcıklıoğlu, “Ankara’da tüm başkanlarımla birlikte çalışıyoruz. Ortak akla hepsinin tek tek katkısı var. Sizleri de Ankara’da çok güzel şekilde temsil ediyorlar. Ben buna bizzat şahidim. Mersin’in gelişmesi, kalkınması için her zaman elleri taşın altında haberiniz olsun” dedi. Yapılan çalışmaların sonuçsuz kalmadığını, üyeleri rahatlatacak önemli adımlar atıldığını da vurgulayan Hisarcıklıoğlu, son 7 ayda yapılanları şöyle özetledi: 
“Buradaki başkanlarınız sizlerden topladıkları sorunları Ankara’da bana getiriyorlar ben de ilgili makamlara iletiyorum. Yılsonuna doğru bana neler getirdiler ve biz de çözmeye çalıştık bir bakalım. İlk olarak üyelerimiz finansman sorunu yaşıyor dediler. Baktım Türkiye’nin her yerinde aynı sorun vardı. 2016 kolay bir yıl değildi. Bir tarafta savaş, bir tarafta ekonomik kriz, bir tarafta 15 Temmuz gecesi yaşananlar. Başka bir ülke bunu yaşasa altından kalkamazdı ama Oda ve Borsa başkanlarım hemen üyelerine yönelik Cansu kredisi istedi. Bu krediyi TOBB Nefes Kredisi olarak başlattık. O dönem mevduat kredi faizi yüzde 13’lerdeydi. Biz TOBB olarak tüm kaynaklarımızı bir havuzda toplayıp kendi kaynağımızı üyelerimize 9,90 faizle verdik. 
Bu da yetmedi KOSGEB aracılığıyla 50 bin liraya kadar 3 yıl vadeli bir yıl ödemesiz kredi istedik kabul edildi. TOBB üyesi 260 bin üyemiz faydalandı. Faal üye sayımızın ülke genelinde bir milyon olduğunu düşünürseniz üyelerimizin yüzde 26’sının faydalandığını görürsünüz. 

“Bugün baba oğluna kefil olmuyor”
Üyeler bankalardan kredi kullanamıyor çünkü teminatları dolu dendi. Kefil bulamıyorlardı bu sorunu çözdük. Bugün baba oğluna kefil olmuyorken biz üyelerimize kefil olduk. Kredi Garanti Fonu (KGF) kefil olma limitinin artırılmasını istedik ve limit 250 milyar liraya çıktı. Bugün üyelerimize 220 milyar liralık kefalet sağlamışız. 335 bin üyemize kefil olmuşuz. Yani üyelerimizin yüzde 33,5’una. Mersin’deki üyelerimizin ise 3’te birine kefil olmuşuz. 
İstihdam üzerindeki mali yükten şikayet edildi. İstihdam sağlayan cezalandırılıyordu. Bu girişimler sonunda İstihdam Seferberliği doğdu. Biz fazladan birer istihdam sözü verdik, devlet de vergi kolaylıkları getirdi. Bunun karşılığında biz de 1 milyon 200 bin yeni istihdam sağladık. Hem bize hem de halka faydası dokundu. 
Düzenli vergi ödeyenler vergi indirimi yapılmamasından şikayetçiydi düzenli ödemelerde yüzde 5 indirim getirildi. Şimdi KDV için çalışıyoruz. KDV alacağımız kalmasın istiyoruz. 
Karşılıksız çek oranları artmıştı kare kodlu çek sistemini başlattık. İlk 7 ay tüm Türkiye’deki karşılıksız çek tutarlarında TL bazında azalma bir önceki yıla göre yüzde 37 seviyesinde oldu. Mersin’de ne oldu? Bu yılın ilk 7 ayını geçen yılla karşılaştırınca azalma oranı yüzde 54. 

“Üyeler 1 veriyorsa 8 kazanıyor”
Haziran ayında Sanayi Üretim Reform Paketi çıktı. Bu paket ile sanayi elektriği üzerindeki TRT payı kalktı, OSB’lerdeki tüm yatırımcılarımızın emlak vergisi sıfırlandı. Damga vergisi sadece ilk sayfalar için kullanılmaya başlandı. Üzerimizden yalnızca Haziran ayında kalkan yük 1 milyar TL. Peki, Türkiye’deki tüm üyelerimizin ödediği aidat toplamı ne kadar biliyor musunuz? Bu rakamın 8’de biri değil. Şikayet ediyorsunuz ama bunları başkanlarınız yaptı.  Bire 8 alıyorsunuz. 
İç piyasa kan ağlarken beyaz eşya, mobilya ve konutta KDV, ÖTV indirimi yapılmasını istedik kabul edildi. Bunun sonunda beyaz eşya ve mobilyada satışlar yüzde 30, inşaatta yüzde 10 arttı. Bununla birlikte bu sektörlerde yan sanayi canlandı. 
Bu çalışmalara devam etmek için birlik ve beraberliğimizi korumak önemli. Ortak akılda birleşeceğiz. Bireysel oynarsak hepimiz kaybederiz.”

Elvan: “Yatırımcıya yeni yerler açılmalı”
Toplantıya Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da katıldı. Mersin’deki çalışmalar hakkında bilgi veren Elvan, üç yeni OSB kurulması için adımlar atıldığını bildirdi. Mut’ta OSB yapılmasının istendiğini ancak yol ve elektrik altyapısını kimin yapacağı noktasında sorun yaşandığını hatırlatan Elvan, “Büyükşehir Belediye Başkanı’nı aradım buradaki 6 km yolu siz yapın elektrik işini de ben çözeyim dedim. Sonra bu teklifi Üretim Reform Paketi’ne koyduk böylece hem Mut’taki sorun çözüldü hem de diğer OSB’lerde yaşanması muhtemel sorunların önüne geçmiş olduk” dedi. 
Mevcut OSB’nin 100 hektar genişletildiğini, Tarsus’ta yeni bir Gıda İhtisas OSB açılacağını kaydeden Elvan, “Çalışmalar devam ediyor. İnşallah önümüzdeki günlerde fabrikaları da oralarda göreceğiz. Mersin yatırımcı açısından büyük cazibeler taşıyor. Ancak arazi sorunu çözülmeli, arazi sorununu da OSB’ler aracılığıyla çözme gayretindeyiz” ifadelerini kullandı. 
Mersin’de liman, otoyol bağlantıları bulunduğunu, havaalanı sorununun da Bölgesel Havaalanı ile çözüleceğini anlatan Elvan, “Yatırımcılar açısından tam bir cazibe merkezi. Mümkün olduğunca çok arsa üretmeliyiz” ifadelerini kullandı. 
Yol çalışmalarının devam ettiğine de dikkat çeken Elvan, 200 milyon TL bedel ile köprülü kavşak yapıldığını, bu çalışmanın liman ve serbest bölgeyi rahatlatacağını bildirdi. Çeşmeli – Taşucu Otoyol Projesi’nin ise Yüksek Planlama Kurulu’ndan kararının çıktığını, yılsonuna kadar ihalesini gerçekleştirmeyi planladıklarını belirten Elvan, “Yıllardır konuşulan ama somut adım atılamayan adımları bir bir atıyoruz. Söz verip başlamadığımız hiçbir proje kalmadı Birlikte daha fazla çalışmaya ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. 
Toplantı sonunda MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na Mersinli Ünlü Ressam Ahmet Yeşil Tablosunu hediye etti. 


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER