Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin daveti üzerine, Türkiye genelindeki Oda ve Borsa başkanları ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, işadamlarına yeni ekonomik tedbirler hakkında bilgi verdi. Buna göre iş dünyasının beklediği vergi ve varlık barışı için düzenlemeler hayata geçirildi. Şirket kuruluşları ve kapanışları kolaylaşıyor. Çek ile ilgili yapılan değişiklikle istismarın önüne geçiliyor. Önümüzdeki süreçte teşvik sisteminde önemli değişiklikler yapılacak. Konfeksiyon işi değil, terzi usulü destekler geliyor. Katma değeri yüksek, özellik arz eden bölgesel kalkınma öne çıkacak.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesindeki Oda ve Borsa başkanları Ankara’da bir araya geldi. Burada ilk olarak TOBB’a giden Oda ve Borsa başkanları, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin de katıldığı İstişare Toplantısı’nın ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne geçti. Külliye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirilen görüşme sonrasında başkanlar Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Oda ve Borsa Başkanları ile İstişare Toplantısı'na katıldı. Ankara’daki toplantılarda Mersin’den Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir ile İlçe Oda ve Borsa başkanları hazır bulundu.
Ankara dönüşü kısa bir değerlendirme yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, birlik ve beraberliğin gerek iş dünyası gerekse siyasiler arasında sağlanması durumunda her türlü sorunun aşılabileceğine dikkat çekti. Ankara’da bu birliğin, dayanışmanın güzel bir örneğinin sergilendiğini kaydeden Aşut, öte yandan açıklanan ekonomik kararların da önümüzdeki süreç için umut verdiğini anlattı. Gerek açıklanan teşvikler, gerekse vergi indirimlerinin iş dünyasını rahatlatacağına inandığını ifade eden Aşut, Türkiye gündeminin ekonomiye dönmüş olmasının normalleşme sürecini de başlatacağını söyledi.
Hisarcıklıoğlu: “TOBB camiası olarak devletin yanındayız”
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Oda ve Borsa Başkanları ile İstişare Toplantısı’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “TOBB camiası olarak, dün olduğu gibi yarın da, demokrasiden, milletimizden, devletimizden yana olmaya devam edeceğiz” dedi. “Bizler, ülkemizin tüccar ve sanayicileri olarak, daha güçlü bir ekonomi için, hiçbir kesintiye uğramadan yola devam etmek azmindeyiz. Bu çerçevede üzerimize düşeni yapıyoruz, yapacağız” diyen Hisarcıklıoğlu, ülke ve millet olarak büyük bir badire atlatıldığını ifade etti. Oda-Borsa camiası olarak, kamu düzeninin korunması ve hizmetlerin etkin şekilde devam etmesi adına alınan OHAL kararını desteklediklerini de vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu zor dönemde herkesin devlete yardım etmesinin millet olmanın gereği olduğunu anlattı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, devletin başlattığı şehit ve gazilere yönelik dayanışma kampanyasına da, TOBB camiası olarak önemli bir katkı sağlayacaklarını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ekonomik başarının sahipleri olarak sizlere güveniyorum”
Toplantıda Oda ve Borsa başkanlarına seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, esnaf, sanatkar ve işadamlarının, 15 Temmuz’da gösterdikleri güçlü duruşu ve verdikleri mücadeleyi yakından bildiğini ifade ederek, darbe girişiminin gerisindeki amaçlardan birinin de, Türkiye’nin tüm birikimlerini yok etmek, birilerine peşkeş çekmek olduğunun farkında olduklarını dile getirdi. Artık daha çok çalışma, daha çok üretme, daha çok ihraç etme, daha çok istihdam etme, daha çok dünyayı dolaşma zamanı olduğunu söyleyen Erdoğan, “Gördüğünüz gibi, yaşanan darbe girişimine rağmen ekonomimiz çok sınırlı ve kısa sürede telafi edilen bir dalgalanma dışında yolunda ilerlemeye hamdolsun devam ediyor. Batı başka şeyler bekliyordu, zil takıp oynayacaklardı; ama Rabbim onlara bu fırsatı vermedi” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, millete duyulan minnetin ve teşekkürün, ekonomiyi sürekli ileriye taşıyarak, refahı sürekli artırarak ifade edilebileceğine dikkat çekerek, “Bunun için sizlere çok önemli görevler düşüyor. Küresel krizin derinlemesine yaşandığı 2007 yılından bu yana 7,3 milyon yeni istihdam üreten bir ekonomik başarının sahipleri olarak sizlere güveniyorum” dedi.
Başbakan Yıldırım: “Türkiye'nin bütün kazanımlarında sizin emeğiniz var”
Başbakan Binali Yıldırım ise, Oda ve Borsa başkanlarının üreten, ürettiğini satan, istihdam oluşturan, reel ekonominin temsilcileri olduğunu söyledi. Yıldırım, “Türkiye'nin bütün kazanımlarında sizin ve temsil ettiğiniz kesimlerin çok büyük emeği, çok büyük gayreti var, açılan köprülerde, yollarda, inşa edilen hastanelerde, okullarda, yapılan hızlı trenlerde hisseniz var, alın teriniz var. Bu emek ve fedakarlığınız için sizlere şahsım adına milletim adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Konfeksiyon değil, terzi işi teşvikler geliyor”
Ekonomik ve sosyal hayatın aynen sürdüğünü ve eskisinden daha fazla canlanarak devam edeceğini belirten Yıldırım, bayram öncesi verdikleri müjdeleri hatırlattı. Bu kapsamda, damga vergisinde ciddi düzenlemeler yaptıklarını, indirimlere gittiklerini vurgulayan Yıldırım, şirketlerin kuruluşları ile gerekiyorsa tasfiyelerini kolaylaştırdıklarını, çek konusunda yeni düzenleme yaparak, istismarın önüne geçtiklerini kaydetti. Yurt dışına hizmet veren şirketlere vergi istisnası getirdiklerini, muhtasar ile sigorta beyannamelerinin birlikte verileceğini, yatırımların üzerindeki her türlü vergiyi kaldırdıklarını sıralayan Yıldırım, şöyle devam etti:
“Yepyeni bir yatırım teşvik sistemini hayata geçiriyoruz. Ürün bazında bir projeniz var, bu projeyi getireceksiniz ilgili bakanlıklarla doğrudan pazarlık edeceksiniz, sizin ihtiyacınız olan her türlü teşviği sağlayacağız. Götürü usulde teşvik yok. Katma değeri yüksek özellik arz eden, bölgesel kalkınmaya, istihdama katkı sağlayan yatırımlara sınırsız özel destek var. Yani konfeksiyon işi değil, terzi işi destekler geliyor. İhtiyacı olana göre, yapacağınız işe göre destek geliyor. Biz karar vermeyeceğiz, siz karar vereceksiniz. Hangi işi yapacağınızı, o iş için hangi desteğe ihtiyacınız olacağını konuşacağız, o destekleri sağlayacağız. Çünkü üretmeye ihtiyacımız var. Üretemezsek, istihdam oluşturamazsak, ürettiklerimizi satıp, refahımızı artıramazsak maalesef bu sorunları yaşamaya devam ederiz. Onun için mutlaka sizin ihtiyacınız olan bu teşvikleri getireceğiz.”
Vergi prim borçlarını da 36 aya kadar taksitlendireceklerini açıklayan Başbakan Yıldırım, burada da bir uzlaşmaya gittiklerini, ayrıca vergiyle ilgili davaların ortadan kaldırılacağını, bütün dosyalarda mahkemeye değil, uzlaşma yoluna gidileceğini ifade etti. Artık büyük ve güçlü bir Türkiye'nin olduğunu dile getiren Yıldırım, ülkedeki çalışan sayısının 21 Avrupa ülkesinin nüfusundan daha fazla olduğunu belirtti. Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin 350 milyar doları aşan dış ticaret hacminin yaklaşık 160 ülkenin milli gelirini geride bıraktığını belirterek, 2016 bütçesinin ise 130 ülkenin milli gelirinden daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Daha geniş imkanları olan ve bunları etkin kullanan güçlü bir Türkiye'nin olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Türkiye hem ekonomik hem de siyasi olarak bölge ve dünya için vazgeçilmez bir ülkedir. Biz bu merkezi konumumuzu ve nüfusumuzu bölgesel ve küresel barışı gerçekleştirmek için kullanıyoruz, kullanmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.