Mersin Üniversitesi Ar-Ge Proje Pazarı somut Ar-Ge düşüncesi ya da projesine sahip öğrencilerle araştırmacıları ilgili sanayi kuruluş temsilcileriyle bir araya getirdi. “Yatırımcı ve projelerin buluşma noktası” sloganıyla bu yıl 13’üncüsü düzenlenen etkinliğe 104 proje başvurdu. Proje hazırlama kültürünün olgunlaşması ve bu sayede Ar-Ge bilincinin yaygınlaşması hedeflenen etkinliğin ana temaları “Biyomedikal, Biyoteknoloji, Çevre, Gıda, Tarım, Makine, Elektrik ve Elektronik Teknolojileri oldu.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut, Mersin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Ar-Ge Proje Pazarı 2024 Kapanış ve Ödül Töreni’ne katıldı. Yatırımcılarla proje sahiplerini bira araya getiren TÜBİTAK 1503 Proje Pazarları Desteklenme Programıyla desteklenen etkinliğe bu yıl başvuran 104 projenin 72’si ön değerlendirmeyi geçerek projelerini ziyaretçilerle buluşturdu. Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar evsahipliğindeki etkinlik stantların ziyaret edilerek detaylı bilgi alınmasıyla başladı. Protokol konuşmalarıyla devam ederek dereceye giren projelere ödüllerin takdimiyle son buldu. 16 kişilik jürinin değerlendirmesi sonunda ‘Modifiye Kalp Kapağı Yapılanması’ isimli proje birinci olurken ‘Gıda Ambalajları İçin Balık Pulları Kullanılarak Biyoplastik Film Üretimi Projesi’ ikinci, ‘Lifeline’ isimli proje üçüncü oldu. ‘Topel C64 Otonom İnsansız Hava Aracı’ Projesi ile ‘Özobar’ isimli projelerse Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.
Gökbulut: “Yatırımı değişim ve dönüşüme yapmalıyız”
Etkinlikte söz alan MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut, analog ekonomilerin dijital ekonomiye dönüştüğü, klasik dünyanın resetlendiği, ‘Büyük Sıfırlama’ diye adlandırılan günlerin yaşandığını söyledi. Dünya ekonomisinin artık klasik üretim mantığından bilgi ekonomisine doğru evrildiğini belirten Gökbulut, bu anlamda, nitelikli, gelişmiş ve yaratıcı işlerin hızla arttığını söyledi. Yaratıcı işlerin yaratıcı insan kaynağı gerektirdiğine dikkat çeken Gökbulut, “Ülkelerin ve bireylerin ekonomik başarısı, artan şekilde insan sermayesine dayanıyor. Yani bilgi ve beceriyi yaşam boyu yenileyebilen bir insan kaynağına dayanıyor. Gelişmiş ülkeler, yatırımı değişime yapıyor. Biz de; taşa, inşaata, paradan para kazandıran kolaycı rantlara değil, değişim ve dönüşüm yaratacak şeylere yatırım yapmalıyız” dedi.
Değişeme yatırımın eğitim, insan kaynağı ve teknolojiyi üretip kullanabilecek ekosisteme yatırım anlamına geldiğini kaydeden Gökbulut, “İşte bu vizyonla Mersin Üniversitesi Proje Pazarı ara vermeden 13’üncü etkinliğini düzenliyor. Bu, önemli bir başarıdır. Bahsettiğimiz ekosistem budur” dedi. Projelerin raflarda, kitap sayfalarında kalmaması gerektiğini de vurgulayan Gökbulut sözlerini, “Somut bir Ar-Ge düşüncesi ya da projesine sahip öğrencilerle araştırmacıların ilgili sanayi kuruluş temsilcileriyle bir araya gelmesine olanak sağlayan Mersin Üniversitesi Ar-Ge Proje Pazarı'nı önemsiyor ve projelerin somutlaşmasına katkı veren bir yer olarak görüyoruz” diye tamamladı.
Tören proje paydaşlarına teşekkür belgelerinin, dereceye giren projelere ödüllerinin takdim edilip aile fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.