MTSO Üyeleri düzenlenen toplantı ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 2014 – 2020 IPARD Programı (IPARD II Dönemi) kapsamında açılan 13. Başvuru Çağrı İlanı hakkında bilgilendirdi. Hızlı bir çağrı olması nedeniyle bu çağrı kapsamında yalnızca makine, ekipman yatırımı, hizmet alımı ve görünürlük konularında destek sağlanacak. Yapım işlemleri desteklenmeyecek.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 13. Başvuru Çağrı İlanı Bilgilendirme Toplantısı düzenledi. MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut’un da katıldığı toplantıda TKDK Mersin İl Koordinatörlüğü’nden İletişim Uzmanı Erhan Şimşek katılımcılara çağrı ilanının detaylarını aktardı. Toplantı öncesi açılış konuşması yapan Yönetim Kurulu Üyesi Gökbulut, Mersin’in TKDK desteklerinden en çok yararlanan iller arasında yer aldığına dikkat çekti. Bu konudaki başarının devamı için kurumun çıktığı özel bir çağrı olan 13. Başvuru Çağrısı hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlediklerine değinen Gökbulut, bu çağrıda yapım işleri bulunmadığını hatırlatarak yapım işlerinin de dahil olacağı İPARD III Çağrısını beklediklerini bildirdi.
Ardından söz alan Şimşek çağrı hakkında bilgi paylaştı. İPARD desteklerinin yapım işleri, makine ekipman alımları, hizmet alımları ve görünürlük harcamaları olmak üzere 4 kalemde verildiğini kaydeden Şimşek, hızlı ve özel bir çağrı olması nedeniyle 13. Başvuru Çağrısında yapım, inşaat işleri desteklerinin yer almadığını açıkladı. Ekipman alımları kısmına soğuk hava deposu bulunan yatırımcıların soğutmalı araçları da dahil edebileceğine değinen Şimşek, bu desteğin açık kasalı araçları ya da taşıma kasalarını ise kapsamadığını bildirdi. Yatırım süresinin en çok 7 ay olarak planlanabileceğini, taksitlendirme yapılmayacağını kaydeden Şimşek, “Her ne kadar yapım desteklenmese de eğer siz yeni bir yatırım yapacaksanız ve makine desteğinden yararlanmak istiyorsanız yine de yeni yapınız için yapı ruhsatı ve bağlantı anlaşmanızı başvuru kabul tarihi öncesi temin etmeniz gerekecek” dedi.
Şimşek, desteklenecek sektörlerin Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar ayrıca Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar olmak üzere iki tedbirde olacağını söyledi. İlk tedbirin destek oranının yüzde 60 ile 80 arası olduğunu kaydeden Şimşek, bu alanda online başvurunun 26 Eylülde fiziki başvurunun ise 28 Eylülde sona ereceğini açıkladı. İkinci tedbirdeki destek oranını ise yüzde 50-60 arası olarak bildiren Şimşek, buradaki son başvuru tarihinin ise onlineda 10 Ekim, fiziki olarak 12 Ekim olacağını söyledi.
İlk tedbirde başvuruların başladığını, ikincisinde ise 18 Eylül’de açılacağını dile getiren Şimşek, ardından hangi alandaki projelerin kabul edileceğinin detaylarını paylaştı. Toplantı soru cevap bölümüyle sona erdi.