Gümrük Genel Tebliği (TIR İşlemleri) (Seri No:1)’de Değişiklik yapılmasına Dair Tebliğ 26.10.2018 tarihinde yayınlandı

Sayın Yetkili

11.02.2017 tarih ve 29976 sayılI Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği (TIR İşlemleri) (Seri No:1)’de Değişiklik yapılmasına Dair Tebliğ hükümleri gereğince 25.04.2017 itibariyle TIR Karnesi kapsamında ülkemize yönelik yapılan ithalat ve transit taşımaları için elektronik ön beyan sunma zorunluluğu getirildiği ve ön beyan uygulamasının bu tarihten itibaren IRU TIR EPD ile TIRCUS uygulamaları ile başarıyla uygulandığı TOBB tarafından bildirilmektedir.

Bununla birlikte Ticaret Bakanlığı tarafından yazılım güncellemesi devam eden TIR-Transit Takip Programının yakın zamanda devreye alınmasının planlandığı ve ön beyanda girilen tüm bilgilerin varış gümrük idarelerine de aktarılmasının sağlanacağı, ancak firmalar tarafından bugüne kadar verilen ön beyanların hatalı veya eksik olmasından kaynaklanan sorunların ilgili Genel Müdürlüğe intikal ettiği özellikle parsiyel taşımalar başta olmak üzere verilen tüm ön beyanlarda eşya kap bilgisi, kap miktarı ve varış gümrük idarelerinin eksiksiz olarak beyan edilmesinin önem arzettiği de TOBB tarafından bildirilmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederiz.

Ahmet Şahin
TIR ve ATA Karnesi Şefi