Proje ortakları arasında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) da yer aldığı ‘Yeşil Gelecek İçin Liman Şehirleri Ortaklığı’ başlıklı proje kapsamında, Yeşil Büyüme ve Mavi Ekonomi Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda sanayi ve özel sektörün iklim değişikliğinden nasıl etkilendiği, hangi önlemlere ihtiyaç duyulduğu ele alındı. Sanayi kuruluşlarının deniz ekosistemine etkileri ve çözüm önerileri tespit edilip yeşil büyümede hangi sektörlerin daha çok zorlandığı saptandı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi “Türkiye ile AB Arasında Şehir Eşleştirme-II (Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme) Hibe Programı TTGS-II” kapsamında “Yeşil Gelecek İçin Liman Şehirleri Ortaklığı” başlıklı projeyle hibe aldı. MTSO, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, Litvanya Klaipeda Şehir Belediyesi ve Litvanya Klaipeda Üniversitesi ortaklığında devam eden proje kapsamında Yeşil Büyüme ve Mavi Ekonomi Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Litvanya Fahri Konsolosu Armağan Öner, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu ile konunun tarafları katıldı. Tüm gün devam eden Çalıştay iki oturumda tamamlandı.
Çakır: “Yeşil bir gelecek dünya ülkeleri ve kentlerin ortaklığıyla bir değerdir”
Çalıştayın açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, artık hayatın her alanında yeşil dönüşümün, bir Akdeniz kenti olan Mersin için ‘Mavi Ekonomi’ kavramının toplumsal kalkınmada hayati konular olduğunu söyledi. Yeşil dönüşüm ve mavi ekonomiyi sürdürülebilir bir yaşam kurgusu olarak tanımlayan Çakır sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bahçenin küçük bir köşesini güzelleştirmekle, bahçe düzelmez. Bütünsel bir yaklaşım gerekir. İşte bu proje; tüm paydaşlarıyla, özellikle proje ortaklarımızdan olan Litvanya’nın Klaipeda kenti örneği ve dayanışmasıyla, deneyim ve uygulama paylaşımıyla bu bütünsel hareketin güzel bir örneğidir. İklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil bir gelecek ancak ve ancak dünya ülkelerin, kentlerin ortaklıklarıyla, etkin iletişim ve dayanışmasıyla oluşacak bir değerdir.”
Yerel yönetimler, bilim dünyası ve iş dünyasının yeşil geleceğin en önemli oyuncuları olduğunu kaydeden Çakır, “İki sahil kenti olan Mersin ve Klaipeda inanıyorum ki; üniversiteleriyle, yerel yönetimleriyle, iş dünyası ve STK’larıyla bu etkin iletişimi kurmayı başaracak. Yeşil bir gelecek için gereken yol haritalarının oluşturulmasında güzel bir işbirliği ruhu gösterecektir. Umuyorum ki yerel yönetimlerle başlayan bu ortaklık kültürü, bilim dünyalarımıza, üniversitelerimize, iş dünyalarımıza ve insanlarımıza yansıyacaktır” dedi.
Seçer: “Bu tür çalışmalarda sürdürülebilirlik önemli”
Günümüzün en önemli sorunlarının başında çevre, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın geldiğini kaydeden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bu sorunlarla mücadele için belediye olarak yaptıkları çalışmaları özetledi. 2,5 milyonluk bir nüfusu yönettiklerini ve işin ciddiyetinin farkında olduklarını ifade eden Seçer, uygulanan çözümlerde sürdürülebilirlik için birçok kurumla işbirliği içinde olduklarını dile getirdi. Proje kapsamında Mersin’le benzer özelliklere sahip Litvanya’nın liman kenti Klaipeda ile yürütülecek ortak çalışmaları da bu kapsamda önemsediklerine işaret eden Seçer, bu konuda iki ülke şehirlerinin iş dünyası ve akademisyenlerinin bir arada çalışarak soruna çözüm arayacağını söyledi.
Salihoğlu: “Mersin’de globale örnek olacak çalışmalar yapıyoruz”
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, yeşil büyüme ve mavi ekonomi kavramları üzerine kent dinamikleriyle birlikte uzun süredir çeşitli çalışmalar yürüttüklerini hatırlattı. MTSO ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Akdeniz’deki kirliliğe karşı bir mücadele merkezi kurduklarını kaydeden Salihoğlu, bu merkezin Avrupa seviyesinde ses getirdiğini söyledi. “Türkiye’de geliştirdiğimiz bu merkez Avrupa ülkelerine de örnek konumunda” diyen Salihoğlu, “Şehirlerde kurumları, sektörleri, akademisyenleri bir araya getirmek kolay değil. Mersin’de biz bunu yapıyoruz. Globalde örnek oluşturacak bir yapı” dedi. Litvanya ile geliştirilen projenin çalışmalara farklı bir açılım kazandıracağına da değinen Salihoğlu, “Mersin ile Baltık kıyısındaki bir liman kentini bir araya getirip karşılıklı tecrübelerden faydalanarak sorunlara ortak çözümler arayacağız” diye konuştu.
Öner: “Yeşil dönüşüm için işbirlikleri önemli”
Litvanya Fahri Konsolosu Armağan Öner ise toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Bugüne kadar iki ülke şehri arasında yapılan ortak çalışmalarda ilk kez iki kent belediyeleri yanlarına paydaş olarak Ticaret Odaları ve üniversiteleri alarak bir proje ortaklığı kuruyor. İklim ve çevre, yeşil mutabakat konularında deneyim paylaşımı yapılıyor. Tüm dünyanın en önemli konu başlıkları daha yeşil ve daha az karbon salınımlı bir dünya. Bu alanlardaki başarı ancak böyle çalışmalarla gerçekleşebilir” dedi.