Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Ekşi, uluslararası ticari ilişkilerde atılacak her adımda mutlaka sözleşme yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Yaptığınız sözleşme sizin kanununuz niteliğindedir. Düzgün yapılmış bir sözleşme yaşanacak olası bir uyuşmazlıkta durumu yüzde 50 sizin lehinize çevirir” dedi.
Artan dış ticarette daha sağlıklı yol alınması, yaşanabilecek muhtemel hukuki sorunlarda oluşabilecek mağduriyetlerin en aza indirilebilmesi adına Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Avrupa İşletmeler Ağı Ofisi tarafından ‘Uluslararası Ticari Sözleşmelerden Doğan Anlaşmazlıklar ve Çözüm Yolları’ konulu seminer düzenledi. Seminerde Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Ekşi, MTSO Üyelerine almaları gereken önlemler ve yapmaları gereken çalışmalar hakkında bilgi verdi. Seminere MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır’ın yanı sıra MTSO Üyeleri katıldı.
Sunumunda, uluslararası ticarette firmaların hiç beklemedikleri sürprizlerle karşılaşabileceklerine değinen Nuray Ekşi, “Uluslar arası ticaret sizi ne zaman içine çekeceği belli olmayan bir bataklığa dönüşebilir. Önlemler alınmalı” dedi. En önemli önlemin sözleşme olduğunu vurgulayan Ekşi, yapılan iş küçük de olsa, büyük de olsa mutlaka atılan her adımda sözleşme yapılması gerektiğini anlattı. Türkiye’deki şirketlerin sözleşme yerine daha çok proforma fatura üzerinden çalışmalarını yürüttüğünü kaydeden Ekşi, “Bu alışkanlıkları kırıp profesyonel olmamız şart. Ne kadar profesyonel çalışsak da bazı riskleri, sorunları bertaraf edemeyeceğimizi bilerek yola çıkmalıyız. Sözleşmeler hayati önem taşıyor çünkü dünyanın neresine giderseniz gidin, ister Amerika, ister Tanzanya, Cezayir, İran hiç fark etmez. Tüm ülkelerin mahkemeleri ilk olarak ilgili alanda yapılmış olan sözleşmelere bakıp ona göre hüküm verir” dedi. Sözleşmelerin şirketlerin kanunu niteliği taşıdığını vurgulayan Ekşi, yapılan sözleşme ile firmanın yaşanan uyuşmazlıklarda yaklaşık yüzde 50 öne geçeceğini anlattı. Ekşi, bu nedenle sözleşmeler hazırlanırken de her türlü detaya büyük bir titizlikle dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
“Mutlaka yazılı tüm evraklarınızı saklayın”
“Uluslararası bir iş yapılırken yabancı ülkenin hukukunun uygulanmasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz” uyarısında da bulunan Prof. Dr. Nuray Ekşi, “Ben davayı Türkiye’de açıyorum diyerek kendinizi güvenceye alamazsınız. Yabancı ülke hukukunun geçerli olma riskini daima göz önünde bulundurmalısınız” uyarısında bulundu. Türk şirketlerinin aleyhine yabancı ülkelerde açılan davalara örnekler gösteren Ekşi, hukuk sistemlerinin farklılıklarından kaynaklanan sorunlara değindi.
Bu noktadan hareketle bir işe başlandığı zaman yazılı tüm evrakların saklanması tavsiyesinde de bulunan Ekşi, “Size kentinizi gezdirmeniz nedeniyle bir teşekkür mektubu yazılmış olsa dahi yazılı olan tüm evrakları saklamalısınız. Çünkü olası bir uyuşmazlık anında bu evraklar dahi işinize yarayacaktır” ifadesini kullandı.
Uyuşmazlıkların çözümünde tahkim yoluna başvurulabileceğini de bildiren Ekşi, tahkim tercihinde de sözleşmelerin ön planda tutulacağına dikkat çekti.
Ardından yaşanmış güncel olaylardan uyuşmazlık örnekleri verip üretilen çözümleri anlata Ekşi, seminerin ikinci bölümünde ise sözleşme hazırlanması konusunda dikkat edilmesi gereken detaylara değindi. Ekşi, sözleşmelerde karşı tarafın offshore şirketi olması durumunda göz önüne alınması gereken hususlara da değindi.
Prof. Dr. Nuray Ekşi'nin Sunumuna ulaşmak için Linki Tıklayınız: https://goo.gl/PE8jnC