MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Açık hava ilan ve reklam vergilerinde yaşanan sıkıntılara çözüm arandı 12.09.2023 tarihinde yayınlandı

Açık hava reklamları veren ve bu reklamları uygulayan sektör temsilcileri, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) düzenlenen ‘İlan ve Reklam Vergileri Bilgilendirme Toplantısı’nda bir araya geldi. 


Açık hava ilan ve reklam vergilerinde yaşanan sıkıntılara çözüm arandı

MTSO 29 No’lu Kırtasiye, Matbaa, Reklam Ajansları ve Basın Yayın Hizmetleri, 10 No’lu Akaryakıt, LPG, Madeni Yağın İşlenmesi ve Ticareti, 12 No’lu Mobilya, Halı ve Ev Eşyası, 14 No’lu İkamet Amaçlı İnşaat Meslek Komitesi işbirliğinde ‘İlan ve Reklam Vergileri Bilgilendirme Toplantısı’ düzenlendi. Moderatörlüğünü Sektör Temsilcisi Hamdi Gökalp’in 29 No’lu Meclis Üyesi Görkem Aksoy, 29 No’lu Komite Üyesi Ali Gök ile birlikte yaptığı toplantıya Mersin Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı İlan ve Reklam Şube Müdürü Tevfik Aydın konuk oldu. Büyükşehir Belediyesi Yasası çerçevesinde totem ve tabelalarda uygulanan vergiler, vergi istisnaları ve düzenlemeler hakkında bilgi paylaşıldı. Katılımcılar yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek taleplerini aktardı. Toplantı sonunda gerek 29 No’lu komiteden gerekse Büyükşehir Belediyesinden temsilcilerin bulunduğu bir çalışma grubu kurulup sorunların ve taleplerin raporlaştırılarak Büyükşehir Belediyesi Meclisine sunulması kararlaştırıldı. 
Toplantıda üzerinde durulan konular şöyle: 
- İnşaat izni alınmış arsalardaki totem ve tabelaların kullanım şartnamesi hakkında bilgi verilerek bu konuda sektörün talepleri dile getirildi. 
- Kişilerin kendilerine ait boş arsalarda firmalarının reklamını yapamamasının getirdiği sıkıntılar aktarıldı.
- Bulvar, ana arterler gibi kamu alanında bulunan totemlerle ilgili kamu alanı kullanım bedelinin yeniden gözden geçirilmesi gerekliliği üzerinde duruldu. 
- Kentin görsel estetiğinin sağlanması için tabelalara düzenleme talebi gündeme getirildi. Bunun için Mersin’deki bir ana bulvarın pilot bölge seçilmesi talep edildi. Bu bölgede tüm işyeri sahiplerine makul bir süre verilerek tek tip cephe tabelası uygulamasına gidilmesi değerlendirildi. Yine bu bölgede çevre kirliliğini önlemek adına kaldırım üzerindeki tüm totem ve reklam mecralarının kaldırılması gerekliliği ele alındı. 
- 2016 yılı sonrasında inşaatların çevresini saran vinil tabelalardan alınan reklam vergilerinin artmasıyla birlikte inşaat firmalarının bu reklamlardan vazgeçmesinin getirdiği sıkıntılara dikkat çekildi. Bu durumun hem belediyelerin vergi geliri kaybetmesine neden olduğu hem de hem de vinil yerine inşaatların kullandığı sac tabelaların görüntü kirliliğine neden olduğu belirtilerek bu vergi oranlarının yeniden değerlendirilmesi talep edildi. 


 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER