MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO, meslek liselerini sanayiye entegre edecek 08.06.2023 tarihinde yayınlandı

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, meslek ve teknik liselerin imkanlarını sanayiye entegre etmek adına çalışma başlattı. Okulları ziyaret edip makine ve teknik altyapıları hakkında bilgi alan Kızıltan, konuyla ilgili envanter hazırlatıyor. Çalışmanın ikinci aşamasında sanayici ile okul yönetimleri buluşturularak hangi alanlarda ortak çalışma yürütülebileceği saptanacak. Hedef, yeni eğitim dönemine kadar sanayi okul eşleştirmelerini tamamlayıp bir taraftan eğitim kalitesini artırırken diğer taraftan üretimi güçlendirmek.


MTSO, meslek liselerini sanayiye entegre edecek

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, lise ve sanayi işbirliğini artırmak, Mersin sanayicisini meslek ve teknik liselerin güçlü imkanlarıyla bir araya getirmek adına çalışma başlattı. İlk olarak Mersin Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret eden Başkan Kızıltan, ardından Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yetkilileriyle görüştü. Başkan Kızıltan’a Yönetim Kurulu Üyesi İdris Üstemel, Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı İsmail Yavuz Özgüven, Sanayici Meclis Üyeleri Fahrettin Aşut ile Baki Kumtepe de eşlik etti. 

“Her okul küçük bir fabrika”
“Bir sistem kurup Mersin’deki tüm teknik okulları ve meslek liselerini sanayicilerle entegre edeceğiz” diyen Kızıltan, şunları söyledi: 
“Okullarımızın çok güçlü imkanları, çok güçlü altyapıları var. İlk etapta hangi okulun hangi alanda kendisini geliştirdiğini, hangi bölümleri bulunup hangi makine ve teçhizata sahip olduğunu saptayıp bir envanter çıkaracağız. Buna kentimizdeki Atölye1886, Model Fabrika, Teknopark gibi kurum ve hizmet birimlerinin imkanlarını da dahil edip ihtiyaç duyan sanayi kuruluşlarımızla bu imkanları eşleştireceğiz. Okullarımızın üretime dair her türlü imkanı var ancak sanayici bundan haberdar değil ve kullanmıyor. Oysa görüyoruz ki her okul küçük bir fabrika. Tek sorun organizasyon yok. Hedefimiz bu organizasyonu sağlayıp gereksiz yatırımların önüne geçmek ve üretimde verimi artırmak. Bu sayede hem öğrencilerimiz sahaya yönelik işler yaparak çok daha gerçekçi ve kaliteli eğitim alacak hem sanayicimiz çok daha uygun imkanlarla üretimini yapacak hem de ihtiyaç duyulan ara eleman sıkıntısına bir ölçüde de olsa çözüm üretilmiş olacak.”

“Kalifiye eleman sorununa çözüm olacak”
Hemen her sektörde kalifiye eleman sorunu yaşandığına dikkat çeken Kızıltan, gerçekleştirecekleri bu uygulama ile sanayiciyi kalifiye elemanla henüz okul çağındayken buluşturabileceklerini vurguladı. Aynı zamanda meslek liselerinin özendirilmesi adına sanayicilere başarılı olan öğrencilere burs vererek teşvik etmeleri çağrısında da bulunan Kızıltan, “Bu uygulanırsa diğer çocukların da meslek liselerini tercih etmesi ya da başarı göstermesi için daha çok gayret göstermesine vesile olacaktır” ifadelerini kullandı. 
Proje kapsamında envanter hazırlanması sonrası sanayicinin ihtiyaç ve talepleri belirlenecek. Meslek liseleri yetkilerinin sanayide okullarını tanıtması, sanayicinin ise okulları ziyaret ederek teknik altyapıyı görmesi sağlanacak. Ardından okul sanayici eşleştirmeleri gerçekleştirilerek önümüzdeki eğitim yılında çalışma fiilen uygulamaya geçirilecek. 

Ar-Ge Merkezi’ne sahip lise
Başkan Kızıltan ilk olarak Mersin Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret etti. Burada Okul Müdürü Ömer Yiğit, Müdür Yardımcısı Sezen Erçandırlı, Bilişim Teknolojileri Alan Şefi Mehmet Kamil Toksoy ve Teknik Müdür Yardımcısı Sami Topçu ile bir araya gelerek çalışmaları hakkında bilgi aldı. Saha ziyaretleri yapan Kızıltan, makine parkını yerinde inceledi. Mersin’de Ar-Ge Merkezi olan tek lise olduklarını belirten okul yetkilileri, “Biz öğrencilerimizi 9’uncu sınıftan itibaren sanayi ile buluşturmak istiyoruz. Bunun yolu da sanayicinin ihtiyaç duyduğu ürünün üretimi için okullarımızdan hizmet alması. Fabrikalar milyon dolarlık makinelerini 9’uncu sınıf öğrencisine emanet edemez ama o makinelerin hepsinin eğitim seti burada var, burada üretebiliriz. Belki kimi KOBİ’de olmayan makine parkına sahibiz. Bu imkanlarımızı sanayicinin hizmetine açmak istiyoruz” dedi. 

“Mezun öğrenciler de takip edilmeli”
Ardından Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne geçen Kızıltan, burada Okul Müdürü Remzi Özmen, Müdür Yardımcısı Bülent Acar, İngilizce Öğretmeni Hasan Baba ile görüştü. Okulun altyapısı, teknik imkanları hakkında bilgi alan Kızıltan, yalnız öğrenci değil mezunların da takip edilmesinin önemine işaret etti. 
Kızıltan ziyaretlerini MTSO Anadolu Lisesi ile tamamladı. Okul Müdürü Ömer Gılıç ve Müdür Yardımcısı Büşra Çınar okulun yurtiçi ve yurtdışı projelerde gösterdiği başarılar hakkında bilgi aktardı
 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER