MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Tarım sektörü sorunlarına birlikte çözüm arıyor 11.01.2024 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 1 No’lu Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi, ‘Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları’ Sektör Toplantısı düzenledi. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır moderatörlüğündeki toplantıda sektör temsilcileri komitenin faaliyetleri hakkında bilgilendirildi. Mevcutta yaşanan sorunlar dile getirilerek önümüzdeki süreçte üzerinde çalışılması gerekli öncelikli konular tespit edildi. Toplantıda özellikle bu yıl ve gelecek yıllarda ürünlerin toplanabilmesi için ihtiyaç olacak işçi sorununun nasıl çözülebileceği ve arz fazlası ürünlerin tüketiminin artırılması için neler yapılabileceği tartışıldı. 


Tarım sektörü sorunlarına birlikte çözüm arıyor

MTSO 1 No’lu Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi tarafından‘Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları’ Sektör Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Komite Üyelerinin yanı sıra Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz ve sektör temsilcileri katıldı. Sektör adına çok iyi bir sezon geçmediği vurgulanan toplantıda katılımcılar yaşadıkları sektörel sorunları sıraladı. Özellikle bu yıl karşılaşılan ürün arz fazlasının getirdiği sıkıntılara değinen katılımcılar, gerek ürün toplama gerekse paketlemede işçi bulunamaması, yüksek analiz ücretleri, küresel iklim değişikliğinin olumsuz sonuçları, ürünün ağaçta kalması sonrası gelecek yıl Akdeniz meyve sineği sorununun artma ihtimali, ihracatta yaşanan pazar ve kalıntı sorunları üzerinde durdu. 
Ortak bir tarım mevzuatı bulunmaması nedeniyle Türkiye’deki iyi tarım uygulamalarının Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olmamasının olumsuz sonuçları dile getirildi. Bölgede üretim envanteri çıkarılıp yeni ürünlerin planlanması gerektiği ifade edildi. Bakanlıklarla teknik görüşmelere devam edilmesi talep edilip Çin Halk Cumhuriyeti ile zirai karantina çalışmasının hızlandırılması yeni Pazar çalışmalarının güçlendirilmesi talebi gündeme getirildi. Faydalı ve kısır böceğe yönelik yürütülen çalışmalar aktarılıp kalıntı ile mücadelede pilot bir bölge belirlenip etkili çalışma yürütülerek narenciyede biyolojik mücadelenin yapılabileceğinin gösterilmese gerektiği vurgulandı. 

Çakır: “Birlikte başaracağız”
Sorunların ortak olduğunu ve bu sorunların çözümünde de birlikte hareket ederek sonuca ulaşılabileceğini dile getiren Hakan Sefa Çakır, toplantıda ilk olarak bugüne kadar yapılan çalışmaları özetledi. Gerek AKİB gerek ziraat odaları gerekse Adana’daki sektör paydaşları ile çok güzel bir birliktelik yakalandığını ifade eden Çakır, bu birliktelik sayesinde Ankara’da yürütülen lobi çalışmalarıyla sektör adına önemli kazanımlar elde edildiğini bildirdi. Yine bu dönemde narenciyedeki stok sorununun çözümüne yönelik çalışmalar yürüttüklerini aktaran Çakır, ihracatı güçlendirme hedefiyle AKİB ile birlikte dış ticaret personeli yetiştirmek adına eğitim çalışmalarına başladıklarını, ihracat yapmayan firmaların ise ihracat yapmasına yönelik faaliyetler gerçekleştireceklerini bildirdi. Biyolojik mücadeleye yönelik yürüttükleri çalışmaları aktaran Çakır, her ay Tarım Platformu çatısı altında bir araya gelip sektör sorunlarına çözüm aramayı sürdürdüklerini dile getirdi. Bundan sonrasında da birlik ve beraberliğin korunmasının önemine değinen Çakır, yol haritalarını birlikte çizip çözümü noktasında da birlikte hareket edilmesi çağrısında bulundu. Toplantıda bu birlikteliğin sağlanması noktasında tarımda kümelenmenin önemi de ele alınan konular arasında yer aldı. 


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER