Mersin Ticaret ve Sanayi Odası üyelerini yeni dünya düzenine hazırlıyor. Yeni dünya düzeninde dönüşümün anahtarı olarak gösterilen yapay zekanın neden gerektiği anlatılıp bu yeni döneme uyum sağlamak için neler yapılması gerektiğinin ipuçları verildi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şubesi işbirliğinde ‘Yapay Zeka Destekli İletişim Teknolojileri İş Dünyasında Dönüşümün Anahtarı’ etkinliği düzenlendi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut, Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı Alkan Akkaya’nın da katıldığı etkinlikte Tecmony Kurucusu Ceyhun Güler ile Pazarlama ve Kurumsal İletişim Koçu Banu Samancı, katılımcıları yapay zeka ve yeni dünya düzeni konusunda bilgilendirdi.
Toplantı Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akkaya’nın ChatGPT’ye yapay zeka konusunda hazırlattığı sunumu okumasıyla başladı. Ardından söz alan MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Gökbulut, her yeni teknolojinin bir öncekini daha ileri götürdüğünü ancak bazı konuların dokunduğu tüm alanlarda köklü değişimlere yol açtığını belirtip, “Yapay zeka ve merkezinde internet olan tüm iletişim teknolojileri de böyle” dedi. Yapay zekaya bağlı bilgi iletişim teknolojilerini bir tehdit olarak görmemek gerektiğini belirten Gökbulut, bunun yerine bu olağanüstü gelişmenin sektörlere nasıl entegre edilebileceğinin yollarının araştırılması gerektiğini vurguladı. MTSO olarak yeni çağı yaratan bu teknolojiye duyarsız kalmadıklarını ifade eden Gökbulut sözlerini, “Dün ütopya sayılanlar bugün gerçek oldu. Bugün de ütopya diye bakılan şeyleri görmezden gelirsek bir 100 yıl daha kaybederiz. Bu nedenle düzenlenen etkinliğin yapay zekanın anlaşılması ve doğru kullanımı konusunda ufuk açıcı olacağına inanıyorum” diye tamamladı.
“İhtiyacımız olan basit düşünebilmek”
Etkinlik Tecmony Kurucusu Ceyhun Güler’le Pazarlama ve Kurumsal İletişim Koçu Banu Samancı’nın bilgilendirmeleriyle devam etti. Teknolojik evrimini gerçekleştirmeyen firmaların ayakta kalma şansı bulunmadığını vurgulayan Güler, yapay zeka pazarının 2032’de 14 milyar doların üzerine çıkacağını belirterek konuşmasını somutlaştırdı. Yapay zekanın tüm iletişim teknolojilerini birleştirerek güç oluşturduğunu kaydeden Güler, “Siz de tüm verilerinizi birleştirin. Veriler farklı yerlerde olursa yönetemezsiniz. Bugünden teknolojik altyapı yatırımlarına başlayın ve tüm sistemlerinizi birbirine bağlayın” tavsiyesinde bulundu. Bu sayede tekrar eden sorunlarda sorunun nereden kaynaklandığının daha rahat tespit edilebileceğini belirten Güler, ardından bu sorunun çözümü için yapay zekadan yararlanılabileceğini söyledi. Ancak yapay zekaya sorunun doğru tarif edilip doğru sorular yöneltilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Güler, bunun için basit düşünmek, soruları adım adım sorup doğru yanıtı bulana kadar bu soru kalıplarını geliştirip güncellemek gerektiğini dile getirdi.
“Dünyanın hızını yakalayanlar kazanacak”
Türk halkının genlerinde yaratıcılık olması nedeniyle teknoloji kullanımının da çok gelişmiş olduğuna işaret eden Güler, bu özellik sayesinde gelişen dünyanın hızla yakalanabileceğine inandığını aktardı. “Yaratıcıyız bu nedenle gelişen teknolojiyi çok iyi yerlere götürebiliyoruz. Çok zeki gençlerimiz var ama bu gençleri ülkemizde tutabilmeliyiz” diyen Güler, dünyanın hızını yakalayabilenlerin ayakta kalacağını söyledi. Yapay zeka kullananların karlılıklarının yüzde 23 arttığını, maliyetlerinin de yüzde 20 düştüğünü belirten Güler, yapay zeka kullanılarak müşteriye odaklanıp sorunlarının çözülmesi durumunda da yüzde 5 artan müşteri memnuniyetinin yüzde 65 karlılık getirdiğinin tespit edildiğini söyledi.
Samancı: “Dijital dönüşüme bugünde başlanmalı”
Vakit kaybedilmeden dijital dönüşüme başlanması gerektiğini yineleyen Pazarlama ve Kurumsal İletişim Koçu Banu Samancı ardından müşteri datalarının oluşturulması, müşteri talepleri ve sorunlarının tespit edilip bu sorunların çözümü için yapay zeka uygulamalarını kullanmak gerektiğini ifade etti.
Hangi iş kolunda faaliyet gösterilirse gösterilsin başarı için her zaman merkeze insanın alınması gerektiğini kaydeden Samancı, “İnsanların sorunları nedir? Sorunu gören ve çözüm bulan her zaman başarılı olur. Sorunu da her zaman o dönemin teknolojisi çözer. Şu anki teknolojiyse yapay zeka” dedi. Mevcut durumda tüm işletmelerin kendi datasını topladığına değinilerek, “İnsanlığı kontrol etmek için bilgiye hakim olmak gerek. Bilgiye hakim olan her şeyi yönetir. Müşterinizin eğilimlerini, isteklerini tespit ederseniz teknoloji desteğiyle her istediğinizi satabilirsiniz” ifadelerini kullandı. Artık kişiselleştirilebilir pazarlama döneminin başladığına dikkat çeken Samancı, müşterinin ihtiyaçlarına özel çalışmalar yürütülebileceğini söyledi. Bugün tüm iletişim teknolojilerinin birleştiği, birleşmeye de devam ettiğini aktan Samancı şunları söyledi:
“Günümüzde artık hayal edebilenler kazanacak. Dijital altyapınız oluştuktan, gerekli dataları temin ettikten sonra ne istediğinizi bilmeniz, hayal kurabiliyor olmanız yeterli. Yapay zeka bir yılda 160 IQ seviyesine ulaştı. Bu Albert Einstein’ın zeka seviyesi. Önümüzdeki iki yılda bunun 10 bin IQ’ya ulaşması bekleniyor. Bambaşka bilmediğimiz bir dönem başlıyor. Her canlı kendi bilgisi kadar hayal edebilir. Bu nedenle önümüzdeki süreçte hayal gücü gelişen, bu gelişmiş zekadan faydalanabilenler kazanacak.”