MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

BAKAN YILMAZ: “ÜLKENİN HER KARIŞININ POTANSİYELİNİ HAYATA GEÇİRMELİYİZ” 13.08.2015 tarihinde yayınlandı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi adına ülkenin her karışının potansiyelinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Bu noktada kalkınma ajanslarının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Yılmaz, “Önümüzdeki süreçte tüm yöreleri içine alan kapsayıcı kalkınmaya önem vereceğiz” dedi.


BAKAN YILMAZ: “ÜLKENİN HER KARIŞININ POTANSİYELİNİ HAYATA GEÇİRMELİYİZ”

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Kalkınma Kurulu Toplantısı Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleşti. Yılmaz’ın yanı sıra toplantıya Mersin Valisi Özdemir Çakacak, milletvekilleri Muhammet Mustafa Gültak, Necdet Ünüvar, Sadullah Kısacık, Yılmaz Tezcan, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Toros Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yüksel Özdemir, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ile çok sayıda davetli katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Kalkınma Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan yaptı. Kurulun çalışmaları hakkında bilgi veren Çalışkan, “Bu kurul, Adana ve Mersin’i temsil eden oldukça donanımlı bir kurul. Böyle bir kuruldan mutlaka daha fazla faydalanmalıyız” dedi. Çalışkan, önümüzdeki süreçte de ar-ge’nin öne çıktığı, katmadeğerli ürünlerin üretildiği, KOBİ’lerin üretim, markalaşma ve tanıtımını sağlayacak projelere öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı. 
Ardından söz alan Mersin Valisi ve ÇKA Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Çakacak, Türkiye’de kurulan ilk kalkınma ajansları arasında yer aldıklarını hatırlatarak, ajansların, bölgelerin kalkınmasında ülke için önemli değerler olduğuna dikkat çekti. Ajansların bölgeler arası farkların azaltılması amacıyla kurulduğunu hatırlatan Çakacak, “Ortak akıl ve katılımcılık ilkelerini esas alarak bölgeye özgü projeler üretilmesine imkan sağlayan ajansımızı Çukurova Bölgesi’nin sürdürülebilir ve bütünsel kalkınması için hep bir fırsat olarak değerlendirdik. Bundan sonra da değerlendirmeye devam edeceğiz” dedi. Toplumların kalkınma hedeflerine ulaşmada yerel dinamiklerin büyük rol oynadığını anlatan Çakacak şunları söyledi:
“Bu bakımdan Kalkınma Kurulu, Ajansın bölgedeki kamu, yerel yönetim, özel sektör ve sivil toplum gibi tüm kesimlerle temasını sağlayan, bu kesimlerden gelen sinerjiyi Çukurova’nın kalkınmasında harekete geçirmek için kullandığı etkin bir yapı olarak öne çıkmaktadır. Bölgenin sorunlarına ve çözüm önerilerine, bölgenin tanıtımına, potansiyelinin değerlendirilmesine ve yatırım öncelikleri noktasında ajans yönetim kuruluna tavsiyede bulunmayı bugüne kadar layıkıyla yerine getirdi. Bundan sonra da aynı doğrultuda çalışmayı sürdürecektir.”

Yılmaz: “En büyük varlığımız olan insana yatırım yapmalıyız”

Türkiye’nin gelişmekte olan iddialı bir ülke olduğunu vurgulayan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise konuşmasında, “Türkiye’nin geldiği yere baktığınızda önemli bir konumundayız” ifadelerini kullandı. Dünyada ülkelerin 4 gruba ayrıldığını kaydeden Bakan Yılmaz, Türkiye’nin bugüne kadar sağladığı büyüme performansıyla, 800 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğü ve 10 bin doları aşan kişi başı geliri ile üst orta gelir grubuna ulaştığını anlattı. Birleşmiş Milletler’in ise dünyayı insani gelişmişlik grubuna göre yine dörde ayırdığını bildiren Yılmaz, bu alanda da Türkiye’nin yüksek insani gelişmişlik grubunda yer aldığını kaydederek, “Bu dereceleri yeterli görmüyoruz. Hedefimiz en yüksek insani gelişmişlik grubu ile en yüksek gelirli ülkeler arasında yer almak” dedi. Türkiye’nin en büyük zenginliğinin insan kaynağı olduğunu dile getiren Bakan Yılmaz şunları söyledi:
“Bu nedenle insana ve bilgiye yatırım yapmalıyız. Bilgi tabanlı ekonomiler öne çıkan rekabetçi ekonomilerdir. Hedeflere ancak insanımızla bilgili donanımlı yenilikçi, girişimci insanımızla ve bilgi tabanlı bir ekonomiyle ulaşabileceğimizi biliyoruz. Bu şekilde katmadeğeri yüksek bir ekonomi inşa edebiliriz. Daha fazla üretmemiz gerekiyor. Önemli olan katmadeğeri yüksek üretim gerçekleştirmek. Bu da bilgi ve teknoloji ile mümkün. Ülkemizi uluslar arası değer zincirinde üst basamaklara bilgi ile insana yatırımla taşıyabiliriz.” 

"Kalkınma planını dört eksene oturttuk"

Bu noktadan hareketle 10’uncu 5 yıllık kalkınma planını hazırladıklarını anlatan Bakan Cevdet Yılmaz, bu planda 4 temel eksen oluşturduklarını anlattı. İlk sıraya bu kez ekonomi yerine nitelikli insan gücünü aldıklarını kaydeden Yılmaz, “İlk eksenimiz nitelikli insan güçlü toplum ekseni. Eğitimden sağlığa sosyal güvenlikten sosyal destek politikalarına kadar politikaları bu eksende ortaya koyduk” dedi. İkinci sırada yenilikçi üretim, istikrarlı yüksek büyümenin yer aldığını kaydeden Yılmaz, ekonomiyi inşa ederken Türkiye’nin artık daha çok araştırma yapması gerektiğine inandıklarını vurguladı. Üçüncü sırada yaşanabilir mekanlar ve sürdürülebilir çevrenin bulunduğunu bildiren Bakan Yılmaz, özellikle şehirleşmenin kalkınmadaki önemine dikkat çekti. Bakan Yılmaz son eksen olarak da uluslar arası işbirliğini gösterdi. Sürdürülebilir ekonomiler için ülkelerin dış bağlantılarının önemini anlattı. 

Kalkınma planı ile bir ilke daha imza attıklarına da değinen Bakan Yılmaz 25 kritik dönüşüm alanı tayin ettiklerini söyledi. “Yapılan planları her zaman kağıt üzerinde kaldığı yönüyle eleştirilir” diyen Yılmaz, bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak adına 25 dönüşüm programı oluşturduklarını ve her birini titizlikle takip ettiklerini söyledi. 

Toplantı ÇKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu’nun Kalkınma Kurulu’nun 6 aylık faaliyetlerini anlatması ile sona erdi. Toplantı sonunda Kalkınma Kurulu’nun yeni başkan ve katip üyelerinin seçimi yapıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu Kalkınma Kurulu Başkanı seçilirken TÜİK Bölge Müdürü Durmuş Ali Şahin Başkan Vekili, MTSO Meclis Üyesi Cihad Gündoğar ile Adana Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Alper Tansel de katip üyeliğe seçildiler.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER