Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) AB Bilgi Merkezi, kentte göç, yoksulluk, işsizlik, gibi toplumsal sorunlara dünya örneklerinde olduğu gibi sosyal inovasyon ile çözüm üretilmesi, bu alanda farkındalık oluşturulması için iki günlük etkinlik düzenledi. İlk gün Mersin Üniversitesi’nde gerçekleştirilen konferansla gençlerin bu konuda bilgilenmesi sağlanırken, ikinci gün Sosyal İnovasyon Çalıştayı düzenlenerek kent dinamikleriyle fikir alışverişinde bulunuldu. Hedef, önümüzdeki süreçte bir ‘Sosyal İnovasyon Platformu’ kurularak bu yöndeki uygulamaların yaygınlaştırılmasını sağlamak.
MTSO AB Bilgi Merkezi, toplumsal sorunların yenilikçi yöntemlerle çözümü anlamına gelen ‘Sosyal İnovasyon’ kavramına dikkat çekiyor. Sosyal inovasyonu kavramsal olarak anlamak, dünyadaki iyi uygulamaları ve sosyal inovasyonun finansal mekanizmalarını öğrenmek, ortak bir düşünme potansiyeli oluşturarak toplumsal sorunları sosyal inovatif bakış açısı ile değerlendirmek üzere 29-30 Kasım 2016 tarihlerinde MTSO AB Bilgi Merkezi tarafından “Sosyal İnovasyon Çalıştayı ve Konferansı” düzenlendi.
Programın ilk gününde Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen, Moderatörlüğünü Sosyal İnovasyon Merkezi Kurucusu Suat Özçağdaş’ın yaptığı konferansta; sosyal inovasyon kavramının öneminin yanı sıra toplumsal sorunları sosyal ve inovatif bakış açısıyla değerlendirmenin gerekliliği üzerinde duruldu. Konferansa 10 binden fazla birey ve örgütten meydana gelen ve küresel bir topluluk olan Sosyal İnovasyon Değişim Grubu Başkanı Louise Pulford e-konferans yoluyla katılım sağlayarak ‘Kavram Olarak Sosyal İnovasyon ve Önemi’ konulu sunum gerçekleştirdi.
Programın iyi uygulamalar bölümünde ise Labor Voices Türkiye Projeler Direktörü Musa Çopur, IMPACT-HUB Kurucu Ortağı Ayşe Sabuncu ile İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı Ali Ercan Özgür sosyal inovasyonun önemi ve uygulamalarını anlattı.
Organizasyonun ikinci gününde ise Divan Oteli’nde Sosyal İnovasyon Çalıştayı düzenlendi. Kamu, özel sektör, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları temsilcileri katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda sosyal inovasyon örnekleri ile sosyal inovasyonun katılımcılar tarafından daha iyi anlaşılması ve kent sorunlarını sosyal inovatif bakış açısı ile değerlendirebilmeleri amaçlandı. Çalıştay kapsamında ayrıca sosyal inovasyon uygulamalarını yaygınlaştırmak ve soysal inovasyon uygulamalarının sürdürülebilirliği adına katılımcıların görüşlerine de başvuruldu.