MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Bakan Yardımcısı Uçarmak ile gümrük ve liman sorunları görüşüldü 22.09.2023 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Yönetim Kurulu Üyesi Murat Aktoğ, Meclis Üyeleri Cengizhan Küçükgerger, Zeki Şan ile birlikte Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ile Gümrükler Genel Müdürlüğü bürokratlarını ağırladı. Mersin’de dış ticareti hızlandırmak adına gümrük ve Mersin Limanı’nda yaşanan sıkıntılar görüşüldü.


Bakan Yardımcısı Uçarmak ile gümrük ve liman sorunları görüşüldü

Mersin’in dış ticaretini hızlandırıp güçlendirme çalışmaları devam ediyor. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır başkanlığında lojistik sektör paydaşlarıyla yapılan toplantı sonrası belirlenen sorunları çözecek adımlar tek tek atılıyor. İlk etapta tepkilerin yoğunlaştığı Mersin Limanı’na dair sorunlarının aşılmasına yönelik liman yetkilileriyle görülmüştü. İkinci aşamada gümrük konusundaki sıkıntıların çözümü için Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ve Gümrükler Genel Müdürlüğü bürokratlarıyla bir araya gelindi. Mersin adına konunun tüm paydaşlarının yer aldığı görüşmede Milletvekili Ali Kıratlı, Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Osman Göllüce, Ticaret İl Müdürü Hüseyin Güçlü, Bölge Liman Başkan Vekili Aytekin Sarıca, Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Cebrail Orman, Mersin Serbest Bölge Müdürü Kutluhan Büyükyılmaz ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyeleri yer aldı. 
Toplantıda Araç Takip Sistemi (ATS) cihazlarının yetersizliği nedeniyle artan bekleme sürelerinden yurtdışında kesilen faturaların izlenememesinin oluşturduğu sıkıntılara, gümrük yazılımlarının özel sektöre verilmesi nedeniyle yaşanan gizlilik ihlali sorunundan yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin atamasının ortak bir havuzdan yapılmamasının sonuçlarına kadar birçok konu ele alındı. 
Toplantı sonunda Bakan Yardımcısı Uçarmak bürokratlarına, ATS cihazlarından kaynaklı beklemelerin azalması adına riskli ürünler için bu cihazların kullanımına devam edilip kalan taşımalar için yöntemin çeşitlendirilmesine yönelik çalışma yapılması talimatı verdi. Yazılımlar noktasındaki güvenlik konusunda ise bakanlık ve bakanlığın birlikte çalıştığı resmi kurumlarda üst düzey önlemler alındığını hatırlatan Uçarmak, konuyu aktif şekilde takip ettiklerini belirtip kurumlardaki uygulamaların özel sektöre taşınacağını söyledi. Uçarmak yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği uygulamasının da iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapılması talimatı verdi. 

“Liman sorunları da görüşüldü”
Gümrükle ilgili sorunların yanında Mersin Limanı’nda artan bekleme sürelerinin azaltılabilmesi için neler yapılabileceği de değerlendirildi. Özellikle tarım il müdürlüklerinin aldığı numunelerde gemilerin limana yanaştırılması kaynaklı bekleme sürelerinin uzadığı dile getirildi. Bu konudaki sorunun çözümü için ilgili kamu idareleriyle görüşülerek hızla çözüme ulaştırılacağına değinildi. Uçarmak ardından sektör paydaşlarıyla birlikte hazırlanan Mersin Liman sorunlarını içeren raporu inceledi.
Toplantıda Dahilide İşleme Rejimi (DİR) ve Dahilide İşleme İzin Belgesi (DİİB) konusundaki aksaklıklar da dile getirilip yeniden düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu aktarılınca Uçarmak konuya ilişkin düzenlemeye gidileceğini ifade etti. 
Yönetim Kurulu Üyesi Murat Aktoğ’un uluslararası taşımalarda gümrüklerde verilen akaryakıt miktarının yetersizliğine değinmesi üzerine ise Uçarmak, konuyu uluslararası mevzuat kapsamında değerlendireceklerini ifade etti. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER