MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Dönmez: “Hindistan, inşaat yatırımları adına önemli bir pazar” 28.02.2019 tarihinde yayınlandı

DEİK Türkiye Hindistan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Tevfik Dönmez, Hindistan’da kentleşme oranının yüksekliğine dikkat çekerek, ülkeyi özellikle inşaat sektörü için büyük bir pazar olarak gösterdi. 


Dönmez: “Hindistan, inşaat yatırımları adına önemli bir pazar”

DEİK ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliğinde Hindistan Ülke Tanıtım Toplantısı düzenlendi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, DEİK Asya Pasifik Ülkeleri Direktörü Volkan Yüzer ve DEİK Türkiye – Hindistan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Tevfik Dönmez’in katıldığı toplantıda Hindistan ile ticaretin hangi alanlarda geliştirilebileceği anlatıldı. Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Atatürk’ün, ‘İstikbal göklerdedir’ sözünden yola çıkarak ben de kentimiz ve ülke ekonomimiz için ‘İstikbal ihracattadır’ diyorum. Pastayı büyütmemiz için dışarıdan para getirmemiz gerekiyor” dedi. Hindistan’ın çok büyük bir ülke olup önemli fırsatlar barındırdığına dikkat çeken Kızıltan, bu fırsatların iyi araştırılıp iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. DEİK Asya Pasifik Ülkeleri Direktörü Volkan Yüzer’in bu ülke ile ticaretin geliştirilmesi adına yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vermesi sonrasında DEİK Türkiye – Hindistan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Tevfik Dönmez, Hindistan’daki ticaret fırsatları hakkında bilgi verdi. 

Dönmez: “İyi değerlendirilmesi gereken bir pazar”
Hindistan’ın Asya Pasifik Bölgesi’ndeki öncelikli hedef ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Tevfik Dönmez, şunları söyledi: 
“Hindistan bizim için çok önemli bir ülke. 2,6 trilyon dolarlık GSYİH ile dünyada 2’nci, 3’üncü büyük ekonomi. Aynı zamanda her yıl yüzde 7 civarında istikrarlı bir büyümeye sahip. Dünyadaki en hızlı büyüyen ülkeler arasında dikkat çekiyor. Kendimize çok yakın bulacağımız bir kültür ve ticaretin çok kolay olduğunu göreceğiniz bir ülke. Ticaret yapma kolaylığı maksimum seviyelerde. Ulaşım ve altyapıya önem veriliyor. Karayolu ve demiryolu bağlantısında dünyada ikinci sırada. 25 yaş altı genç nüfusu çok fazla. Kentleşme de oldukça hızlı. Bu durum, konut ihtiyacını artırıyor.”
Göstergelerin Hindistan nüfusunun yakın zamanda Çin nüfusunu geçeceğini gösterdiğini vurgulayan Dönmez, “Bu da ucuz iş gücü anlamına geliyor. Bu ülkenin Çin’den farkı ise dil bilen, eğitimli nitelikli işgücüne sahip olmaları. Yılda yaklaşık 8 milyon üniversite mezunu var ve ağırlıklı olarak mühendislik ya da bilim gibi alanlardan mezun oluyorlar. Bu konu yatırımcılar için önemli bir fırsat” ifadelerini kullandı. 

“Hindistan’da Türk Ticaret Merkezi açılacak”
Hızla artan nüfus nedeniyle takip eden 20 yılda bu ülke vatandaşlarının büyük bölümünün küresel orta sınıf olacağına dikkat çeken Dönmez, gelişen orta sınıfın beklentisini ise, “Güvenilir ve uygun fiyatlı konutlar, sağlık hizmeti, eğitim hizmetleri, temiz su tesisleri, güvenilir elektrik, güvenli çevre” diye açıkladı. 
Bu ülkede odaklanılması gereken başlıca sektörleri ise, “Müteahhitlik, yapı malzemeleri otomotiv, tekstil, turizm, sağlık, gıda, enerji, ileri teknoloji, savunma biyoteknoloji” olarak açıklayan Dönmez, özellikle konut yatırımı beklentisi ve hükümetin altyapı yatırımlarına büyük önem vermesi nedeniyle tecrübeli Türk müteahhitler adına çok önemli bir pazar olarak görülebileceğini anlattı. 
Yaşanan sorunlara da değinen Dönmez, Hindistan ile ticaretin daha da artırılması için mutlaka THY’nin bu ülkeye sefer sayısını artırması gerektiğini vurguladı. 
DEİK olarak önemli çalışmalar yürüttüklerine de dikkat çeken Dönmez, bu yıl içinde Yeni Delhi’de bir ofis açmaya hazırlandıklarını söyledi. Aynı zamanda Dubai’dekinin bir benzeri Türk Ticaret Merkezi’nin Hindistan Mumbai’de kurulması kararı alındığını da açıklayan Dönmez, “Tüm bu çalışmalar sonunda çalışma şartlarımız daha da kolaylaşacak ve Hindistan’da Türkiye’nin iş yapma potansiyeli 3-4 kat artacaktır” değerlendirmesini yaptı.
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER