MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Özbekistan, Türk iş insanlarına yatırım fırsatları sunuyor  26.07.2024 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) üyelerine, Özbekistan’ın yatırım fırsatları anlatıldı. Özbekistan’da yatırım yapmak isteyen firmaları bilgilendirmek amacıyla düzenlenen toplantıda, Mersin ile Özbekistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi hedefi vurgulandı.


Özbekistan, Türk iş insanlarına yatırım fırsatları sunuyor 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine yönelik, Özbekistan Ankara Büyükelçi Müsteşarı Maşrab Mamirov ve Başkatip Hurşid Rahmanov’un katımıyla Özbekistan Ülke Tanıtım Toplantısı düzenlendi. Özbekistan’ın yatırım fırsatlarının anlatıldığı toplantıda, yatırım yapmak isteyen firmalar bilgilendirildi. Mersin’in potansiyelin vurgulandığı toplantıda, Mersin ile Özbekistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi hedefi vurgulandı. 
Toplantıya, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır’ın yanı sıra Mersin Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hasan Gül ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Oda Meclis Üyeleri ve firma yetkilileri katıldı. 

Çakır; “Özbeklerin güçlü olması Türklerin güçlü olması demektir”
Toplantıda söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, iki ülke arasındaki sıcak ilişkilerin gün geçtikçe artarak devam ettiğini belirterek, “Özbeklerin güçlü olması Türklerin güçlü olması demektir” dedi. 
Özbekistan’ın Mersin ile ticaret hacmini değerlendiren Başkan Çakır, portakal satmanın dışında katma değerli ürün ticaretinin arttırılması gerektiğine dikkat çekti. Özbekistan’ın hammadde olarak güçlü kaynaklara sahip olduğunu belirten Çakır, Özbekistan’ın Mersin’in lojistik imkanlarından faydalanarak dünyaya açılabileceğini söyledi. MTSO olarak iş insanlarının önünü açacak çalışmaları da sürdürdüklerini aktaran Çakır; “Birbirimizi rakip olarak değil, tamamlayıcı partnerler olarak görmeliyiz. Birlikte neler yapabileceğimizi araştırmamız ve en kısa zamanda sonuca dökmemiz lazım” dedi. 
Özbekistan’da yatırım yaparak başarıya ulaşmış kişileri, yatırım yapmak isteyenlerle buluşturarak iş dünyasının teşvik edilebileceğini kaydeden Başkan Çakır, “Özbekistan’a gidip başarı hikayesi yaşamış firmalarımız var. Burada yaşadığı olumlu gelişmeleri bizlere anlatacaklar, olumsuzlukları da birlikte çalışarak çözeceğiz. Artık icraat zamanı olduğunu düşünüyoruz. Karşılıklı potansiyellerimizden hepimizin faydalanması gerekiyor. Onun için bu toplantıların faydalı olacağına inanıyorum” diye konuştu. 

Mamirov; “Türkiye, 1,2 milyon dolar ticaret hacmiyle 3’üncü sırda”
Özbekistan Ankara Büyükelçi Müsteşarı Maşrab Mamirov da, ülke ekonomisine dair ekonomik verileri paylaşarak, yatırım fırsatlarını anlattı. 36,8 Milyon nüfusuyla Özbekistan’ın Asya’nın tam ortasında yer aldığını aktaran  Mamirov, gayri safi yurtiçi hasılanın 90,8 milyar Dolar, enflasyonun ise yüzde 8,7 olduğunu kaydetti. Türkiye’nin, Özbekistan’da bin 883 işletme ve 1,2 milyon dolar ticaret hacmiyle 3’üncü sırda yer aldığını bildiren Mamirov, en çok enerji, tekstil, otomobil, kimya ve eğitim sektörlerinde yatırımların bulunduğunu söyledi. 
Altın, doğal gaz, bakır başta olmak üzere bol ve çeşitli doğal kaynakları olduğundan da bahseden Müsteşar Maşrab Mamirov, Türkiye’nin en çok bakır ithal ettiğini belirtti. 
Yabancı sermayeli işletmelerin emlak, arazi ve su kaynaklarının kullanımına ilişkin vergiden muaf olduğunu kaydeden Mamirov, belirtilen vergi avantajlarından doğrudan yabancı yatırımın hacmine göre; 3 milyon Dolar için 3 yıllığına,10 milyon Dolar için 5 yıllığına, 10 Milyon Dolarının üzerindeki yatırımlar için 7 yıllığına muafiyet sağlandığını bildirdi. 

Türkler Özbekistan’a Organize Sanayi Bölgesi kuruyor 
Öte yandan Türkiye’nin, Özbekistan’a tam teçhizatlı Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapacağını da belirten Müsteşar Maşrab Mamirov, Başkent Taşkent’e yakın bir bölgeye kurulacak olan organize sanayi bölgesinin OSTİM OSB iş birliğinde yapılacağını söyledi. İlk etapta 1 milyon metrekare olarak hesaplanan OSB’nin tahsis işlemlerini de OSTİM’in yapacağını bildiren Mamirov, “OSB konusunda Türkiye’nin tecrübesinden faydalandık. Türkiye’nin bu konuda tecrübesi çok iyi. Biz bunu herkese anlatıyoruz” dedi. 
Mersin’e ilk kez geldiğini ve gördüğü kadarıyla Mersin’in potansiyelin çok yüksek olduğunu da dile getiren Mamirov, Mersinli bir firmanın Özbekistan’da sera yatırımı olduğundan bahsedip bunun gibi başarılı örneklerin attırılması gerektiğini vurguladı. Türk vatandaşların seyahatleri için 30 güne kadar vizesiz rejim uygulandığını da sözlerine ekleyen Mamirov, Türkleri Özbekistan’ı görmeye davet etti. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER