Yeni nesile kaynakları tükenmiş, yaşam şartları zorlaşmış bir dünya bırakılmaması gerektiğine dikkat çeken MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut, “Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak önümüzdeki süreçte Sıfır Atık Projesi’ne destek verecek olan döngüsel ekonomiyi, üretimde simbiyoz kavramını ve yeşil dönüşümü daha çok gündeme getireceğiz” dedi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 31 No’lu İşletme Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi tarafından ‘Sıfır Atık Yönetmeliği Eğitimi’ düzenlendi. Komite Başkanı İzzet Kocakaplan, Başkan Yardımcısı Gülşah Albayrak ve sektör temsilcilerinin katıldığı eğitim, Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut’un açılış konuşmasıyla başlayıp Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde görev alan çevre mühendislerinin, katılımcıları Sıfır Atık Yönetmeliği ve Entegre Çevre Bilgi Sistemi hakkında bilgilendirmesiyle devam etti.
Gökbulut: “Sürdürülebilirlik her toplantının gündem konusu”
Toplantının açılışında söz alan Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut, her dönem yeni bir kavramın gündeme geldiğini söyledi. 1980’li yıllarda iş dünyasının ‘Ar-Ge’ kavramıyla tanıştığını, 1990’larda küreselleşme, 2000’lerde ise inovasyon kavramının popüler olduğunu hatırlatan Gökbulut, “Bugünse herkes sürdürülebilirliği konuşuyor. Ekonomide sürdürülebilirlik artık her toplantının popüler konusu oldu” dedi. Ancak bu kavramın yalnızca ekonomiyle sınırlı olamayacağına değinen Gökbulut, ekonomideki sürdürülebilirliğin hayatın sürdürülebilirliğine bağlı olduğunu söyledi. Sürdürülebilir bir yaşamın toprağın, suyun, iklimin, ormanın ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına bağlı olduğunu vurguladığı konuşmasını Gökbulut, “Her birinin doğru yönetilmesi, hayati önem taşıyor. Sağlıklı bir çevrede yaşamak, herkesin en temel insan hakkı. Bizden sonra gelecek nesillere, kaynakları tükenmiş, yaşam şartları zorlaşmış bir dünya bırakamayız” diye sürdürdü.
Dünya nüfusunun ve sanayileşmenin artmasına bağlı olarak doğal kaynakların giderek azalıp atık miktarının arttığına işaret eden Gökbulut, “Bu noktadan hareketle atık yönetiminin önemi de her geçen gün artıyor. Sıfır atık projesi öncelikle atık miktarının azaltılmasıdır. İsrafın önlemesi, doğal kaynakların verimli kullanılmasıdır. Bu noktada Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak önümüzdeki dönemde ‘Sıfır Atık Projesi’ne destek verecek olan; döngüsel ekonomiyi, üretimde simbiyoz kavramını ve yeşil dönüşümü daha çok gündeme getireceğiz” ifadelerini kullandı.
Sıfır Atık Projesi’ni başlatan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile konuyu sahiplenen Mersin Çevre İl Müdürlüğü’ne teşekkür eden Gökbulut, 31 No’lu Meslek Komitesi Üyelerini de organizasyona verdikleri destekten ötürü tebrik etti.
Toplantı Çevre Mühendisleri Bahadır Oğuz ve Seval Özkan’ın Sıfır Atık Yönetmeliğine dair verdikleri bilgilerle son buldu.