Meslek Grupları, NACE Faaliyet Kodları Listesi veya Değişiklik Talebi Hk.Bilgi

Genel Bilgilendirme ; Odamıza yeni üye kaydı yapılırken, Odalarda Mesleklerin Gruplandırılması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre meslek grubu belirlenir. Meslek grubu belirlenmesinde üyenin tescilli iştigal konusu / ana sözleşmesinde beyan ettiği ve fiilen yapacağı iştigal konusu esasalınır. Esas iştigal konusuna göre yönetmelik ekindeki rehbere göre faaliyet kodu tespit edilerek ilgili meslek grubuna kaydı yapılır. Ana Nace Kodu değişiklik talepleri Yönetim Kurulu Kararı ile gerçekleşmektedir. Faaliyet kodu, Avrupa Birliğinde ekonomik faaliyetlerin istatistiksel olarak sınıflandırılmasını sağlayan 6’lı NACE kodları temel alınarak belirlenmektedir. Üyenin kaydının yapıldığı meslek grubu ve faaliyet kodu yazılı olarak tebliğ edilir. Üye tebliğ edilen faaliyet koduna tebellüğ tarihinden itibaren on gün içinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne yazılı itiraz edebilir.

Meslek grubunuzu belirleyen nace kodları ile ilgili odamız üye hizmetleri biriminden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Değişiklik veya ek nace kodu talebinizi [email protected] e-posta adresine gerekli evrakları ileterek veya Odamıza gelerek yapabilirsiniz.

Gerekli aşama ve evraklar

• Talep edilen Ana Nace veya Ek Kod’a ait iş konusunun

şirket ise; ana sözleşmede,

şahıs ise; tescilli iş konusunda yer alması ve bu faaliyet kodunun vergi levhasına işlenmiş gerekmektedir.

• Dilekçe ve ekinde Vergi levhası, Mükellefiyet Yazısı (Mükellef Bildirim Formu), e-yoklama fişi