MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Enerji Kümesi için çalışmalar başladı 01.03.2018 tarihinde yayınlandı

Mersin’de faaliyet gösteren sanayiciler Mersin Endüstri Sinerjisi – Enerji Sanayisi Kümesi etrafında toplanıyor. Proje bitiminde küme üyelerinin birbirinin rakibi değil, tamamlayıcısı konumuna getirilip, oluşacak güç birliği ile Mersin sanayisinin yurtiçi ve yurtdışındaki büyük enerji yatırımlarından, ihalelerinden daha çok pay alabilmesi planlanıyor. 


Enerji Kümesi için çalışmalar başladı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından Ekonomi Bakanlığı’na sunulan Mersin Endüstri Sinerjisi – Enerji Sanayisi için Kümelenme Projesi’nin kabul edilmesinin ardından hazırlıklar başladı. Kümede yer alan 18 firma, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut başkanlığında ODS Danışmanlık yetkilileri ile bir araya gelerek yol haritasını görüştü. Proje kapsamında öncelikle katılımcı firmalarda ihtiyaç analizi yapılacak. Hedef, analiz neticesinde eksikleri tespit edip firmaların kendilerini geliştirmelerini sağlamak, bu sırada projede yer alan firmalar arasındaki işbirliklerini artırarak katma değeri yüksek ürünler üretilmesini sağlamak, istihdamı artırıp, sürdürülebilir ihracatı yakalamak. 
Toplantının başında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Ekonomi Bakanlığı’nın desteklediği bu önemli projeye, ilk etapta 18 firmanın müracaat ettiğini ancak bugün çok sayıda firmadan bu kümede yer almak için talep geldiğini bildirdi. Talep eden her firmanın şu anda bu küme içerisinde yer alabileceğini kaydeden Başkan Aşut, “Yola çıktığımızda cımbızla çeker gibi firma ararken bugün tüm firmaların bu kümede yer almak istemesi bir değer ortaya koyduğumuzu gösteriyor. Kapımız herkese açık” değerlendirmesini yaptı. 

Seçkin: “Katılan her firma çalışmasını bir adım ileri taşıyabilir”
Kümelenme çalışmasında firmalara yol gösterecek olan ODS Danışmanlık Ortağı Onur Seçkin ise konuşmasına firmasını tanıtıp yurtiçi ve yurtdışında yürütülen benzer çalışma modellerini anlatarak başladı. Mersin’e aralarında fizik mühendisinden uluslararası ilişkiler uzmanına kadar geniş bir portföyde çalışmaları yürütebilecek 7 kişilik ekiple hizmet vereceklerini anlatan Seçkin, kümelenme çalışmasının mantığını şöyle özetledi: 
“Kümelenme, aynı ya da benzer iş kolunda faaliyet gösteren, coğrafi olarak yakın, birbiri ile işbirliği ve rekabet halinde olan işletmelerin, yan sanayilerin, hizmet tedarik edenlerin, kamu kurumları ve STK’ların bir arada çalıştıkları ve günümüzde yaygın olarak kullanılmaya başlanan bir model.” 
Kümelere birlikte hareket edilmesinden doğan güç nedeniyle yurtiçinde de yurtdışında da ayrı bir itibar gösterildiğini vurgulayan Seçkin şunları söyledi:
“Gün gelecek devletle de çalışabileceksiniz. Yeri gelecek mevzuat değişimleri talep edebileceksiniz. Kümede büyük ölçekli firmalar da küçük ölçekli firmalar da yer alacak. Katılım gösteren firmaların tümü bu çalışma sonunda mutlaka çalışmalarını bir adım ileri taşıyacaktır. Hiç ihracat yapmayan ihracata adım atabilir, ara sıra ihracat yapan firmanın sürdürülebilir ihracatı sağlanabilir. Düzenli ihracat yapan firmalar ise bu sayede yeni pazarlara yönelebilir. Ya da güçler birleştirilip ortak hareket edilerek ortak işler alınabilir.”

“İhtiyaç analizi sonrası yol haritası belirlenecek” 
Çalışmaya ihtiyaç analizi ile başlayacaklarını bildiren Onur Seçkin, tüm firmaları bire bir ziyaret edip önce firma bazında kurumsal yapının güçlendirilmesi adına gereken ihtiyaçları tespit edeceklerini, ardından da ortak ihtiyaçları çıkaracaklarını ifade etti. 36 ay devam edecek projede, eğitim desteği, ticari heyet yürütülmesi destekleri sağlanacağını paylaşan Seçkin, bu başlıklarda devletin destek oranının ise yüzde 75 olacağını anlattı. Seçkin, firmaların talep etmesi, kendisini daha fazla geliştirmek istemesi halinde proje sonunda bireysel danışmanlık desteği alabildiğini de aktardı. Seçkin, bireysel danışmanlık destek oranının ise yüzde 70 olduğunu ve 50 bin dolara kadar destek verilebildiğini söyledi. 
İhtiyaç analizi yapılırken firmaların doğru bilgiler vermesinin büyük önem taşıdığını da vurgulayan Seçkin, “Doğru yönlendirilirsek doğru reçete çıkarıp eksikleri giderebiliriz. Burada yapılacak analizlerin sonunda ortaya konulacak raporla yol haritası çizilecek. Bu harita ile ihtiyaçları karşılamak adına hangi eğitimlerin verilmesi gerektiği belirlenecek, hangi uluslararası fuarlara katılımın fayda getireceği saptanacak, alım heyeti çalışmaları ile ikili işbirliği kurma çalışmaları yürütülecek” diye konuştu. 

 

SUNUMA LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ: http://www.mtso.org.tr/uploads/library/2018/03/mersintso-urge-ynHG.pdf



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER